"Az oldal káros lehet számítógéped számára"

július 1, 2009

Ha a Google keresőrobotjai, miközben a Google kereső számára adatokat gyűjtvén olyan webhelyre történő hivatkozást találnak, mely webhelyek kártékony szoftverek terjesztésében működnek közre, akkor e webhelyekről származó találatokat megjelenítik ugyan találati rangsoraikban, de „Az oldal káros lehet számítógéped számára” figyelmeztető felirattal, és gyakorlatilag elérhetetlenné téve az oldalt a kereső felől.

Ha a „Az oldal káros lehet számítógéped számára.” figyelmeztető felirat jelenik meg az oldalunkról szereplő kivonatnál, akkor  gyakorlatilag lehetetlenné válik a látogatók számára, hogy eljussanak oldalunkra, mivel a keresőben sehol sem jelenik meg kattintható, és weboldalunkra vezető link:

Az oldal káros lehet számítógéped számára

Találati kivonatunk szokásosan kattintható kék címsora ugyanis ebben az esetben nem a weboldalra, hanem a következő figyelmeztető oldalra ugrik:

Ennek az oldalnak a meglátogatása kárt tehet a számítógépében

Vigyázat!Ennek az oldalnak a meglátogatása kárt tehet a számítógépében!

Javaslatok:

Saját felelősségére a(z) http://www._____.hu/ cím felkeresésével is folytathatja. A fennálló problémával kapcsolatban további információkat találhat a Google jelen webhelyre vonatkozó Biztonságos böngészés diagnosztikai oldalán.
Ha további információt szeretne arról, hogyan védje meg magát a kártékony szoftverektől az interneten, látogassa meg a StopBadware.org webhelyét.
Amennyiben Ön a tulajdonosa ennek a webhelynek, a Google Webmestereszközök segítségével kérheti a webhely felülvizsgálatát. Az ellenőrzés folyamatáról további információ található a Google Webmester Súgójában.

Ha pedig az „Az oldal káros lehet számítógéped számára.” feliratú linkre kattintunk, akkor a Google Súgólapján találjuk magunkat:

Google Súgólap a káros oldalakról

Hogyan szüntethető meg ez az állapot?

Előfordult már olyan hiba a Google történetében, hogy rövid ideig az összes weblapot ellátta a Google kereső az „Az oldal káros lehet számítógéped számára” címkével, de ezt nyugodtan tekinthetjük ritka kivételnek, ugyanis a Google ritkán hibázik. Ezért hacsak nem magunk szúrtunk be egy ilyen, kártékony programokat terjesztő oldalra mutató hivatkozást, akkor biztosak lehetünk benne, hogy illetéktelen hozzáfértek tárhelyünkhöz, és a látogatók számára láthatatlan módon hozzáadtak olyan kódot, mely a látogatók gépére kártékony fájlokat tölt le. Ennek kiküszöböléséről a Feltört webhelyek és a Google című cikkben olvashat.