Open Web Analytics

október 26, 2011

Az Open Web Analytics egy szabad forráskódú ingyenesen elérhető látogatottsági statisztikai rendszer, mely a Piwik-hez hasonlóan a Google Analytics számos fontos statisztikai funkciójának Google-független alternatíváját kívánja elérhetővé tenni.

Az OWA működési elve

Az Open Web Analytics pontosan olyan elven működik mint a Piwik: ugyanúgy valamelyik saját webhelyünkre kell felrakni mind a webanalitikai rendszer futtatásához szükséges PHP fájlokat, mind pedig a statisztikai adatokat tároló MySQL adatbázist, majd eztán tetszőleges számú oldalunkba szúrhatjuk be a rendszer JavaScript követőkódját, tehát egyszerre akár több webhely statisztikáit is mérhetjük általa.

 Open Web Analytics képernyőkép

Az Open Web Analytics sajátosságai

Noha van némi hasonlóság a Google Analytics felhasználói felületével összevetve – elég csak a megjelenített grafikonok külalakjára, és bizonyos mértékig azok elrendezésére gondolni – , nem jelenthető ki egyértelműen, hogy egy az egyben lemásolták volna az Analytics rendszerét. Összességében elmondható a rendszerről, hogy saját koncepcióval rendelkezik, ami jónéhány kellemes meglepetést tartogat. Az ilyen meglepő, de hasznos apróságok közé tartozik például, hogy a rendszer leszedi a hivatkozó weboldalak tartalmát, és kinyeri belőlük, hogy mi volt annak a linknek feliratán, amelyre rákattintva oldalunkra jutottak.

Heat Map – Kattintások hőtérképe

Ennél jóval fontosabb azonban az a funkciója, hogy a látogatások adatai között  a látogató egerének mozgásait, és kattintásait is rögzíti, ezek alapján pedig vissza lehet játszani, hogy mi történt az oldalon, továbbá megnézhetjük a kattintások hőtérképét is (Heat Map) – csupa olyan funkciót, amit eddig csak külön specializált webanalitikai megoldásokkal követhettünk, mint pl. a Crazyegg, viszont nagy szolgálatot tehet weboldalunk használhatóságának megítélésében és javításában.

Az OWA legnagyobb hiányossága

Sajnos nemcsak hogy nem érhető el magyar fordítás a rendszerhez, de a rendszer mai formájában nem is fordítható le egykönnyen, mivel magát a programot a lefordíthatóság figyelembe vétele nélkül hozták létre, ráadásul még tervbe sincs véve, hogy mikor alakítanák át a szoftvert úgy, hogy könnyen lefordítható legyen. Addig pedig csak angol nyelven érhető el a kezelőfelület, így a magyar nyelvet preferáló felhasználók számára még talán évekig nem ez lesz a megfelelő választás a webanalitika terén.

További információ

Az Open Web Analytics honlapja: www.openwebanalytics.com