Magyar linkgyűjteményekről általában

január 7, 2011

Míg a legtöbb helyen a különböző linkgyűjtemények szerepe egyre csökken mind a keresés mind pedig a linképítés szepontjából, addig Magyarországon 2010-ben reneszánszukat élték ezek az oldalak, melyek felépítésük és működésük logikája szerint két nagy csoportba oszthatóak: az első csoportba tartoznak a startpagina-klón linkgyűjtemények, míg a második csoportba a hanyományos linkkatalógusok.

Startpagina-klón oldalak

A formátum eredetileg Hollandiából származik, az eredeti oldal startpagina.nl címen érhető el. A Benelux államokban létezik még rajta kívül számos hasonmás, de ez a katalógus-típus ezen kívül a világon érdemben csak Magyarországon van jelen, illetve a magyarországi nagy sikernek köszönhetően magyar webmesterek néhány egyéb nyelvterületen is próbálkoznak hasonló oldalakkal.

A műfaj sikerének titka elsősorban az, hogy sikerrel küszöbölte ki a hagyományos linkgyűjtemények legnagyobb hiányosságait, de számított az a professzionális háttér is, melyet egy nagy médiacég a Sanoma biztosított a legnépszerűbb startpagina-klón, a lap.hu fejlődéséhez.

Bár már az olyan régi linkgyűjtemények esetén is mint az Open Directory Project, törekedtek arra, hogy az egyes kategóriák esetén lehetővé tegyék, hogy a katalógus tulajdonosain kívül más is bekapcsolódhasson a linkgyűjtemény szerkesztésébe, azonban az ottani rendszerben a kategóriák gondozásáért felelős közreműködő semmilyen kompenzációt nem kapott munkájáért, így hiányzott a szerkesztők megfelelő motiváltsága a linkek karbantartásához és az oldal fejlődéséhez

Ráadásul ahogy ezek a linkgyűjtemények által lefedett témák száma növekedett, a használt besorolások nagyon sokszintűvé és egyúttal nagyon bonyolulttá váltak, így egyre nehezebben lehetett megtalálni bármit is az ilyen katalógusokban.

A startpagina-klón katalógusok ezzel ellentétben nem egy óriási, összetett hiearchikus rendszert hoznak létre, hanem több ezer jól elkülönülő egységekből állnak, melyek legfőbb szervezőereje egy adott kulcsszó, mely meghatározza a gyűjtött linkek témakörét. Ezek a rendszerint külön aldomainen található, egylapos linkgyűjtemények pedig csak a nevükben (és az aldomain nevében is) megtalálható kulcsszó által behatárolt témában gyűjtik a linkeket. Általában minden ilyen lapot más és más, az adott témában jártas szerkesztő tart karban, nem pedig a katalógus tulajdonosa, így a linkek beküldése, elfogadása és karbantartása nem központilag, hanem külön-külön, az adott lapokhoz kapcsolódóan történik.

Hagyományos linkgyűjtemények

Míg egy startpagina.nl-hez hasonló linkgyűjtemény létrehozásához komoly fejlesztés szükséges, addig egy klasszikus felépítésű linkgyűjtemény elindításához elég egy megfelelő tartalomkezelő rendszert vagy katalógus-szkriptet kiválasztani, esetleg magyarra fordítani. Ennek, illetve a magyar webes kultúra relatív fejletlenségének köszönhetően 2010-ben gombamód szaporodni kezdtek a különböző, általános témakört lefedő linkgyűjtemények. A legnépszerűbb katalógusszkript magasan a PHP Link Directory; emellett találhatunk még jónéhány eSyndicat, indexU és Joomla alapokon működő linkgyűjteményt is.

Kiemelkedő a népszerűsége a különböző Drupal és WordPress alapú megoldásoknak is, melyek egy más országokban szinte ismeretlen linkblog-szerű formátumban jelenítik meg a beküldött linkeket. Ezek a linkgyűjtemények inkább a social bookmarking típusú oldalakra hasonlítanak, mintsem egy hierarchikus témabesoroláson alapuló webkatalógusra.

Többé-kevésbé magyar specialitás az is, hogy számos linkkatalógus-üzemeltető a linkajánláskor teljesen egyedi szöveget kér. A máshol még nem szereplő leírások megadását feltételül szabó katalógusok ilyen arányban korábban csak a német nyelvterületen fordultak elő. Az ilyen és ehhez hasonló szigorúbb feltételek azt jelzik, hogy egyre többen jönnek rá, hogy ingyenes linkgyűjteményt üzemeltetni nem feltétlenül kifizetődő dolog. Fizetős linkgyűjteményeket egyelőre azonban csak mutatóban találni, hiszen a magyar piac ezek költségét még nem viselné el.

Összefolgalás

Bár a nemzetközi weben a linkgyűjtemények csillaga már leáldozóban van, Magyarországon némileg megkésve bár, de fénykorát éli ez a műfaj: egyrészt a közelmúltban rengeteg új linkgyűjtemény jött részre, másrészt pedig még mind a mai napig igen hasznos eszköznek számítanak a magyar nyelvű oldalak keresőoptimalizálásában.