www aldomain

február 23, 2011

A www. előtagot másképp használják a különböző látogatók és webmesterek, továbbá másképp tekintenek rá a keresők. A Google például könnyen külön oldalnak tekintheti a www.enoldalam.hu-t és az enoldalam.hu-t, számos bonyodalmat okozva ezzel a helyezések javítására irányuló törekvéseink során.

Miért használunk www-t a domainnevekben?

Az internet hőskorában a (world wide) web még vagy nem is létezett, vagy pedig csak egy volt a többi szolgáltatástípus közül, mint pl. a webhez nagyon hasonló célokra kitalált gopher, vagy akár a levelezés vagy az FTP-zés. Ennek megfelelően függően attól, hogy milyen szolgáltatást akartunk elérni, egy szerveren más és más aldomain volt járatos ugyanahhoz a domainnévhez, kb. mint: www.oldalgazda.hu a webhez, gopher.oldalgazda.hu a gopher-hez, ftp.oldalgazda.hu az ftp-hez, stb. Napjainkban is sok ilyen aldomaint használunk, csak legfeljebb nem írjuk be állandóan kézzel, hanem egyszer állítjuk be a levelezőprogramunkban, mint pl. pop3.oldalgazda.hu vagy smtp.oldalgazda.hu.

Az azóta eltelt időszakban azonban a www. vagyis a web szinte egyeduralkodó szolgáltatás lett az interneten (sokan ezért manapság a webbel azonosítják az egész internetet), pláne azon szolgáltatások közül, melyek igénybevételéhez gyakran adunk meg „kézzel” szerverneveket, mint például az URL-eket a böngészőnkben. Ezért tehát sokak számára az is egyértelmű lett, hogy ha behívnak egy domainnevet, mint pl. oldalgazda.hu, akkor ott egy www szolgáltatást várnak. A www ilyen értelemben vett egyeduralma tehát minden probléma és félreértés forrása lett azzal kapcsolatban, hogy egy weboldal címében használjunk-e www-t vagy nem.

Hogyan állítják be általában a www aldomaint? 

Technikailag a www. pontosan ugyanolyan aldomain mint akármelyik másik aldomain. Elméletben a www.innen.hu címre ugyanúgy bejöhetne egy, az innen.hu címhez képest gyökeresen eltérő weboldal, mint ahogy az a webni.innen.hu cím alatt egy teljesen más tartalom érhető el mint az innen.hu címen.

Igen gyakori kombináció, hogy ugyanaz a weboldal, ugyanaz a tartalom a www és a www nélküli változat közül csak az egyiken érhető el:

Sok webmester úgy gondolja, hogy nem kell törődni a www nélküli verzióval, hiszen úgyis mindenki a www-st használja, ezért a www nélküli címekre csak hibaüzenettel szolgál a böngésző.

Más esetekben, például ha már egyébként is egy aldomain szerepel az oldal címében, akkor az aldomain.domain.hu esetében nem foglalkoznak azzal, hogy a www.aldomain.domain.hu típusú címre is elérhető legyen valami, hiszen nyilvánvalónak gondolják, hogy a megadott aldomain azt jelzi, hogy nem a www alatt elérhető tartalomról van szó.

Van olyan is, amikor mindkét verzió segítségével ugyanúgy elérhetjük az oldalt: ha www-t adtunk meg, akkor végig tudjuk böngészni az egész oldalt, hogy a böngészőnk címsorában végig a www-s cím jelenik meg, de ha nem adjuk meg a www-t akkor ugyanazt ugyanúgy végigolvashatjuk, pusztán azzal a különbséggel, hogy a böngészőnk címsorában mindig a www nélküli címet látjuk.

Az pedig szinte sehol sem fordul elő, hogy a www-vel ellátott domainnév alatt teljesen más weboldal jelenjen meg. A kevés ilyen kivétel közé tartozik az udulesicsekk.hu: a címet behívva fekete háttéren csak az alábbi sokatmondó képet találhatjuk. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben az esetben is vélhetőleg csak a hibaüzenetet helyettesíti ez az érdekes „tartalom”:

udulesicsekk.eu animgif tartalma

 

Hogyan használják a www domaint?

A látogatók között alapjában véve kétféle létezik:

 • lusta informatikus típus: mindent www nélkül ír be első körben, és csak akkor írja be www-vel is az adott címet, ha pl. a fenti furcsaságokat látja, de legalább képes felismerni a problémát, és ekkor magától megpróbálja a www-vel kiegészített címet is.
 • átlagos internetező típus: minden www-vel ír be, még akkor is, ha esetleg www nélküli címet adtak meg neki. Általában még az aldomainnel már rendelkező címek elé is oda akarja biggyeszteni a www aldomaint. E típus jellemzője, hogy ha az általa netán fölösleges www-vel megadott címen nem érhető el semmi értelmes, nem fogja kitörölni a címből a www aldomaint, hanem konstatálja, hogy nem jó a cím egésze, majd feladja.

Hogyan érdemes beállítani a szervert?

A dicső múlt hordalékaként kialakult különböző szokások miatt érdemes úgy beállítani a webszervert, hogy mind a www-s, mind a www nélküli címekre eljuttasson bennünket a kívánt tartalomhoz, bármilyen domainnév alatt is található az végül.

Ha nem lennének a keresők, melyek akár különálló oldalnak is nézhetik a www. aldomainen és anélkül elérhető tartalmakat, akkor a helyzet ezzel már meg is lenne oldva.

Részben a keresők kedvéért azonban a következő megoldás javasolt:

 • az oldal elsődleges elérési útvonala a www.-vel ellátott domainnév legyen. Ebben az esetben — hacsak nincs sok lusta geek látogatónk — könnyen előfordulhat, hogy senki sem próbálja meglátogatni a www nélküli címet, így nem is fognak hivatkozni rá külső linkekkel. Ha pedig nem hivatkozik rá senki, a keresők nem is fedezik fel, hogy egyáltalán létezik a www-nélküli címen is egy weboldal, így nem lehet semmi probléma akkor sem, ha nem teszünk semmit a keresők érdekében.
 • a tökéletes megoldáshoz azonban hozzátartozik, ha a szerver bármilyen www nélkül megadott címet a www-vel kiegészített címre irányít át, 301 Permanently moved válaszkóddal. Ekkor hiába írjuk be bármely aloldal címét www nélkül (domainnevem.hu/aloldalam), a böngészőnkben az oldal betöltődése után a www-s verzió jelenik meg (www.domainnevem.hu/alodalam). Ennek érdekében pl. az Apache konfigurációs fájljában az alábbi reguláris kifejezéssel megadott átirányítást érdemes megadni (ezt persze tovább cifrázhatják a speciális konfigurációk, pl. ha proxyként működik a webszerver).
  <IfModule mod_rewrite.c>    RewriteEngine On    RewriteBase /    RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.domainnevem\.hu [NC]    RewriteRule ^(.*) http://www.domainnevem.hu/$1 [L,R=301]   </IfModule> 
 • Fontos tehát, hogy nemcsak a domainnév, hanem az összes aloldal esetére meg kell oldani az átirányítást. Nem jó az a megoldás például, ha a DNS beállítások segítségével a www aldomaint csak a CNAME bejegyzés segítségével adjuk meg, mert ebben az esetben ha valaki aloldalt ad meg a böngészőjében, az a fenti, Apache-ben megadott beállítással ellentétben a nyitólapra fog továbbirányítani.
 • Megosztott tárhelyen nem feltétlenül tudunk tenni a megfelelő szerver szintű átirányítások érdekében, azonban vannak olyan tárhelyszolgáltatók, melyek lehetővé teszik az általuk nyújtott adminisztrációs felületen a domainnevek esetén a preferált www. aldomain-használat beállítását.

Mi a keresők baja a www-vel?

Hacsak nem tudatjuk a keresőkkel pl. a Google Webmester Eszközök által vagy pl. a link rel=”canonical” elemmel, hogy a www-s vagy a www nélküli változatot preferáljuk, úgy könnyen előfordulhat, hogy a Google két különböző weboldalnak nézi pl. a www.oldalgazda.hu-t és az oldalgazda.hu-t, ennek megfelelően egyrészt duplikált tartalom okozhat problémát, másfelől pedig ha a látogatóink hol www-vel hol pedig nélküle linkelik az oldalt, akkor előfordulhat, hogy a linkerő e két technikailag különböző oldalra oszlik szét, nem pedig valójában ugyanazt az oldalt lenne hivatott erősíteni.

És ha már mutatnak www nélküli linkek az oldalra?

Ha egy már meglévő weboldalra mutat számottevő www nélküli címre mutató külső hivatkozás, akkor mérlegelni kell, hogy milyen esély van a www nélküli linkek megváltoztatására. Ha többségben vannak a www nélküli külső hivatkozások, akkor érdemesebb a www nélküli változatot tekinteni alapértelmezettként, és fentebb ajánlott átirányítást fordítva beállítani, tehát úgy, hogy minden www-vel megadott cím irányítson át a www nélküli címre.

www és a linképítés

Ha a javasolt megoldást követve a www-s verziót tesszük meg elsődlegesnek, akkor a beállításokkal összhangban a linképítést is mindig a www-s domainnévre kell végezni. Egyes linkgyűjtő rendszereknél egyébként problémát is okoz, ha pl. beírjuk a www-s domainnevünket, de az átirányít pl. a www nélküli változatra, mert ebben az esetben néhány rendszer nem fogadja be a linkajánlást, lévén, hogy átirányítást detektál.

Ha azonban a www nélküli verziót tesszük meg alapértelmezettnek, akkor a további linképítés során is konzekvensen a www nélküli címet érdemes használni. Vannak azonban olyan rendszerek, melyek automatikusan hozzáteszik a www-t az ajánlott domainevekhez, tehát gyakorlatilag nem lehet www nélküli domainnével bekerülni. Nem említettük még azokat az embereket, akik szintén automatikusan hozzáteszik a www-ket nemcsak, amikor beírnak a böngészőjükbe egy címet, hanem amikor linkeket hoznak létre saját oldalukról, ezáltal fokozva a problémát.

Összefoglalás

Összességében javasolt, hogy weboldalunknak válasszunk egy elsődleges elérési módot, legyen az a www-s vagy a www nélküli domainnév. Ha pedig a másik verziót gépeljük be, akkor a szerver irányítson minket át a preferált domainre: ha egy alodal címét adtuk meg, akkor ráadásul ugyanannak az aloldalnak megfelelő címre. Ezáltal elkerülhető, hogy a maguktól létrejövő linkek www-s és www nélküli címeket egyaránt hivatkozzanak, másfelől pedig az, hogy a keresők netán duplikált tartalomnak nézzék az egyébként csak a szokások miatt létrehozott külön www-s vagy www nélküli URL-t.

Ha azonban valami miatt nem tudjuk az ideális átirányításokat megcsinálni, és a Google tudomást szerez az általunk egyébként nem használt verzióról mert pl. valaki e domainnév-változatot linkelte, akkor sem történik óriási katasztrófa, hiszen gyakori eset a weben a www. és www. nélküli címek együttes használata, és a keresők saját érdekükben megtanulták már e helyzeteket kezelni, azonban a tisztább és ezért kevesebb (potenciális) problémát kódoló megoldás miatt érdemes foglalkozni a megfelelő átirányítások létrehozásával.