Miért rossz egy weboldal Google helyezése?

november 13, 2010

A legtöbb jónak és hibátlannak hitt weboldal esetében a szakmai hiányosságok tekintetében az igazság órája akkor jön el, amikor az oldal csak nem akar jó helyen feltűnni a megrendelő által fontosnak tartott kulcsszavakra a kereső találati rangsoraiban: a Google ugyanis azokat a minőségi webes jelenléttel rendelkező cégek oldalait jeleníti meg jó helyezéseken, melyek kialakítása során ráadásul figyelembe vették a keresők sajátos szempontjait is.

Legjobb weboldalak a legjobb helyezéseken?

A Google webes keresőjét azért szeretik és használják annyian, mert közismert, hogy a beírt kulcsszavakra mindig a lehető legjobb weboldalakat jeleníti meg. Rossz ezért szembesülni azzal, ha egy, a mindennapok során oly gyakran jó értékítéletűnek tűnő rendszer hátrébb rangsorolja weboldalunkat a konkurenciánál, vagy esetleg sehol sem jelenti meg a tevékenységünknek megfelelő kulcsszavakra rákeresve.

A legtöbb weboldal-tulajdonos számára tehát először a Google találati rangsorai mutatják meg, hogy esetleg még sincs rendben minden az oldallal, hiszen szinte ez az egyetlen hely a weben, ahol egy weboldal valamilyen objektív értékítélet alapján felálló rangsorban jelenik meg a weben.

A legjobb cégek a legjobb helyezéseken?

Sok weboldal-tulajdonos csalódva látja, ha olyan cégek jelennek meg előtte a fontos kulcsszavakra a keresőkben, melyek kevésbé kompetensek vagy alacsonyabb színvonalú árukat kínálnak.

Mindez azért fordulhat elő, mert a Google nem a cégeket, termékeket vagy szolgáltatásokat rangsorolja egy adott kulcsszó esetén, hanem ezen cégek webes megjelenéseit. Hiába igényes egy adott áru, ha a weboldal szakmai színvonala nincs összhangban pl. egy szolgáltatás szakmai színvonalával.

A legjobb webes megjelenések a legjobb helyeken?

Még inkább nő a weboldal-tulajdonosok tanácstalansága, ha a számukra fontos kulcsszavakra a jó helyezéseket látványosan ódivatú dizájnnal rendelkező, régóta nem frissített, elavult tartalmú weboldalak foglalják el. 

Erre a fentiek fényében nehezen értelmezhető jelenségre is van azonban magyarázat: a Google ugyanis nem pusztán a weboldalakat vizsgálja a rangsorolás kialakításakor, hanem a megrendelő által létrehozott webes jelenlét egészét minősíti a találati rangsorok kialakítása során, ebbe pedig bele tartozik az is pl., hogy ki mióta, hogyan hivatkozik az adott oldalra.

Keresőbarát weboldalak a legjobb helyezéseken?

A weboldal-tulajdonosok, de gyakran a webprogramozók és dizájnerek tanácstalanságát is csak tovább növeli, hogy kevesen tudják, hogy pontosan melyik az a néhány, a keresők felhasználói szempontjából fontos koncepcionális kérdés és technikai jellegű ökölszabály, mely elsődleges fontosságú a keresők rangsorolási mechanizmusai számára a weboldal minőségén: szépségén, kezelhetőségén, átláthatóságán, stb. túl/helyett/mellett.

Ezek az „apróságok” — melyek a keresők technikai korlátai miatt fontosak, és összességében egy oldal „keresőbarátságát” határozzák meg — tehát nem feltétlenül vannak összhangban a weboldal átlag felhasználó számára látható, érzékelhető minőségével.

Összefoglalás

Az, hogy egy adott cég a saját területén kimagasló teljesítményt tud felmutatni — pl. termékei és szolgáltatásai a legjobbak a piacon — koránt sem jelenti automatikusan azt, hogy weboldala a legjobb helyezésekre lenne predesztinálva. Egy dolog ugyanis az adott cég által képviselt minőség, és egy teljesen más dolog a cég weboldalának, webes jelenlétének minősége.

Mivel a Google pusztán csak a cégek webes jelenlétének néhány minőségi és mennyiségi paraméterét tudja mérlegelni, ezért könnyen előfordulhat, hogy kevésbé kompetens cégek, ajánlatok vagy termékek, akár még sok szempontból rosszabb minőségű oldalakkal is jobb helyezéseket érnek el a keresőkben olyan  „adottságok” miatt, melyek csak a keresők számára fontosak, és egy keresőoptimalizálásban járatlan ember — legyen az akár webprogramozó vagy webdizájner  — számára sosem tűnnének fel.