Bartók Béla logo a Google.hu-n

március 25, 2008

Első magyar vonatkozású ünnepi Google logó

» 2008. március 25-én Bartók Béla 127. születésnapját ünneplő logó jelent meg, mely kizárólag a Google magyarországi keresőfelületén, a www.google.hu címen volt látható. A Google praxisában eddig is előfordultak már a regionális, csak egy adott ország keresőfelületén látható logók, azonban Magyarországon erre még nem volt példa. Mivel Bartók az egyik legnagyobb hatású 20. századi magyar, ezért a választás részben érthető, azonban még mindig kérdés, hogy miért pont a 127. évfordulót választották ki?

google.hu ünnepi logó Bartók Bélával

Gesztus, hibákkal

Sokan szép gesztusnak gondolták Bartók Béla szerepeltetését a Google logóban, sokan valószínűleg azt gondolhatták, hogy Bartók nemcsak a magyar verzió logójában szerepelt. Mivel azonban csak a magyar felületen volt elérhető ez a logó, ezért erősen kérdéses, hogy miért a „Béla Bartók” keresőkifejezésre mutatott a logóra rakott link, és miért nem a „Bartók Béla” kifejezésre? Így nem is magyar nyelvű oldal lett az első találat, hanem az angol nyelvű Wikipédia Bartókról szóló bejegyzése. Talán nem tudták a Google központban, hogy a magyarok fordítva írják a neveket? (ráadásul ez a tény az angol Bartók bejegyzésben is olvasható volt…)

Egy szemfüles ügynökség

Igen rövid ideig látható volt a klikkmania.hu hirdetése a „Béla Bartók” kulcsszóra az alábbi szöveggel:

  Csak mi hirdetünk itt?  Használja ki Ön is, hogy mi tudjuk  hogy az emberek mire keresnek!  www.Klikkmania.hu

Klikkmánia hirdetése a Bartók Béla ünnepi logóra rakott kereső-kifejezésre

Adott volt tehát egy kereső-kifejezés, melyre hirtelen sokan „keresnek” (a logóra kattintva), azonban nincs rá konkurencia a hirdetők oldaláról. Örvendetes, hogy volt ügynökség, aki megpróbált élni a lehetőséggel. Sajnálatos, hogy valószínűleg ők voltak az egyedüliek. Kár az is, hogy abból, ami látható volt a kampányból, nyilvánvaló volt, hogy egy hatékony keresőhirdetés kampány felállításához azért többre van szükség annál, minthogy tudjuk, mire keresnek az emberek.

A „Bartók Béla logo a Google.hu-n” című bejegyzést 2008. 03. 25. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 03. 25., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások