Keresés

október 1, 2005

Hatékony információkeresés az interneten

A keresett információ típusa alapjaiban határozza meg, hogy mit, mivel és hogyan érdemes keresni. Ezen az oldalon elsősorban a weboldalakon található szövegek közötti keresésről lesz szó. A zenék (Mp3), videók, Képek keresése során a szöveges információ keresésétől eltérő módszereket, és gyakran más, Speciális kereső oldalakat kell használni.

A Szabadszavas keresőkkel csak a weben található információ egy részében, az úgynevezett Látható weben kereshetünk. A Láthatatlan weben található információk fellelése jóval körülményesebb, de nem lehetetlen, nemúgy a semmilyen weboldalon sem olvasható adatok esetén. Tehát a világ összes információjának csak egy kis része van jelen az interneten, ráadásul a Fontos keresők ennek csak egy kisebb hányadát veszik fel adatbázisukba. Mindezek ellenére meglepõen sok kérdésre választ találhatunk a keresők segítségével: mielõtt másoknak vagy magunknak feltennénk egy kérdést, mindig jusson eszünkbe, hogy „Google a barátod!”, bármilyen természetű is legyen az a kérdés.

A webes információkeresés másik fontos szempontja, hogy milyen nyelveken keressünk. Mivel a magyar nem tartozik a Weben legelterjedtebb nyelvek közé, ezért statisztikailag nagyon nagy az esélye, hogy a kérdéses témában angolul vagy németül pl. sokkal több információ érhető el.

Szöveges információ keresése kulcsszavakkal

Az egyes Információszervező rendszerek másképp szervezik az adatokat, ezért a bennük való keresés, az információhoz való hozzáférés módja is különbözõ. A szöveges információk keresése leggyakrabban Szabadszavas keresők segítségével történik, melyek teljesen automatizált módszerekkel gyűjtött adatbázisból keresik ki a megfelelő találatokat, majd rangsorolják azokat. A találatok rendszerezésében két fő tényező játszik szerepet: az első a felhasználó által megadott Kereső-kifejezés, a másik pedig a kereső saját Rangsorolási mechanizmusa. A különböző Kulcsszavakra nemcsak a találati halmaz lesz más és más, hanem a találati oldalak rangsorolása is eszerint módosul. A hatékony szabadszavas keresés kulcsa tehát a jó Kereső-kifejezés megválasztása: ez dönti el, hogy milyen oldalak kerülhetnek képbe egyáltalán.

Elmúltak már azok az idők, amikor gyakran találkoztunk a megadott kulcsszavak egy részét tartalmazó találatokkal. Mind a weben, mind a keresők adatbázisában annyi oldal található, hogy legtöbbször a túl sok találat okozza a problémát. Ekkor gyakorlatilag a keresõk Rangsorolási algoritmusai határozzák meg, hogy milyen oldalak kerülnek a szemünk elé. Mivel a keresõk nem rendelkeznek mesterséges intelligenciával, nem feltétlenül „találják ki”, hogy pontosan mit is keresünk, ezért nekünk kell jól megfogalmazni a kérdést, és nem utolsósorban figyelembe venni a keresők rangsorolási szokásait. A jó keresõ kifejezések megtalálása összességében elég intuitív folyamat, mely során jó hasznát vesszük a tapasztalatnak.

Ha sok a találat

Szűkítsük a keresést több megadott kulcsszóval, vagy a megadott kulcsszavak idézőjelbe tételével: ezzel a kifejezés pontosan a megadott formában tartalmazó oldalakra szűkítjük a keresést. Változtassuk meg a beállításokat úgy, hogy egyszerre ne csak 10, hanem többb találatot mutassson a kereső, így kevesebbet kell lapozni. Használhatjuk még a Speciális kereső-kifejezések egyik formuláját, a szavak kivonását a keresési feltételből a szó elé tett mínuszjellel. További gyakran használt szűkítési lehetőség, amikor nyelv vagy ország szerint szűkítjük a keresést. Előbbit a kezelőfelületen lehet beállítani, utóbbit például a site:.hu kifejezés hozzáadásával.

Ha kevés a találat

Két okból kaphatunk túl kevés találatot: vagy tényleg kevés oldalon írnak a keresett témáról, vagy nem jól fogalmaztuk meg a kérdést. Az első esetben megpróbálkozhatunk másik kereső használatával, de talán érdemesebb először meggondolni, hogy miképpen adhatnánk meg másképp a kulcsszavakat. A legnyilvánvalóbb, ha kevesebb kulcsszót megadva bővítjük a keresési halmazt.

Ha a találatok nem megfelelőek

Gyakran előfordul, hogy bár rengeteg találatot kaptunk, de valahogy egyik sem ad választ az általunk feltett kérdésre. Ekkor a keresési kifejezés finomítása szükséges.

  • helyesírási jellegű finomítás: rákeresni a kifejezés egybe, vagy külön (esetleg kötőjellel) írt változataira
  • nyelvtani jellegű finomítás: mivel a keresők nem minden esetben végzik el magyar szavak Szótövezését, ezért olykor nekünk magunknak kell megpróbálkozni a szavak egyes és többes számával; ragozott formáival.
  • fogalmi változtatás: különösen újabb keletű fogalmak esetén nem biztos, hogy mások is úgy nevezik meg az általunk keresett dolgokat, mint mi, ezért figyeljük a kapcsolódó témákkal foglalkozó oldalak szóhasználatát, és eszerint módosítsuk a kulcsszavakat.

További problémás keresések

  • Több, egymástól eltérő témakörökhöz kapcsolódó szavak, fogalmak esetén problémás lehet a kevésbé ismert, kevésbé népszerű fogalomra keresés.

Ilyen például a Macintosh, ami egy almafajta és egy számítógépfajta is egyben, emiatt az almafajtáról szóló információkra rátalálni szabadszavas keresővel rendkívül körülményes.

  • Nagy bevételt hozó témák esetén rengeteg webmester érdekelt abban, hogy lehetőleg minél előrébb kerüljön a találati rangsorokban, és nem feltétlenül csak olyan keresésekre, amelyek esetén valóban releváns az oldal. A sok Nagyipari keresőoptimalizálással készült oldal (gyakran konkrétan Web spam) megnehezítheti az információk fellelését.

Ilyen keresés például ha egy laptop konfigurációjára keresünk rá: először a kiegészítőket, (használt) modelleket áruló honlapok fognak feltűnni, nem pedig a gép konfigurációját pontosan leíró oldalak.

Keresés kulcsszavak nélkül

Más Információszervező rendszerekhez kell forduljunk, ha a kulcsszavakal történő keresés nem vezetett eredményre, vagy pedig a keresés jellegénél fogva nem fogalmazható meg egzakt módon a Kereső-kifejezés: például ha nem tudjuk, hogy hogyan is hívják pontosan a keresett fogalmat, ha csak azt tudjuk, hogy hol, mikor láttuk, stb.

Kutatás témakör alapján

Ha nem találjuk a választ, egyik lehetőség, hogy a Szabadszavas keresők segítségével nem a keresett fogalomra, hanem a fogalom témakörére keresünk rá. Másik megoldás, hogy tematikus szervezésű információforrásokhoz fordulunk (Tematikus katalógusok, linkgyűjtemények), vagy egyéb Közösségi webhelyeket keresünk fel (Wikipédia, del.icio.us, [Google Answers] stb.).

Keresés a Wikipédia segítségével

Az angol nyelvű Wikipédia segítségével gyakorlatilag lassan ugyanolyan arányban válaszolhatunk meg egyes kérdéseket, mint a Szabadszavas keresők által. A Wikipédia használatával ráadásul pontosabb, kiegyensúlyozottabb, és kontextusba helyezett információkhoz jutunk. A magyar változattal nem érdemes próbálkozni, mert egy nagyságrenddel kevesebb információ található rajta – még a magyar vonatkozású dolgokról is , mint az angol verzióban.

Milyen eszközökkel érdemes keresni?

OldalGazda szerint: Információszervező rendszerek sokasága nyújtja szolgáltatásait a weben, sok esetben hasonló színvonalon. Én általában a Google keresővel szoktam kezdeni, mert szerintem ez a legjobb, emellett gyakran használom a Clusty metakeresőjét, kiváltképp konkrét fogalmak, rövidítések keresésekor, mert találati rangsoraiban szerepelnek a Wikipédia definíciói, és a találatokat automatikusan csoportosítja. Ha nem kulcsszavak, hanem témakör alapján keresek, akkor pedig a startlap.hu megfelelő oldalait böngészem. Ha csak úgy félig-meddig szórakozásból keresgélek új dolgokat, akkor azt pedig a del.icio.us oldalairól kiindulva teszem. Mindeközben jó szolgálatot tehetnek a mindenféle Keresési segédeszközök.

Te mivel szoktál keresni?

Kérlek, írd meg az oldal alján található hozzászólás-mező segítségével, hogy te mivel és hogyan szoktál keresni. Köszönöm!

Altémák:

A „Keresés” című bejegyzést 2005. 10. 01. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2009. 03. 11., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Google

2006. 05. 25. 11:50 · Névtelen hozzászóló →

Szinte mindenben a „mi barátunkat” hívom segítségül, még akkor is ha valamely nyelvtani helyességben nem vagyok bizonyos, ilyenkor a találati arányokkal eldöntöm hogyan is a lehetséges igazság 🙂

Re: Google

2006. 05. 29. 02:27 · OldalGazda →

Akkor ezek szerint Te is tisztában vagy a Keresők egyéb felhasználási területeivel.

0663412313

2006. 07. 02. 11:27 · Névtelen hozzászóló →

szentes vasut állomás

2006. 07. 06. 10:42 · Névtelen hozzászóló →

keresők amiket használok

2006. 07. 17. 12:02 · Névtelen hozzászóló →

googleyahookurzor

Keresés

2006. 07. 27. 20:55 · Névtelen hozzászóló →

Én a Googlét használom keresésre Tabi

Ja és kösz a tanácsokért a keresőkkel meg metagokkal kapcsolatban:)

Mi..

2006. 08. 22. 12:15 · Névtelen hozzászóló →

Mi a magyar hangja a Ryan közlegény megmentésében Upham tizedesnek? Köszönöm!

Szia OLDALGAZDA!

2006. 10. 05. 14:37 · Névtelen hozzászóló →

Vén fejjel kerültem a háló közelébe, de most egyenesen bele a sűrűjébe. Erről szól a munkám és a hobbim is.Keresésére a Google-t használom, de – eddig – a legdilettásabb módon. Véletlenül (véletlenek nincsenek) találtam rá erre az oldalra, sokat tanultam és fogok tanulni belőle. Köszönöm Neked.Tekintettel időnk végességére nem várok választ, csak örülök, hogy megköszönhettem.Tisztelettel Bátky Zsolt, alias Csiribá.

Szia OLDALGAZDA!

2006. 10. 06. 03:35 · Névtelen hozzászóló →

Kedves Csiribá!

Köszönöm elismerő szavaid, az ilyesmi fel szokott dobni. 🙂

Üdvözlettel:JJózsef

Hogyan lehet itt keresni?

2007. 09. 14. 12:30 · Névtelen hozzászóló →

Csókolom kezi-lábit de hogyan lehet itten keresni?

TisztelettelÉn

Hogy kell keresni?

2007. 11. 04. 04:53 · Névtelen hozzászóló →

Én megszeretném keresni az egyiptom feladatlapot..de nem lehet…miért?

pool

2007. 11. 13. 17:24 · Névtelen hozzászóló →

2007. 12. 16. 17:29 · Névtelen hozzászóló →

szia kedves oldalgazda most regisztráltam uj nekem ez nincsenek ismerőseim a gmailen meghivóm 50db kinek küldjem

2007. 12. 16. 17:32 · Névtelen hozzászóló →

Mikor kapok válasz kérdésemre uj felhasználó

2007. 12. 16. 17:36 · Névtelen hozzászóló →

Hogyan lehet ismerősökre találni

2008. 01. 31. 11:27 · Névtelen hozzászóló →

A Googlbe beírt szavakat ha nincs rá szükségem,hogy tudom törölni?Köszike a segitséget elöre is.

2008. 01. 31. 11:27 · Névtelen hozzászóló →

A Googlbe beírt szavakat ha nincs rá szükségem,hogy tudom törölni?Köszike a segitséget elöre is.

DÜBBENCS

2008. 01. 31. 13:18 · Névtelen hozzászóló →