Irredenta Google?

június 24, 2008

Nagy-Magyarország, mint Magyarországra jellemző kép

Ha a www.google.hu oldalon rákeresünk a „magyarország” Kereső-kifejezésre, különös jelenségre lehetünk figyelmesek: A találati rangsor elején a Google Képkeresőből származó OneBox, vagyis három kiskép jelenik meg, melyek közül kettő Nagy-Magyarország képét tárja elénk kicsiben, avagy ilyen furcsa, vagy legalábbis politikailag nem teljesen korrekt eredményeket kaphatunk, ha különböző gépi algoritmusok segítségével próbáljuk egy adott közösség tudását kiaknázni különböző kérdések megválaszolásakor:

irredenta Google?

Érdekes módon, ha a képkeresőben keresünk rá a „magyarország” kifejezésre, akkor a normál szabadszavas keresőben kiemelt három kép közül csak az egyik jelenik meg a képkereső első húsz találata között (egyébként pont a mai Magyarország képével).

Ha a szomszédos országok Google keresőivel keresünk rá az adott ország nevére saját nyelven, akkor egyedül a horvát Google jelenít meg képeket a találati rangsorban a Google Mapsból származó térképek előtt.

Egyébként az osztrák Google az egyetlen a szomszédos országok közül, ahol egyrészt hirdetések jelennek meg az ország nevére keresve, másrészt pedig a Google Maps térkép mellett közvetlen keresőmezőt is találhatunk az adott földrajzi hely direkt megadásához. Ennyit a különböző országok internetes piacának fejlettségéről:

osztrák Google Ausztriáról

A „Irredenta Google?” című bejegyzést 2008. 06. 24. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 07. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

2008. 07. 07. 06:29 · Névtelen hozzászóló →

Jó lenne, ha ezeket a képeket jelenítené meg akkor is, ha a szlovákok, románok stb. „illetékes” országok keresnek rá 🙂 ..