Magyar keresőpiac 2006.

december 26, 2006

Az év legfőbb tendenciái a magyar keresők piacán:

 • A Google Inc. folyamatos terjeszkedése során eljutott arra a szintre, hogy már a magyarhoz hasonló kisebb piacok is látókörébe kerültek. Az új országokban történő terjeszkedésre azonban igyekeztek a lehető legkevesebb pénzt elkölteni, ami meg is látszik lokalizált szolgáltatásaik minőségén.
 • A magyar fejlesztésű általános keresőszolgáltatások között a kurzor.hu pont az előző pontban vázolt tendencia „áldozata” lett, ráadásul rendkívül komoly versenytárs jelent meg a tango.hu képében is. Mindkét kereső igyekezett a médiakeresés felé nyitva bővíteni szolgáltatásain; közben pedig az origo is próbálja tartani a lépést az immár ok.hu néven hirdetett keresőjével.
 • Az Egyéb kereső programok terén a leglátványosabb fejlődés a Blogkeresők frontján volt megfigyelhető, a „blogoszféra” fejlődésével párhuzamosan.
 • A Keresőmarketing, Keresőoptimalizálás egyre izgalmasabb témának tűnik a webbel foglalkozó szakemberek számára, ezt jelzi a témában újonnan indított blogok nagy száma is.

A 2006-os év magyar történései a keresőpiacon időrendben:

február

Bár már 2005 decemberében egy pár napra feltűnt, véglegesen azonban csak pár hónappal később indult el a tango.hu, talán ez volt az év második legfontosabb eseménye.

Új blog indult: http://keresomarketing.blogter.hu – Keresőmarketing a gyakorlatban

március

A különböző Web 2.0 klónok megjelenése: két digg.com klón, a http://internetmedia.hu és a http://linkter.hu , melyek közül az előbbi talán egy kicsit jobban halott, mint a másik. A [del.icio.hu] is ekkor bukkant fel, azonban még azóta sem indult el igazán.

A Google kereső valami Szótövezésre hasonlító dolgot kezdett el művelni a beírt magyar Kereső-kifejezésekkel.

április

Elindult a http://polymeta.hu nevű metakereső, mely bár profin szótövez, rendszeres használathoz egyelőre még meglehetősen lassú.

A kurzor.hu a Picsearch licenszelésével képkereső szolgáltatást indított.

május

Első bejegyzés a Bizbigyóban, mely eredetileg egy keresőmarketing témájú szakdolgozat alapján indult, de azóta sem állt meg, sőt: http://bizbigyo.wordpress.com/

KKV Online-marketing Blog indulása a http://www.primodesign.hu/blog címen.

június

A magyar mellett az adott oldalak angol, német nyelvű verziójának bejegyzésére is alkalmas tematikus katalógus nyílt a http://www.hungaroo.com/ címen.

Újabb próbálkozás web2 klón oldalra: del.icio.us-ra hajazó book.mark.hu, amire már OldalGazda nem is mer linkelni, mert azóta az oldal szépen átalakult Web spam múzeummá.

július

Talán az év híre, hogy a Google Inc. megszerezte a www.google.hu domainnevet a Hírek Médiától, érzékeny veszteséget okozva ezzel a kurzor.hu-nak.

A tango.hu a Jyxo technológiára építve kép- és videókereső szolgáltatást indított.

Az első magyar nyelvű Kereső-optimalizálás verseny kiírása a Pillangószív kifejezésre. Ezzel egyidőben útjára indul a http://kereso.blog.hu/

augusztus

Beindult a http://miner.hu/ blogkereső, amit azóta is nagy erőkkel fejlesztenek illetve a vipkereso.hu címen egy pár napra feltűnt egy VIPkereső névre hallgató oldal, ami aztán hamarosan eltűnt.

A startlap.hu pedig a saját konkurense, a Google szolgáltatásával kezdett el pénzt keresni, amikor fejlécében AdSense Kereséshez keresőmezőt illesztett be.

JabJab – Keresőmarketing egyszerűbben című blog indulása: http://jabjab.blog.com/

szeptember

Dennis Woodside, a Google fejlődő piacokért felelős igazgatója nyilatkozik többhelyütt a magyar sajtóban.

Az AdSense megjelenítők legnagyobb örömére egyeseknél feltűnt az AdSense bevétel kifizetése átutalással lehetősége, amit sajnos azóta sem vezettek be.

Keresők, keresőmarketing témájú fórum indult a http://hac.kers.hu/ címen.

október

Keresőmotor_születik címen egy alkalmazott kutatásfejlesztéshez kapcsolódóan új blog indult: http://ecomie.blogter.hu/

november

A http://pillangósziv.hu/ oldalon újabb Web 2.0-ás oldalt indítottak, ezúttal Yahoo! Answers és hasonló oldalak stílusában, egyelőre szintén mérsékelt sikerrel.

A második, indulásakor az elsőnél kicsit jobban kigondolt kereső-optimalizálás verseny indulása a Linkfelhő kifejezésre.

http://seo.blog.hu/ címen újabb seo weblog indul

A http://blogsearch.hu/ megújul és új szolgáltatásokat vezet be, mint pl. blogkatalógus

december

Az origo keresőjét a sokadik névváltás után immár ok.hu-nak hívják. Ezzel párhuzamosan kissé hevenyészett módon egy kalap alá kerül a portfólióban található összes, kereséssel valamilyen kapcsolatban álló szolgáltatásuk.

Ez az első év, hogy a Google Inc. a Zeitgeist összefoglalóiban magyar vonatkozású listát közölt: http://www.google.com/press/intl-zeitgeist.html#hu

Kimaradt valami?

Ha úgy érzed, hogy kimaradt valami a felsorolásból, szólj hozzá!

További érdekes cikkek

Google Predictions, 2007: http://blogs.zdnet.com/Google/?p=426

Google 2006 in 12 pictures: http://googlesystem.blogspot.com/2006/12/google-2006-in-12-pictures.html

Érdekességképpen: Ez történt 2005-ben a keresőprogramok háza táján

Bár kisebb terjedelemben, de OldalGazda tavaly is összefoglalta a hazai keresőpiac legfontosabb történéseit:

 • Februárban az akkor még Axelero-nak hívott szolgáltató átnevezte az addig vizsla néven futó szolgáltatását vizsla24.hu-ra. A keresőhöz közvetlen hozzáférést biztosító új cím új dizájnt, letisztultabb kezelőfelületet kapott. Változatlanul a Yahoo! kereső maradt a találatok szolgáltatója, és az origo portállal való integráció is fennmaradt.
 • Márciusban a heureka.hu is ráncfelvarrást végzett az akkor már történelminek számító webdizájnján. Sajnos ez nem járt együtt a szolgáltatások színvonalának érdemi változásával.
 • Áprilistól magyar nyelven is hozzáférhetővé vált az AdSense Kontextusban szolgáltatása. (Az AdSense Kereséshez már 2004 decemberétől elérhető volt magyar oldalak számára.)
 • Júniustól a kurzor.hu és a www.google.hu oldalain a már a Hírek Média saját fejlesztésű motorja szolgáltatja az eredményeket: alapértelmezésben már nem a Google kereső találati oldalaira irányítanak át.
 • Július tájától az MSN Kereső oldalain már magyar nyelvű oldalakra is le lehet szűkíteni a keresést, ráadásul már magyar nyelvű kezelőfelület segítségével is.
 • November közepén http://forumkereso.hu néven egy új, speciális szabadszavas kereső-szolgáltatás indult, mely néhány nagy portál fórumaiban keres.
 • November végén a SZTAKI Kereső ideiglenes felhasználói felületét felváltotta egy, a SZTAKI egyéb szolgáltatásaival (mint például a szótárak) integrált felület. A szolgáltatás tehát elnyerte végleges külalakját: e lépést úgy is lehet értelmezni, hogy az eredetileg egy évvel ezelőtti időpontra igért kereső-szolgáltatás megnyitotta a nagyközönség számára is kapuit.
 • December eleje táján a kurzor.hu oldalain a [Google Suggest]-hez hasonló, a keresószó beírása alatt automatikusan Kereső-kifejezést javasló funkciót vezetett be.
 • December elején a tango.hu cím alatt egy új kereső bukkant fel, melyet a startlap.hu-t is üzemeltető Sanoma fejlesztett a zoohoo.hu-t is működtető cseh jyxo tehnológiára építve. Pár nap múlva eddig ismeretlen okok miatt eltűnt a szolgáltatás, és december végéig nem is indult újra.

A „Magyar keresőpiac 2006.” című bejegyzést 2006. 12. 26. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 04. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Inside AdSense blog listája 2006-ról

2007. 01. 11. 03:27 · OldalGazda →

Vagyis tavalyi történések az AdSense és a hivatalos AdSense blog háza táján.

http://adsense.blogspot.com/2006/12/best-of-2006.html