lapozz.hu webtár

május 4, 2005

Tematikus katalógus integrált keresővel

http://lapozz.hu

Folyamatos fejlesztés alatt álló, jó szervezésű webkatalógus, integrálva a saját fejlesztésű adatbázist felhasználó szabadszavas keresőszolgáltatással (lapozz.hu kereső). Sok érdekes és hasznos kiegészítő szolgáltatást nyújt, mint például a bejegyzett oldalak előnézeti képeinek és rövid leírásának választható megtekintése, a linkek automatikus ellenőrzése, a bejegyzett oldalak eltárolása és így tovább. A startlap.hu-hoz hasonlóan a fő témák önálló Aldomainnal és szerkesztőkkel rendelkeznek. A szerkesztők „honoráriuma” a húsznál több hivatkozást tartalmazó dobozok felett vagy alatt elhelyezhető reklámhely, míg a többi reklámhely felett a lapozz.hu fenntartója diszponál.

Összességében elmondható, hogy a startlapnál áttekinthetőbb, többrétű szolgáltatást nyújt, azonban 2006. júniusában még sokkal kevesebb linket tartalmazott, mint a nagy vetélytárs (és igaz volt ez a linkcenter.hu-ra is).

A „lapozz.hu webtár” című bejegyzést 2005. 05. 04. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 11. 23., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

lapozz.hu-ról egyik linkszerkesztője

2006. 06. 28. 04:54 · Névtelen hozzászóló →

A lapozz.hu nagyon jó fejlődik. Én már régóta több oldalt is szerkesztek és látom hogy szinte minden hónapban van fejlődés. Véleményem szerint a szerkesztőségnek nem célja hogy versenyezzen, a fejlesztő is ahogy van erre ideje mindig tökéletesíti az oldalt. Ha ez így halad akkor ha lassan is, de a legjobb lesz. Adj egy kis időt.

  1. a keresőben már igen jó találatok vannak (amit említettél állás szót az a google-ban is spemelve van)
  2. a lapozznak már saját bélyegképkészítője van ami talán egyedülálló, a thumbsot.org nagyon rossz volt ezért írt a szerkesztőség egy saját programot erre is.
  3. a linkoldalak folyamatosan bővülnek kb. 3-5 oldal hetente, de ez változó

lapozz.hu linkoldalának egyik lelkes szerkesztője

Annyira azert nem jo…

2007. 06. 01. 10:29 · Névtelen hozzászóló →

Mikor megtalaltam en is orultem neki mert tetszett. Aztan csinaltam egy oldalt es mar nemtetszik.- Az, hogy kezzel vegigkell kattintgatnod allandoan a linkjeidet az nehezen ertheto.- A linkellenorzo robotja meg nem az igazi – tevedget rendesen- A fent emlitett reklamhelyet nekem nemsikerult megszerezni – lehet hogycsak nincs 20 linkem 1 dobozban, de ez nem is cel szerintem mert attol csak gazul fog kinezni az oldal. Innen kezdve szamomra kicsit celjat vesztett az ugy…

Annyira azert nem jo…

2007. 06. 04. 02:57 · Zsolti →

Én 3 aloldalt szerkesztek a lapozz.hu-n. Havonta 1szer kell belépned a szerkesztői menübe és menj bele az oldaladba. Ezzel letudva a dolog. Nem kell mindig végignézni. Másrészt a bot nem is jelöli meg ellenőrzésre azokat az oldalakat, amiben nem történt változás. 20 linket egy dobozba gyerekjáték összehozni. A reklámhelyeimet a saját honlapjaim reklámozására használom, bagóért eladni nem érdemes, mert sajnos nem olyan értékesek, mint a lap.hu oldalak. A napi látogatókhoz képest, egész jó az átkattintás, az első 10 hivatkozó oldalban bent vannak a lapozz.hu oldalaim.

amig scriptbe van rejtve a link, addig maguknak fejlesztenek

2007. 11. 22. 14:37 · Névtelen hozzászóló →

amire a startlap már régen rájött. e miatt súlytalanok a lapoknincs látogatottsági statisztika, nem lehet külső számlálót felrakni (vajon miért? :-)), nem lehet swf bannert felrakni, nem lehet bannert kivülről behívni. a linkellenőrzést, könnnyű átvágni, és pontatlan. A keresője katasztrofális. hét lapom van.

Re: maguknak fejlesztenek

2007. 11. 22. 15:31 · Névtelen hozzászóló →

Amennyire kívülállóként látni, összesen egy ember fejlesztgeti. És sajnos tényleg elég belterjesen – nem tekinti partnernek a szerkesztőket. Időnként változtat valamin, töröl funkciókat anélkül, hogy jelezné a szerkesztők felé, vagy kikérné a véleményüket. Ebből pedig gyakran zsákutcás, értelmetlen fejlesztések születnek.

A linkellenőrzés botrányosan pontatlan. Elvileg a szerkesztők munkáját kellene, hogy segítse azzal, hogy a megváltozott weblapokat jelzi. Valójában a felvett weboldalak 90-95%-át folyamatosan (vagyis kb. már a legutolsó ellenőrzés másnapján) módosultnak jelzi, ami kizárt dolog. Így viszont többlapos szerkesztőknek ezres nagyságrendben kellene végignéznie néhány hetente a linkjeiket, ez pedig irreális elvárás. Az ellenőrző technikában van valami hiba, de valódi visszajelző mechanizmus nélkül (illetve úgy, hogy nem is igazán kiváncsi a fejlesztő a szerkesztői visszajelzésekre) az ilyen hibák bentmaradnak.

Ahogy az előző hozzászóló is említi, rendkívül le van minden korlátozva: bannerkihelyezés, látogatottságmérés csak a rendszerben megszabott szűk keretek között működik. A látogatottsági statisztika időnkénti jelentős ingadozása is kétségeket ébreszt. Ha 1 hónap napi adatai vannak átlagolva, akkor éppenhogy nem szabadna jelentősebb ugrásoknak lenniük, mert azok a mozgóátlag miatt kisimulnának.

Kár érte, mert egyébként egy átlagosnál igényesebben kialakított, alapvetően ügyesen fejlesztett, néhány jó ötletet is felvonultató, pofás, kompakt kis portálrendszer, aminek lennének előnyei a lap.hu-val szemben.