Referrer spam

április 4, 2005

Webstatisztika szennyezése

A nyilvános Látogatottsági statisztika elérhető a Keresőrobotok számára is, PageRank értékkel rendelkezik, tehát az innen mutató hivatkozások is értékesek lehetnek. A legtöbb webstatisztikai rendszer kijelzi ha nem is az összes hivatkozó oldalt, de azt igen, hogy mely oldalakról érkezett a legtöbb látogató, és ezekre az oldalakra mutató linket is elhelyez a statisztikai oldalon.

A fentiek miatt éri meg sokszor „meglátogatni” az oldalt, persze nem feltétlenül kézzel, hanem automatizálva, valamilyen szkript segítségével, mindeközben a REFERRER-ben (lásd: WikiPedia:Referrer) azt állítva, hogy egy nemlétező külső linkről érkezett a „látogató”. Ekkor a referrer spam-ot használó oldala feltűnhet a legtöbb látogatót hozó oldalak listájában, a saját Külső hivatkozás számát illetve PageRank értékét növelve. Az sem baj, ha esetleg még nem tudnak a keresők az adott, jelszóval nem védett statisztikáról, mivel ez egy rámutató hivatkozást is megérhet a spammelő számára.

A Látogatottsági statisztika spammelése azért káros, mert feleslegesen terheli a webszervert, teleszemeteli a statisztikát, ezzel megnehezíti az adatok kiértékelését. Ha szándékunkban állt kijelezni, és linkkel díjazni a ránk legtöbbet hivatkozó oldalakat, akkor pedig jogtalanul élvezi az ezzel járó előnyöket a referrer spam felhasználója.

Referrer spam elleni védekezés

Nem feltétlenül egyértelmű, hogy egy adott referer valós, vagy sem, de pl. gyanús lehet, ha a statisztika egyik napról a másikra egy ismeretlen oldalról érkező egy-két száz látogatót jelez ki. Soha ne értesítsük a spammereket a statisztikánk meglétéről és hollétéről, ezért soha ne kattintsunk a statisztikai oldalunkról mutató hivatkozásokra. Másoljuk inkább ki, és másoljuk be a böngésző címmezőjébe, így ellenőrizve minden egyes új efektív külső hivatkozást.

Legegyszerűbben úgy lehet védekezni a referrer spam ellen, ha nem tesszük nyilvánossá az oldal statisztikáját. Emellett még léteznek különféle script-ek, melyek feldolgozzák a szerver logfájlját, és kiszűrik a referrer spam-et.

Finomabb módszerek

Léteznek még olyan webmesterek, akik bár nem bombáznak szkriptekkel oldalakat, de úgy állítják be böngészőjüket, hogy bármilyen oldalt is látogassanak meg, az azt jelezze a meglátogatott webszervernek, hogy ők bizony egy adott oldalról (értelemszerűen a webmester aktuális szíve csücskét jelentő oldalról) érkeztek. Ha pedig valaki az általuk meglátogatott oldalak tulajdonosai közül a Tudatos webfejlesztés műfaját űzve rendszeresen figyelemmel kíséri a statisztikáit, akkor azért ha mást nem, kíváncsiságból felkeresi az oldalt, hogy eldöntse, valós vagy állinkről van-e szó.

A „Referrer spam” című bejegyzést 2005. 04. 04. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 12. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások