Wiki spam

április 5, 2005

Visszaélés a rendszeben rejlő szabadsággal

A Wiki spam a Wiki alapfilozófiájával való visszaélés, természeténél fogva a Komment spam egyik alfaja. Mivel bárki szabadon szerkesztheti az oldalakat, nagyon könnyű külső linkeket létrehozni akár automatikusan is: csupán az adott Wiki által használt leíró nyelvet (markup language) kell ismerni. Elméletileg a Wiki spam-ot észlelő első látogató egyszerűen kitörölheti a nem odavaló tartalmat, ezáltal megszüntetve a spam-et, helyreállítva az oldal minőségét az oldal fenntartóinak beavatkozása nélkül. Gyakorlatilag például a Wikipédia ennél is tovább megy, és egyes nyelvi változataiban (zömében a kevesebb látogatóval, felhasználóval bíró változatoknál, mint pl. a magyar) rel=”nofollow” attribútum segítségével jelöli meg az összes külső linket.

Védekezés a wikispam ellen

A Wiki spam ellen a rendszer konfigurálásával is lehet védekezni: például a lapok tartalmának módosításról küldött értesítések engedélyezésével, vagy bizonyos kifejezések letiltásával: ez utóbbi esetben a tiltott kifejezéseket tartalmazó szerkesztéseket nem engedi elmenteni a rendszer. Kisebb, kevesebb lappal rendelkező, alacsonyabb forgalmú oldalaknál ez még megfelelő, de nagyobb lapoknál lehetetlen lenne az összes szerkesztést így követni, nincs is igazán jó megoldás a kiküszöbölésére. Segíthet még, ha nem olyan elterjedt (és a spammelők által ismert) wiki rendszerrel készül az oldal, vagy nem angol nyelvű a wiki, így az automatizált spambot-ok nem találnak rá az oldalra, illetve egy nyelvi régió internetes kultúrájának alacsony szintje is biztosíték lehet a Wiki spam ellen.

A „Wiki spam” című bejegyzést 2005. 04. 05. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 08. 15., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások