Kiegészítő találatok

március 29, 2007

Találatok a Google kiegészítő adatbázisából

Bár valószínűleg a Google adatbázisában továbbra is létezik a „Supplemental Result” kategória, azonban 2007. augusztusától aktualitását vesztették az alább leírtak, mivel már többet nem jelöli meg a Google kereső találati rangsoraiban a Kiegészítő találatokat, mindezt a kiegészítő találatok szerepének csökkenésével indokolták.

A Google angol nyelvű súgója szerint: „Mit jelentenek a kiegészítő találatok (supplemental results)? – Egy kiegészítő találat ugyanolyan, mint az összes többi találat, azzal a különbséggel, hogy egy kiegészítő adatbázisból illeszti be a Google. A kiegészítő adatbázis részére felgöngyölített oldalakkal kapcsolatban ugyanis kevesebb követelményt támaszt a rendszer. Például az URL-ekben szereplő paraméterek nagy száma miatt kizárhatják az oldalt a fő adatbázisból, azonban a kiegészítő adatbázis számára továbbra is gyűjthetnek adatot a kiegészítő adatbázisba.”

forrás: http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=34473&topic=8523

A tény, hogy kiegészítő találatot látunk, az URL melletti legalsó, zöld színű sorban olvasható a megfelelő kivonatokban.

Hogyan listázhatjuk ki csak a kiegészítő találatokat

Amennyiben csak egy adott webhelyről kiegészítő találatként nyilvántartott weblapokat szeretnénk kilistázni úgy a következő Speciális kereső-kifejezést használhatjuk:

  site: www.idejonadomainnev.hu * -fdsafsa

Tehát a site: speciális kulcsszó után a kérdéses domainnevet kell beírni, majd utána egy csillagot, végül egy mínusz jel után valamilyen értelmetlen karakterláncot.

Miért kerülhet egy weblap a kiegészítő találatok közé?

A hivatalos verzió szerint tehát olyan weblapok kerülhetnek a kiegészítő találatok közé, melyekkel kapcsolatban valamilyen technikai nehézségek léphetnek fel. Emellett a tapasztalat szerint az alábbi weblapok is megjelenhetnek a kiegészítő találatok között:

Mit eredményez a kiegészítő találatok közé kerülés?

A kiegészítő találatok általában a „normális” találatok mögött jelennek meg, ez értelemszerűen rossz hatással van a keresők felől érkező forgalom nagyságára. Az effajta találatok tehát leginkább csak nagyon ritkán előforduló Kereső-kifejezések esetén kerülnek a felhasználók szeme elé.

Amennyiben a site:weboldalam.hu Speciális kereső-kifejezésre rákeresve a találatok között először a kiegészítő találatok jelennek meg, akkor gyanítható, hogy az adott weboldalt valamilyen szakncióval sújtja a Google kereső.

Hogyan lehet kikerülni a kiegészítő adatbázisból?

A webmestereknek közvetlenül nincsen befolyása arra, hogy weblapjaik a „fő” vagy a „kiegészítő” adatbázisban szerepelnek-e. Közvetve az segíthet, ha az oldalra egyedi, máshol nem előforduló tartalom kerül, és az oldalra lehetőleg minél több, minőségi oldalakról mutató link hivatkozik, minél kevesebb Web Spamként nyilvántartott weboldalról mutató link mellett.

A „Kiegészítő találatok” című bejegyzést 2007. 03. 29. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2009. 10. 07., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Részbeli kitiltás

2007. 01. 04. 12:02 · Névtelen hozzászóló →

Szia József!

Nem vagyok biztos benne hogy jó helyre írok, de igazából sehová sem illik… :)Egy kérdésem lenne, hátha te tudsz segíteni. A keresőnket valamiért részlegesen kitiltotta a Google, legalábbis nekem úgy tűnik. Örülnék ha esetleg rápillantanál, hátha Te tudod a miértjét. A furcsa az, hogy a kezdeti időszakban indexelte az oldalakat, de egyszercsak eltűnt a domain a találatok közül. Mit hibázhattam el?Köszönöm, ha esetleg tudnál segíteni.URL cím: http://kereso.wyw.hu/

Üdv.: Jazz

Re: Részbeli kitiltás

2007. 01. 05. 03:33 · Névtelen hozzászóló →

Szokott ilyen lenni, varjal meg 1-2 hetet es ha akkor sem jon vissza, akkor erdemes megnezni. Nekem is most par oldalammal ez tortent. Volt mar ilyen es kb 1 het alatt helyre allt.

Psimagan

Re:Részbeli kitiltás

2007. 01. 05. 13:18 · OldalGazda →

Némileg ellent kell mondjak Psimagan-nak, ugyanis a site Speciális kereső-kifejezést használva a Google keresőben, azt láttam, hogy a nyitóoldalt kivéve az összes aloldal [Kiegészítő találat]ként jelenik meg. Már régóta tervezek írni erről a jelenségről, de a lényeg annyi, hogy ami kiegészítő találat, az nagyon-nagyon ritkán hoz látogatót, mert csak végszükség esetén jelenik meg. A Google ugyanis úgy gondol ezekre az oldalakra, mint általában értéktelenekre.Miért lehet ez?

Tehát valószínű, hogy egyfajta SandBox-ba kerültél…

Részbeli kitiltás – Köszönöm

2007. 01. 06. 11:50 · Névtelen hozzászóló →

Köszönöm, a válaszokat… A furcsa az egészben, hogy hónapokig semmi gondja nem volt a Google-nak az oldallal, csak feltűnt az Analytics-ben, hogy a korábbi 65-75%-os google találati arány megváltozott 0%-ra… 🙂 Ez igazolja az állításod Józsi, mely szerint a kiegészítő találatok mitsemérnek igazán. Talán ott hibázhattam el, hogy a kereső beüzemelésekor, (hogy legyen némi tartalom) annak katalógusába, minden főkategóriába beletettem globális katalógusunk linkjét (egyazon title sorral és megnevezéssel, hogy ne kelljen annyit körmölni), és elképzelhető hogy ezt a Google nem jó néven vette. Van rá esély szerintetek hogy egy következő nagy indexelésnél esetleg újra látni véli a főoldalt is? Az általam vélelmezet hibákat kijavítottam, és azóta persze a tartalom is jelentős mértékben emelkedett. Zárójelben: Psigman, sajnos az egy-két hetes türelmi időt már kivártam… 🙂

SandBox

2007. 01. 06. 11:55 · Névtelen hozzászóló →

Ja, és Józsi! Mi is az az „egyfajta SandBox„? 🙂

re:SandBox

2007. 01. 06. 15:37 · Névtelen hozzászóló →

Láttam már pár hasonló esetet, mint a Tied 😉 Nem tudom, pontosan mi okozhatta azt, hogy büntibe került az oldalad, mert nincs időm utánanézni, viszont sok jóval nem kecsegtetlek. Eltelhet pár hónapba, míg kimászik a gödörből a site…

A SandBox, vagy Trustbox néven röviden azt szokták emlegetni, amikor bizonyos faktorok alapján egyes webhelyeket beindexel, ám teljes egészében negligál a Google. A tünet enyhébb annál, amikor eltávolítják az indexből egy webhely összes oldalát, viszont gyakorlatilag ugyanaz a következménye.

további info: http://en.wikipedia.org/wiki/Sandbox_Effect

ennek leginkább a minél több minőségi bejövő link szerzése csak az ellenszere (egy már megvan 🙂

Üdv: JJózsef

Részbeli kitiltás – re

2007. 01. 08. 07:09 · Névtelen hozzászóló →

Köszönöm, majd jelzem ha esetleg módosul a Google álláspontja az oldallal kapcsolatban…

Jazz

Részbeli kitiltás

2007. 01. 12. 13:18 · Névtelen hozzászóló →

Mint előzőleg írtam, jelzem, ha megoldódott a problémám a keresőnkkel kapcsolatban. Jelentem: úgy tűnik rendben van. Felraktam egy sitemapot és Google-ra és pár nap után megtalálta a fő domaint is. Kicsit megnyugodtam… 🙂

http://www.google.com/search?sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rls=GGGL,GGGL:2006-41,GGGL:hu&q=wyw+keres%C5%91

Kiegészítő találat

2007. 03. 27. 16:08 · papys →

Átnéztem a kiegészítő találataimat és az egyik szájtomnál 2040 db-ot találtam. Az első ijedségem után rájöttem hogy teljesen jogos. Ezek mind régi lejárt, más elérési útak url-jei. Egyik sem a jelenlegi állapotot hozza be.

Ez köszönhető a keresőbarát url képzőnek, ill. a weblapátalakításoknak. Ahogy megfigyeltem a google folyamatosan figyeli az oldalon való átalakítást, módosítást, átszervezést és szépen komótosan korrigálja is és a végén a sallang kerül a kiegészítő tralálatokba.

Erre nagyon jó példa, hogy amikor tavaj márciusban áttértem a statikusról dinamikusra átirányitásokkal, előszőr az új oldalak új címét írta át és hosszú hónapok elteltével változtatta meg az url címet(az also zöldet) Még ma is van egy régi .htm refresh-ses fájlom amit nyílvántart, ezt onnan tudom, hogy nemrég kitöröltem és az Adsense accontban meg hiányolja.

Tehát szerintem nem okvetlen probléma ha bizonyos oldalak a kiegészítő találatok között vannak.

Kiegészítő találat továbbá…

2007. 03. 27. 16:45 · papys →

*** -view:adghasdtrb” kifejezés apro.besthungary.hu domainen végzett keresésének 1-20. találata az összes 13 900 magyar nyelvű találatból.Ez egy hírdetőportál itt még több van és mind érvénytelen url. Még jó hogy van egy okos kis progi amelyik behelyettesíti vagy keresőbe rakja az érvénytelen url-eket.

kiegészítő

2007. 04. 04. 10:46 · Névtelen hozzászóló →

Volt egy több éves oldalam, több száz egyedi cikkel, 5-ös PR-el, sok linkkel stb. Nemrég, még nem nem sokat tudva a SEO-ról meg hasonlókról teljesen átalakítottam (új cms), minden régi URL megszűnt, és újból feltöltötem őket. A lényeg, amiért írok, hogy most ez a több száz egyedi oldal az átállás óta (több hónap) kiegészítő találatként van a google-ban. Van esély, hogy visszakerüljenek? A fő oldalra sok link muat továbbra is, az új aloldalakra kevesebb, de etől még teljesen egyedi a tartalom…

kiegészítő

2007. 04. 05. 03:33 · Névtelen hozzászóló →

esély mindig van, de hogy mekkora, azt csak a weboldal címének ismeretében lehet megmondani…

kiegészítő

2007. 04. 06. 04:03 · Névtelen hozzászóló →

Én úgy oldottam meg, hogy minden régi oldalt átirányítottam az új oldalakhoz és a google nagyon szépen átírta őket, előszőr a címeket majd pár hónap múlva az url-eket is.

Duplikált tartalom

2007. 07. 18. 14:20 · Névtelen hozzászóló →

Sziasztok!Van 2 ingyenes apróhirdető oldalam, és amikor valaki feltölt egy hirdetést, akkor felhívom a figyelmét a másik oldalamra, hogy lehetősége van oda is feltölteni a hirdetéseit és általában minden második, harmadik hirdető fel is tölti az apróját mindkét oldalra. Az lenne a kérdésem, hogy a lehet-e a duplikált tartalom miatt valamilyen negatív a hatása az oldalakra ennek. Köszönöm!

re: duplikált tartalom

2007. 07. 18. 16:24 · Névtelen hozzászóló →

nem

RE: Duplikált tartalom

2007. 07. 19. 02:51 · OldalGazda →

Nem tudom, mennyire ugyanolyan a két webhely, de arra törekedj, hogy a TITLE és a Description Meta tagok a lehető legnagyobb mértékben különbözzenek a két webhely ugyanolyan tartalmmal rendelkező lapjai között.

RE: Duplikált tartalom

2007. 07. 19. 02:55 · Névtelen hozzászóló →

Ok,köszönöm!

Megszűnt a Kiegészítő Találatok külön jelölése

2007. 08. 09. 09:39 · OldalGazda →

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/07/supplemental-goes-mainstream.html

Amint azt a fenti írás is tanusítja, megszűnt a Kiegészítő találatok kiegészítő találatként történő jelölése (vagy megbélyegzése). Indokként az elmúlt években nagymértékben átalakított Felgöngyölítési infrastruktúrát hozták fel, ahol már egyre kisebb jelentősége lett a Kiegészítő találatoknak. Sajnos a Kiegészítő találatok jelölésének megszüntetésével egy hasznos diagnosztikai eszköztől fosztották meg a SEO közönséget, mert ezáltal nem lehet majd nyomon követni az enyhébb módon szankcionált oldalakon történő javulásokat, másrészt pedig -főleg összetettebb tartalomkezelő rendszerek esetén- nehezebb lesz kiszűrni (megszüntetni, vagy noindex Meta tagokkal ellátni) azokat az oldalakat, melyeket „nem szívesen” kezel a Googlebot, mivel egyedi tartalom rajtunk nincs, csupán a Tartalomkezelő rendszer funkcióihoz szükségesek.

Érdekes kiegészítő találat a google.hu-n

2009. 01. 18. 12:29 · Névtelen hozzászóló →

kereső kifejezés: Az igenember

re:Érdekes kiegészítő találat a google.hu-n

2009. 01. 18. 14:09 · Névtelen hozzászóló →

Besz_rás!Ez mi? Oldalgazdi?

re:Érdekes kiegészítő találat a google.hu-n

2009. 01. 18. 17:48 · Névtelen hozzászóló →

Megvan:webisztan.blog.hu/2009/01/16/magyar_mozimusor_a_google_keresojeben

érdekes találat

2009. 10. 07. 05:04 · Névtelen hozzászóló →

google.hu/#hl=hu&q=f%C3%B6ldhivatal+szigetv%C3%A1r&meta=&fp=53b79f59bee930a

Keressetek rá a gugliban: földhivatal szigetvár. A 3. találat mi akar lenni?

2009. 10. 07. 05:22 · Névtelen hozzászóló →

Így jár aki Word-ben készült f*st kíván felrakni weboldal gyanánt, és esze ágában sincs description meta tag-et belebiggyeszteni!