Webes szabványok

október 31, 2004

Szabványos HTML, XHTML weboldalak

A HTML leírónyelvnek létezik specifikációja (kvázi szabványa), azonban a Böngészők gyártói nem mindig tartják be a szabványokat: pl. a hibásan szerkesztett oldalakban felismerik a hibákat és helyesen jelenítik meg. Ez egyfelől előnyös a felhasználóknak, mert nem kell pontosan, betéve tudniuk az összes szabályt, másfelől viszont káros, mert végül minden böngésző (sokszor verziónként eltérő módon) máshogy tér el a szabványtól, másfajta egyedi értelmezését nyújtja a HTML-nek. Egyes szabványos elemeket nem ismernek fel, más elemeket máshogy értelmeznek, saját kiterjesztéseket használnak, melyeket más böngészők nem tudnak értelmezni.

Miért tartsam be a szabványokat?

Természetesen a Keresőrobotoknak is van HTML-értelmező motorja, ami nem feltétlenül egyezik meg a legáltalánosabban használt Böngészők értelmezőivel, tehát az általuk kezelt nemszabványos oldalakat a robotok lehet hogy nem, vagy csak részben ismerik fel. Ezért fontos, hogy oldalainkat a WorldWideWeb Consortium hivatalos HTML 4.01 vagy XHTML 1.0 és CSS 2.0 specifikációi szerint írjuk meg:

Az esetek többségében nem történik semmi, ha a weboldal nem követi teljes mértékben a szabványokat, néhány esetben azonban problémákat okozhat. Vagy azért, mert rosszul használják fel a Problémás technológiákat, vagy pedig egyszerűen egy szintaktikai hiba megakadályozza az oldal további részeinek értelmezését, így az ott található tartalom Felgöngyölítését és az oldalon található linkek követését. Törekedjünk ezért arra, hogy az oldalunkon található összes információ hozzáférhető legyen olyan programok számára, melyek kizárólag az alapvető (X)HTML szabványokat ismerik! (magyarul mindenhova mutasson szabványos html link is pl. a Flash, JavaScript, Java alapú interaktív menü mellett is.)

Ha például az dokumentum első felében van valami hiba (pl. hiányzik a HTML elem, vagy valami egyéb furcsa elem jelenik meg a dokumentum elején), akkor könnyen lehet, hogy az oldal a Google kereső adatbázisában a Kiegészítő találatok közé fog kerülni.

A HTML kód minősége

A specifikációk betartása mellett a keresők számára egy másik érdekes tényező, hogy mekkora a megjelenítéshez szükséges kód és a kijelzett szöveg, tehát a valódi tartalom aránya a kódon belül. Minél bonyolultabb ugyanis a kód, például annál később jönnek a fontos tartalmi elemek az oldal forráskódjában, de a HTML oldalba beágyazott JavaScript és Stíluslap kódok, rosszabb esetben csupán az oldal kinézetét befolyásoló elavult HTML elemek és attribútumok (mint pl. a <FONT> elem) ugyanis a kelleténél jóval hosszabb kódot eredményezhetnek. Hasznos tehát, ha mind az oldal kinézetét meghatározó, mind a kliensoldali funkciókat meghatározó kód külső fájlokban kap helyet.

Kódellenőrzők (validátorok)

Különféle online és offline programok, ún. validátorok segítségével ellenőrizni lehet, hogy megfelel-e az oldal a szabványoknak. Például a W3 Consortium-nak is van ilyen szolgáltatása, ahol az interneten már elérhető oldalakat, vagy a gépünkről feltöltött fájlokat lehet ellenőrizni:

További olvasnivaló:

A „Webes szabványok” című bejegyzést 2004. 10. 31. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 07. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások