Jól megírt weboldal

október 20, 2005

Olvasó- és keresőbarát honlap felépítése

Ha valamilyen Hozzáadott érték található egy weboldalon, akkor a Kereső rendszerek működése és a Keresőoptimalizálás ismerete nélkül is növelhető az oldal keresők felől érkező látogatóinak száma. Ehhez mindössze két dolgot kell tennünk:

  • legyen megfelelő módon megfogalmazott, struktúrált, rendszerezett (sima HTML formátumú) szöveg az oldalon
  • a webhely minden oldalára mutassanak szöveges, Teljes értékű linkek

Pusztán a fenti követelmények betartásával már jó esélyünk lehet arra, hogy weboldalunk látogatottsága elfogadható mértékű legyen; és akár arra is esélyünk lehet, hogy a Véletlen sok látogatót hozzon.

A web, mint szöveges műfaj

Azok számára, akik a Szabadszavas keresők felől várnak forgalmat, a web feltétlenül szöveges műfajt jelent: a leggyakrabban használt keresők ugyanis szöveges oldalak között keresnek, nem pedig multimédiás alkalmazások között. A World Wide Web eredetileg (képekkel illusztrált) szöveges információ megjelenítésére lett kitalálva, nem interaktív Flash és Java alkalmazások megjelenítésére, ezért e technológiák felhasználása esetén számos probléma merülhet fel mind az Weboldalak ergonómiája‘val, mind Felgöngyölítésével, felgöngyölíthetőségével kapcsolatban. Ennek megfelelően bármilyen nagy legyen egy webhely, ha összes funkciója egy Flash vagy egy Java fájlban található, akkor gyakorlatilag egyetlen üres oldalnak tekinthető, amelybe az összes információ a keresők által nehezen, vagy egyáltalán nem feldolgozható objektum formájában van beágyazva.

Szöveget minden áron

A teljesen Flash alapú oldalak, még ha a Flash animációkban található számottevő szöveges információ, sok szempontból nem egyenértékűek egy sima HTML alapú weboldallal:

  • Ha egy oldal mind sima HTML, mind Flash verzióban elérhető, akkor a látogatók nagyobb hányada fogja a HTML oldalakat választani.
  • Bár a Google kereső képes olvasni az .swf fájlokban, a technikai korlátai miatt a HTML oldalakkal mégis sokkal több látogatót lehet vonzani.

Sok oldalon a téma miatt természetes módon leginkább vizuális információ található, képek formájában (például egy vizuális művész online galériája). A látvány elsődlegessége miatt legtöbbször nem hiányzik a képek mellől semmilyen leírás, viszont a szószátyárság ebben az esetben kifizetődő: ha a képek mellé szöveget is társítunk, akkor nemcsak a képkeresők felől várhatunk forgalmat, hanem a Szabadszavas keresők irányából is.

A téma leírásának fontossága

Fontos, hogy a weboldal mondanivalóját több szinten, többféle terjedelemben is pontosan kifejtsük:

egy kifejezés – egy mondat – egy bekezdés – egy cikk – (egy webhely)

Egy kifejezés

Az oldal fájlneve tartalmazza azt az egy-két(három) szót, mely nemcsak azonosítja, hanem frappánsan körülírja a tárgyalt témát. Ez a pár szó az Elérési útvonal része lesz, ezért fontos, hogy beszédes legyen. Ez egyrészt a keresők átal generált Találati rangsorban is fog feltűnni, másrészt a Látogatók is sokszor jegyeznek meg/írnak fel elérési útvonalakat, harmadrészt sokszor a Linkre rakott kulcsszavak szerepét is betölthetik bizonyos esetekben.

Egy mondat

A weblap egy mondatos leírása talán a legfontosabb: ez ugyanis az oldal címe, ami a webolal TITLE elemébe kerül, és ez az, ami a keresők által megjelenített kivonatokban a leghangsúlyosabb szerepet tölti be. Úgy kell tehát megfogalmazni, hogy a webhely kontextusaából kiragadva is értelmes, az adott oldalt jól leíró szöveg legyen.

Egy bekezdés

Az oldal elején található rövid összefoglaló a Látogatók eligazodását segíti, emellett természetes módon megjelennek benne a fontos Kulcsszavak, így különösen informatív szövegkörnyezetet alkotnak a keresők által megjelenített kivonatokban. Jóval ritkább, bár ettől még értékes eleme lehet az oldalaknak a cikkeket lezáró pár mondatos összefoglaló, ami mintegy átismétli az oldalon olvasottakat.

Egy cikk

Fontos a cikk mérete: mi kerüljön egy oldalra, hány oldalra szabdaljunk szét egy hosszú cikket. Ha egy weboldal például két elkülönülő témáról szól, akkor nem tudjuk jól megírni a párszavas, egymondatos, egy bekezdéses összefoglalást, ezért nehezebben tudnak képet alkotni az oldal témájáról mind a Látogatók, mind a keresők. Az egy oldalra rendelt tartalom megfelelő tagolása is szükséges: egyrészt az olvasók is könnyebben fogadják be a rövidebb információegységeket, másrész az bekezdéseket természetesen tagoló Fejezetcímek tartalma a keresők számára nagyobb súllyal esik latba.

Egy webhely

A webhely egészére a fentiekben leírt összes szempont érvényes, csak sokkal nagyobb súllyal. A webhely „fájlnevének” a Domainnéve például különösen fontos, mert nem tudjuk egyik napról a másikra változtatni. Emellett gondolnunk kell még arra is, hogy a webhely egészét kepviselő Nyitólapon a fenti, minden oldal részét képező elemek kitüntett szereppel bírnak, mert a webhelyre való hivatkozáskor gyakran használják fel a Nyitólap egy kifejezésben, egy mondatban, esetleg egy bekezdésben összefoglalt leírását. A webhely egészére is érvényes, hogy egy jól behatárolható témakör jelenjen meg rajta: több téma esetén üdvös lehet a webhely több részre (Aldomainra) bontása.

Mindent el lehessen érni szöveges linkkel

A keresőoldalakon való láthatóságot már azzal biztosíthatjuk, ha sima szöveges, Teljes értékű linkek mutatnak a webhely mindegyik oldalára. A Webes szabványok betartása, mitöbb Akadálymentes weboldalaknak megfelelő technológák használata nem befolyásolja közvetlenül az oldalak helyezéseit, viszont garancia arra, hogy a Keresőrobotok az oldal egészét fel tudják göngyölíteni, és nem akadnak el egy hibásan megírt oldalon. A weboldalakon található hibák ugyanis esetleg ugyanolyan gátló tényezők lehetnek, mint az egyéb Problémás technológiák.

Összegzés

A Weboldalak ergonómiája elsősorban az emberi Látogatókkal foglalkozik, a weblapok látogatottságának 10-20 százalékát kitevő Keresőrobotok számára is jó használhatóságot eredményező oldalkialakítás ritkábban szerepel a weboldak kialakításának prioritásai között, pedig ami jobb a keresőknek, az jobb az emberi látogatóknak is.

A „Jól megírt weboldal” című bejegyzést 2005. 10. 20. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 09. 15., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Hibás ez a jól megírt weboldal

2008. 06. 22. 06:16 · Névtelen hozzászóló →

Nem vagyok egy beszólogatós típus, ide is úgy kerültem, hogy információkat kerestem a weblapkészítéssel kapcsolatban.Megnéztem a forrását ennek a lapnak, és feltűnt, hogy a doctype xhtml, a stíluslapok az ismert agyonhackelt (főként az IE6 miatt) fajtából valók, és persze a tartalom nem követi a xhtml szabványt. Itt ellenőrizhető: validator.w3.orgVagy 15-20 tényleges hibát talált a validator, a többi kaszkád.A lényeg, hogy van némi ellentmondás a lap címe és tartalma között.

Ellentmondás?

2008. 06. 22. 07:01 · Névtelen hozzászóló →

„van némi ellentmondás a lap címe és tartalma között”

Ebből kiderül, hogy a lapot magát el sem olvastad. A cím alapján feltételezted, miről szól, és erre alapozva kritizáltál. De szerencsére nem vagy beszólogatós típus.

Re:Hibás ez a jól megírt weboldal

2008. 06. 23. 03:07 · OldalGazda →

Hát mit mondjak, lehet, hogy nem vagy beszólogatós típus, de az az olvasgatós típus sem kifejezetten. Mindig is tudtam, hogy a látogatók nem olvassák, hanem szkennelik a weboldalakat, na de hogy ennyire, azt már én sem gondoltam… 🙂

szabvány

2008. 06. 26. 10:07 · Névtelen hozzászóló →

A szabványok újabb felesleges dolgok – úgysem lehet betartani őket, akkora jelentőségük meg nincsen.

Az első hozzászólónak igaza van.

2008. 09. 14. 12:51 · Névtelen hozzászóló →

1.: Én például azért nem olvasom végig az oldalt, mert a alcímekből sejtem, hogy nem találom meg alattuk azt az infót ami nekem kell. Vagy a cím rossz, vagy igazam van.2.: A szabványok igenis fontosak, mert ez az egyetlen módja, hogy az összes böngésző- OP rendszer- képernyő- stb. fajtának és beállításnak is megfeleljen a honlapunk.3.: NEM LEHET egy, vagy két elvétett mondatot ennyire kiemelni, amikor egyáltalán nem azon van a hangsúly! Azért, mert a címet említi, még lehet hogy végigolvasta, vagy hozzám hasonlóan az alcímekből ítélt. Ráadásul ez nem is beszólás, hanem elmés kritika. (lásd.: ,,van némi ellentmondás a lap címe és tartalma között” vagy ,,nem vagyok beszólogatós típus”)4.: (Na EZ a beszólás) Ha valaki másokat akar honlapszerkesztésre tanítani, akkor először ő tanulja meg! Másrészt nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, aki egyetért Első Hozzászólóval. ,,OldalGazda” Ügyesen törli a nemkívánatos üzeneteket.

re: Az első hozzászólónak igaza van.

2008. 09. 14. 17:25 · Névtelen hozzászóló →

Fontosak a szabványok, én magam is igyekszem betartani őket, de nem mindenáron.Ha a találaton nem ront és minden oprendszeren, böngészőn jól működik, akkor semmi egyéb jelentősége, csak esztétikai, vagy a bogár a fejben :-).

Próbáljátok ki az említett validátorban a google.com-ot pl., vagy bármelyik blogspot oldalt találomra, vagy a youtube valamelyik szépségét. Ugyanúgy jelenik meg mindenhol, rátalál a kereső? Igen.

Szép dolog egy tiszta kód, meg a rend, meg a szabványok, meg az esztétika…De ma már a felhasználók (és weboldalkészítők) 99%-át egyáltalán nem érdekli! Ezt nyílván tudják a böngésző és kereső készítők is, erre készülnek fel, különben lehetetlen lenne a web működtetése.

Tehát a szabvány és a jól optimalizált oldal csaknem teljesen két külön dolog… és asszem azért egészében ez a „fórum” a SEO-ról szól.