Hozzáadott érték

október 31, 2005

Értékes, hasznos, érdekes, újszerű weboldal

Ha egy weboldal nem nyújt valamilyen egyedit, értékeset, hasznosat, újat, szórakoztatót, furcsát, stb., akkor a látogatottság növelése céljából folyamatos erőfeszítéseket kell tenni, a Keresőmarketing egyéb módszerenek igénybevételeivel is. Ha érkezni fognak is a keresők felől látogatók, nagy részük rögtön tovább is áll, magától pedig senki sem fog hivatkozást elhelyezni az oldalra.

Érdemes ezért a Keresőoptimalizálásba és a Keresőmarketingbe fektetett energia helyett valamilyen Értékes tartalom vagy hasznos online szolgáltatás létrehozásán elgondolkozni. Hosszútávon ugyanis csak akkor garantált a weboldal jó helyezése a Találati rangsorban, ha az oldalon Értékes tartalom, vagy hasznos szolgáltatás található. Ekkor sok olyan oldalra maguktól felkerülnek a céloldalra mutató Külső hivatkozások, melyekre soha sem gondolt volna az oldal tulajdonosa. Ha jó a tartalom/szolgáltatás, akkor még akkor is növekedni fog magától a látogatottság, amikor már hónapok óta nem is frissült a weboldal.

Kiegészítő tartalom, elsődleges tartalom

A web logikáját követve ezek a tartalom-, vagy egyéb szolgáltatások csak akkor működnek, ha ingyenesek. Azért éri meg mégis ilyesmivel foglalkozni, mert ez is egyfajta reklám. Ha például csak simán készül egy bemutatkozó oldalt, és ezen kívül nem kerül ki egyéb, önmagában is hasznos, érdekes dolog az oldalra, akkor kicsi az esélye, hogy „szájról-szájra” terjedjen az oldal híre és címe. Ha valamivel oda lehet vonzani azokat a látogatókat, akiket akár a bemutatkozás maga nem is érdekel, akkor máris több érdeklődőhez juthat el az egyébként valószínűleg a weblapok tengerében elsüllyedő bemutatkozó oldal. A céloldalak továbbra is a bemutatkozó oldalak maradnak, az olvasók számára elsődleges tartalom nem viszont lehet, nem is ez lesz, azonban az átkattintások által még így is nagyobb forgalmat érhető el.

Szerver oldali szolgáltatások

A weblapot üzemeltető szerver számolja ki a szolgáltatás eredményét, ehhez dinamikus tárhelyre van szükségünk, ami megdrágíthatja az oldal fenntartását. Sok ilyen szolgáltatást lehet találni a Kereső-optimalizálás eszköztára oldalon például.

Kliens oldali szolgáltatások

Lehetnek ez különböző Java, JavaScript, vagy Flash alapú szolgáltatások, melyeket a látogató letölt a számítógépre, és így az ő gépe végzi el a számítási feladatokat, nem pedig a szerver. Szép példa erre a http://www.chordbook.com , ahol egy Flash animáció segítségével szólaltathatunk szabadon mindenféle gitárakkordot.

Archivált hozzászólások