Értékes tartalom

november 1, 2004

Miért van szükség egyedi tartalomra?

Egy olyan oldal, amin csak bemutatkozás, vagy egyéb (ön)reklám található, a Látogatók közül általában keveseket érdekel. Valami pluszt kell nyújtani, ha hosszú távon, érdemben szeretnénk növelni látogatóink számát.

Mi legyen az egyedi tartalom?

A Konkurencia elemzése után kiderül, hogy mi az a témakör, vagy azon belül mi az a specialitás, amivel kapcsolatban még senki sem hozott létre tartalmat vagy online szolgáltatást, vagy mindezt nem annyira jól, vagy számunkra (és talán mások számára) sem tetsző módon tette.

Bármit is teszünk fel az internetre, ha azt jól tesszük, biztos, hogy lesznek a téma iránt érdeklődő látogatók, akik hasznosnak találják majd a tartalmat. A potenciális látogatók száma attól függ, mennyire speciális a téma, illetve hogy mekkora a konkurencia.

Bármit is teszünk fel, biztos, hogy olyan téma fogja a legtöbb látogatót hozni, amire nem is gondoltunk volna: a Véletlen sok látogatót hozhat. A legtöbb látogatót hozó oldalak pedig a Látogatottsági statisztika elemzésével térképezhetőek fel, ezeket nehéz megjósolni.

Milyen műfajt válasszunk?

PDF és egyéb dokumentumok feltöltése

A Fontos keresők képesek mind a PDF, mind a DOC, RTF, vagy XLS formátumokban is keresni. Ha vannak olyan fájljaink, melyekről úgy gondoljuk, érdekesek lehetnek mások számára, ne habozzunk, tegyük fel oldalainkra!

Feltétlenül írjuk bele a dokumentumba, hogy milyen oldalról származik (URL) a szöveg, mert előfordulhat, hogy Mélylinkelés miatt közvetlen külső hivatkozás mutat a fájlra, és anélkül töltik le más oldaláról kattintva, hogy honlapunk létezésérõl tudnának.

Weblog

Rengeteg témáról lehet írni egy ilyen blogon: például arról, hogy éppen min dolgozunk, de a más blogok szemlézése is járható út, fõként ha külföldi blogok szemlézéséről, fordításáról van szó. A műfaj fokozódó népszerűsége miatt azonban egyre nehezebb kitűnni a blogok tengeréből.

Idegen nyelvű oldalak fordítása

Ha beszélünk idegen nyelvet, megismerkedhetünk szakterületünk külföldi irodalmával, és az ott olvasottak alapján fordításokat közölhetünk oldalunkon, de ehhez szinte mindig az eredeti tulajdonos írásos hozzájárulása kell. A jogdíjjal kapcsolatos problémák frappáns megoldása lehet, ha a Creative Commons keresőjét használjuk.

Linkgyűjtemény

Kevéssé eredeti, de hasznos lehet a mások egyedi tartalmának összefoglalása, oldalainak bemutatása például Linkgyűjtemények formájában. Két legyet is üthetünk egycsapásra, ha Linkcsere keretében végezzük a gyűjtemény építését (tehát viszontlinkeket kérve).

Kép

Manapság rengeteg embernek van digitáls kamerája, ha máshogy nem, hát a mobiljában, szóval fotókat készíteni nem kerül semmibe, már csak egy jó témát kell találni, és pl. fotóblogot indítani.

Zene

A zene rendkívül keresett cikk az interneten. Ha történetetesen van saját zenénk, azt érdemes felrakni, lehetõleg nem csak minták, hanem teljes hosszúságú számok formájában. Oda kell figyelni mind a számok, mind az ID tagok címének megírására. Derüljön ki, hogy honnan származik a zenefájl, és szerepeljenek bennük a kulcsszavak, hiszen az mp3-makra is hasonlóan lehet keresni, mint a weboldalakra.

Hova tegyük a tartalmat?

Nemcsak saját oldalunkra tehetjük fel tartalmunkat, hanem Szatelitoldalakat is létrehozhatunk.

Jó példák értékes hozzáadott tartalomra

domainabc.hu

http://domainabc.hu

Az elsődleges szolgáltatások, mint a Domainnévregisztráció és a webtárhely szolgáltatás mellett a doménregisztrációval, doménekkel kapcsolatos folyamatosan frissülő hírek és cikkek is megtalálhatóak az oldalon.

szerkeszt.hu

http://www.szerkeszt.hu/teszt.php

Magyar nyelvű szövegek stilizálását, korrektúrázását végző cég, mely egy olyan, érdekes helyesírási tesztet tett közzé honlapján, amiről még az index.hu-n is írtak.

Battery University

http://www.batteryuniversity.com/index.htm

Egy, akkumulátorok kiegészítő készülékeit gyártó cég által példaértékűen megírt honlap, mely rendkívül jól összefoglalja az akkumulátorok felépítésével, kiválasztásával és használatával kapcsolatos témaköröket. Teljes értékű választ kapni például arra a kérdésre, hogy „Hogyan kell használni a lítium-ion akkumulátorokat, hogy minél hosszabb ideig jó teljesítményt adjanak le?”

A „Értékes tartalom” című bejegyzést 2004. 11. 01. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 07. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások