Látogatottság csökkenése

november 20, 2007

Miért csökkenhet a Google felől érkező forgalom?

Olykor előfordul, hogy – különösen a látogatók nagy részét a Google kereső felől regisztráló – weboldalak látogatottsága észrevehetően, olykor akár drasztikusan is csökken. Miért fordulhat ez elő?

Szezonális ingadozás

Teljesen természetes jelenség, hogy a legtöbb weboldal látogatottsága hétvégén, ünnepek alatt és úgy általában nyáron csökken. Ha ráadásul Szezonális kulcsszavak is fontos szerepet játszanak a Google felől érkező forgalomban, akkor ez az ingadozás hatványozottan is érvényesülhet.

Google Dance

Általában a Google tánc alatt azt a jelenséget szokták érteni, amikor a Google Inc. mérnökei nagyobb változtatást hajtanak végre a Rangsorolásban, és a megváltozott szempontrendszer miatt bizonyos oldalak hátrébb kerülnek a Találati rangsorokban.

Gyakran előfordul átmeneti ingadozás akkor is, ha egy weboldalon frissül a tartalom. Különösen blogok esetén figyelhető meg ez a jelenség, például amikor egy adott kulcsszó ismételten megjelenik egy új bejegyzés címében, akkor a Google hajlamos egy-két napig akár a rangsor elejére is röpíteni az adott weblapot, hogy később visszaessen helyezése a korábbiakban elfoglalt helyekre.

Sokszor megfigyelhető, hogy az ingadozások előtt/után átmeneti ideig gyakorlatilag eltűnik a találati listáról egy adott lap.

Ha tehát gyaníthatóan Google tánc lehet a csökkenés okozója, akkor érdemes először várni pár napot vagy pár hetet (függően az oldal nagyságától és súlyától), és akkor sem szabad megrémülni, ha rövid ideig eltűnik a weboldal egy-egy Kereső-kifejezésre.

Változnak a weboldalak

Például idővel lekerülhetnek egyes témák, kulcsszavak egy weboldal Nyitólapjáról, csökkenhet az oldalra mutató Külső hivatkozások száma illetve a konkurencia weboldalain is végbemehetnek ugyanezek a folyamatok, csak fordított előjellel. Mindez szintén okozhatja azt, hogy egy-egy kulcsszóval kapcsolatban hátrébb kerül az oldal, kevesebb látogatót vonzva így a keresők felől.

Kevesebb, de népszerűbb kulcsszavak

A fenti jelenségek elsősorban olyan weboldalaknál okozhatnak markáns változásokat, ahol a keresők felől érkező látogatottság nagy részéért kis számú, de népszerű, ezért sok látogatót vonzó kulcsszó felelős. Az olyan weboldalaknál, ahol a Véletlen sok látogató jelenség miatt a látogattság zömét nagyszámú, ám egyenként csak kevés látogatót vonzó kulcsszó generálja, kevésbé figyelhető meg ezek negatív hatása. A következő problémák azonban egyaránt látványos csökkenést eredményezhetnek a látogatottságban minden weboldalnál.

Technikai problémák

Előfordulhat, hogy technikai malőrök miatt a keresők nem tudják már beindexelni a weboldal tartalmát. Ezek a problémák igen sok rétűek lehetnek, gyakran nem egyszerű rájönni, hogy mi okozta a Google felől érkező forgalom drasztikus csökkenését.

Feltört/vírusos webszerver

A Google képes bizonyos rosszindulatú kódokat észlelni a beindexelt weblapokon. Ebben az esetben a találati listáiban megjelenik egy Figyelmeztetés kártékony oldalakra, és a kijelzett weblaphoz nem biztosít közvelen linket a kereső. Ha ilyet látunk saját weblapunkra rákeresve, akkor nézzük át a weblapok kódját, különös tekintettel a JavaScript kódokra, IFRAME elemekre, és a Livehttpheaders [Firefox kiegésztíő] segítségével vizsgáljuk meg, hogy milyen szerverekről és mit kérnek le a problémás weblapok betöltődésük közben.

Nem megfelelő válaszidő

Előfordulhat, hogy valami miatt egyszerűen fizikailag nem tudják elérni az oldalt se a Keresőrobotok, se a Látogatók, vagy túl lassú a válaszidő. Elképzelhető az is, hogy a szerver leterheltsége vagy a sávszélesség telítettsége csak időszakos, és pont, amikor ellenőriznénk az elérhetőséget, minden rendben működik. Ebben az esetben érdemes megnézni az óránkénti látogatottsági adatokat, nem foghíjasak-e, de akár a Google Webmaster Tools adatai is hasznosak lehetnek.

robots.txt elírása

Ha véletlenül valamit elírtunk a robots.txt-ben, akkor megeshet az is, hogy akaratlanul is kitiltjuk keresőrobotokat oldalunk egészéről vagy egy részéről. Ebben az esetben az a jelenség figyelhető meg, hogy a webhely weblapjai fokozatosan „kikopnak” a Google adatbázisából, elsősorban azok, amelyekre nem mutatnak külső linkek sem. Érdemes diagnosztizálni a robots.txt fájlt és az oldalt a Google Webmaster Tools segítségével.

Szankcionált technikák alkalmazása

A keresők által Ellenjavallt technikák igen sokfélék lehetnek. Régbben a leggyakoribb (vagy más megközelítésben a leggyakrabban észlelhető) szankciókat a tapasztalat szerint az olyan oldalak szenvedték el, amelyeken például nemcsak rejtett szöveg volt található, hanem ebben a rejtett szövegben még linkek is el voltak bújtatva. Manapság egyre növekvő mértékben fordul elő, hogy túlzott mértékű Linkcsere, vagy Fizetett linkek kijelzése miatt szankcionálnak egy oldalt a keresők.

Rejtett linkek esetén volt már rá precedens, hogy egy ilyen oldal szőröstűl bőröstül eltűnjön az adatbázisból, még akkor is nulla találatot jelezve ki, ha a site:oldalneve.hu Speciális kereső-kifejezést adjuk meg.

Túl nagy arányú kölcsönös link (vagy valószíthető Rossz szomszédságba kerülés esetén) pedig régebben az volt a tünet, hogy egyes oldalak nem kaptak PageRank értéket, noha szerepeltek a Google adatbázisában, vagy a weblapok többsége a Kiegészítő találatok közé került. Mióta megszűnt a kiegészítő találatok kijelzése, azóta csak egyéb jelekből lehet erre a problémára következtetni, mint például az értehetelen módon rossz helyezések alapján, vagy pedig úgy, hogy a Yahoo! Site Explorerrel megvizsgálva a webhelyet, például csak egy lapot jelez ki beindexelve a webhelyről. (Igen, a Yahoo! kereső is szankcionál bizonyos dolgokat.)

2007-ben egyre inkább offenzívába lendült a Google a fizetett linkeket megjelenítő weboldalak ellen: tele vannak a blogok a PageRank értéküket vesztett, vagy nagy PR érték csökkenést megélt weboldalak eseteivel.

Ha megszűnttettük az oldalon már azokat a körülményeket, melyek okot adhattak az oldal szankcionálására, kérjük az oldal újrafelvételét a Google-nél a Google Webmaster Tools-on keresztül illetve ha arra gyanakszunk, hogy a Yahoo! is büntetett, akkor a http://help.yahoo.com/l/us/yahoo/search/urlstatus.html címen.

A „Látogatottság csökkenése” című bejegyzést 2007. 11. 20. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 01. 19., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Visszakerült a weblapom a keresőbe

2007. 11. 28. 13:25 · animare →

8 napig tartott, hogy a http://webshop.animare.hu/ weblapom kikerült a google találati listájából. Azt se értettem, hogy miért történt mindez, és azt se hogy most miért került vissza. De visszakerült, ahogy a stat is mutatja: http://webshop.animare.hu/a.jpg

Amikor eltűnt a keresőből, akkor ijedtünkben, meg hozzászólásokból kapott tanácsok alapján a többi webhelyünkről levettük a sitewide linkeket, amelyek a webshopra mutattak. Bár nem igazán értem a helyzetet: van egy webáruházam, mely főleg könyveket árul. Van egy TV újságom a http://tv.animare.hu/ oldalon, ahova szeretnénk kitenni minden egyes lapra egy könyvajánlót, mely a webshopra mutat. Ezt én teljesen természetesnek tartom, de lehet, hogy a google emiatt büntet?

Hogyan reklámozhatnám a saját webboltomat más webhelyeim minden lapján anélkül, hogy a google ne vegye rossz néven mindezt és emiatt ne csökkenjen drasztikusan a látogatottság?

Re: Visszakerült a weblapom a keresőbe

2007. 11. 29. 11:22 · OldalGazda →

Szerintem úgy reklámozhatnád jól, hogy célzott linkeket helyezel el pl. a tv-s oldaladon, azaz olyan linkeket, amik nem a másik weboldal nyitóoldalára mutatnak, hanem mindig más és más aloldalra: ez ideális esetben értelemszerűnek kell, hogy legyen: pl. egy dinoszauruszokról szóló tv műsor alá közvetlenül a dinoszauruszos könyveket linkelnéd be. Ebben az esetben nem lennének olyan egyöntetűek az oldaladra befele mutató linkek, és szerintem kisebb lenne a rizikója a szívásnak.

Mellesleg, ahogy nézem a linkelt ábrát, ezek nélkül a saját oldalról mutató sitewide linkek nélkül is visszament a látogatottságod az előző szintre, sőt, úgyhogy én nem aggódnék miatta.

Lehet olyan linket is csinálni, amit a keresők nem látnak, a felhasználók viszont igen: vagy JavaScript-tel (< span class=”link” onclick=”window.location=’URL’ ” >), vagy Flashben pl…

help

2007. 12. 14. 10:01 · agate →

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni, amennyiben ez lehetséges. Kb egyhónapja eltűnt a honlapom a google kereső találatai közül. Biztos elkövettemvalami hibát, de nem tudom, hogy mit. Ha tudnátok segíteni, nagyon hálás lennék!Előre köszönöm!Pécsi Tivadarhttp://www.mineraltivadar.fw.hu

Re:help

2007. 12. 15. 06:59 · OldalGazda →

Anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogy mit csináltál, nehéz megmondani, hogy mi okozhatja a problémát. Mindenesetre én az alábbi dolgokat gondolnám át helyedben.

Mindig enyhe értetlenséggel szoktam fogadni, ha valaki komoly munkát beleöl egy oldalba, és azt felrakja egy ingyenes tárhelyszolgáltató aldomainjára. Te nemcsak az oldalt magát csináltad meg, hanem azért minden bizonnyal elment néhány óra a sok cserelink beszerzésével. Ne haragudj, de amikor ilyet látok, mindig megkérdezem magamban, hogy tényleg ennyire nem becsülöd a saját munkádat, hogy évi párezer forintot még rááldozz azon a rengeteg időn (tehát pénzen) felül, amit az oldallal töltöttél és vegyél saját tárhelyet és domaint? Az Ingyenes webtárhelyek az optimalizálás szempontjából problémásak lehetnek.

Én a helyedben nem tennék be mindenféle többé-kevésbé gagyi számlálókat, amik ráadásul egy családfakutató oldalra hivatkoznak. Ha ugyanis mostanában nem tettél az oldaladra láthatatlan szöveget, sőt a láthatatlan szövegbe linket, akkor csak két baja lehet a Google-nek az oldaladdal: vagy nem jók azok az oldalak, amire hivatkozol, vagy nem jó oldalak hivatkoznak rád (lásd Rossz szomszédság) illetve egyszerűen nagyon magas a cserelinkek aránya az oldalaidon. A túlzásba vitt linkcserének azonban nem teljesen ezek szoktak lenni a tünetei, ezért nem tudom száz százalékban kijelenteni, hogy a sok cserelink a bajok okozója.

Amit tehetsz, hogy regisztrálsz a Google Webmaster Toolsba, megnézed, van-e ott neked valami szívhezszóló üzeneted. Ha nincs, és egy-két hónapig nem változik semmi, akkor pedig én a helyedben megfontolnám, hogy ugyanezt az oldalt saját domainre felraknám és megpróbálnék nem élni ennyire a [Bannercsere] és a Linkcsere lehetőségeivel, inkább csak a Katalógusokba regisztrálást próbálnám meg végigjátszani. (Egyébként meglepődtem, hogy ennek a speciális területnek milyen kiterjedt cserelink-hálózata van, és egyébként egyáltalán nem rossz, ha a témába vágó oldalak hivatkoznak rád, csakhát a kölcsönös linkek nagy aránya nem előnyös.)

Sajnos, tényleg nem tudom megmondani 100%-ban, hogy az oldalt körülvevő linkekkel van-e a probléma. Bár minél tovább lesz az, hogy csak két weblapot tart benn a Google az oldaladról az adatbázisában, annál valószínűbb, hogy a linkekkel lehet a bibi.

help

2007. 12. 15. 08:45 · agate →

Köszönöm szépen a választ és a segítséget! Nos, teljesen igazad van, nagy szamárság volt az ingyenes szolgáltató! Az a helyzet, hogy annak idején ezt tanácsolták, nekem pedig fogalmam sem volt az egészről. Ez ingyenes, akkor ez jó, gondoltam.. Először nem is vettem komolyan ezt az egészet, szépen lassan alakulgatott az oldal, töltögettem a képeket.. Ha most kezdeném, nem így tennék. Viszont hatalmas munka lenne egy saját domainnel mindent újra kezdeni. Pedig lehet, hogy ez lesz. Azt ne is mondjam, hogy ezt már egyszer megtettem, uw-ről fw-re költöztem. Akkor kellett volna saját tárhely, de már eső után köpönyeg.. Esetleg tudnál abban segíteni, hogy egy ilyen kaliberű oldal regisztrációja és éves díja mennyi és hol kell ezt megtenni?A webmaster toolsba kapott üzenetben az áll, hogy a sitemap nem megfelelő. Ez miatt tűnt el az oldal, ez lehet a gond??? Mindenesetre töröltem a sitemap-et.A linkjeim közt néha van olyan oldal, ami nem működik. Ez is jelenthet problémát?Köszi! Tivadar www.mineraltivadar.fw.hu

Re: help

2007. 12. 17. 05:13 · OldalGazda →

Szerintem nézz körül a Fizetős web tárhely fejezetben: elég sok véleményt olvashatsz ott a különböző szolgáltatókról meg árakról. Nem gondolnám, hogy a helytelen formátumú sitemap okozná a problémát, akkor már sokkal inkább az, hogy az fw.hu egy Framebe tölti be az egész oldalad tartalmát, ami akadályozza az oldalad Felgöngyölítését. Az nem okozhat ekkora mértékű problémát, ha az általad hivatkozott oldalak olykor nem működnek.

feltörték az oldalam?

2008. 01. 19. 03:40 · Névtelen hozzászóló →

Sziasztok!

Érdekes dolog történt a weboldalammal.Ha beírom a böngészőbe az oldalam címét, akkor jól működik, de ha a google-ból kattintok rá akkor egy teljesen más oldal jön be ugyanazzal az url-lel.Nem tudjátok mitől lehet?