Szezonális kulcsszavak

november 19, 2007

Mikulás, karácsony, szilveszter, valentin nap, húsvét…

November közepe táján talán még nincs teljesen késő ahhoz, hogy mindenki átgondolja, hogy hogyan bővíthetné oldalát olyan népszerű, erős szezonális ingadozást mutató témákkal, mint amilyen az év végi ünnepek, azon belül is a karácsony. Ahogy egyre inkább elüzletiesednek ezek az ünnepek, úgy lehet egyre több és több „üzletágat” kapcsolatba hozni velük, így egyre több és több weboldal tudja kihasználni a karácsonyi ajándék, a szilveszteri programok iránt gerjesztett konjunktúrát. Például ezen a weboldalon ez a bejegyzés tesz kísérletet arra, hogy kihasználjon, néhány szezonális kulcsszóban rejlő lehetőséget.

Karácsonyi ajándék ötletek

Mint ahogy azt a „karácsony” kulcsszóra történt keresések Google Trends grafikonja is alátámasztja, a karácsony és az ajándék szavak összefüggése annyira evidensnek tűnhet, hogy azt várnánk, hogy a házon belüli SEO szakemberek és a tapasztalt magyar keresőoptimalizálás és keresőmarketing ügynökségek egymással mennek ölre ezért, hogy nagy weboldalak és árösszehasonlító oldalak lepjék el az olyan találati rangsorok organikus és fizetett találatait, mint pl. karácsonyi ajándék.

magyar internetezők keresésének trendje a 'karácsony' kulcsszóra

A valóság azonban kissé máshogy fest. Lassan nyílnak a karácsonyi rohamra időzített új Plázák és Centerek, mint például Arena Plaza, azonban a bejegyzés íráskor pl. az http://arukereso.hu/ nyitólapján nyoma sincs egy, karácsonyi ajándékozásban ötleteket adó kategóriának (bár a karácsony kulcsszó megtalálható az oldalon valahol), egyik vetélytársánál, a http://kirakat.hu/ -nál is csak a karácsonyi dekoráció utal arra, hogy közeledik a karácsony, a már létező „ajándék” aloldalon ( http://www.kirakat.hu/Ajandek/termekcsoport/16 ) nyomát sem lelni a karácsony kulcsszavainak…

Szilveszteri programok (utazás, buli)

magyar internetezők keresésének trendje a <code>szilveszter</code> kulcsszóra

Kevéssé körvonalazható egyértelműen, hogy mire keresnének pontosan is rá azok az internetezők, akik egyszerűen csak a „szilveszter” kulcsszót ütik be a keresőbe a Google Trends szerint a fenti grafikonon mutatott kiugró számban, azonban valószínűsíthető, hogy a karácsonnyal ellentétben itt leginkább nem termékeket, hanem szolgáltatásokat keresnének (szilveszteri buli, szilveszteri utazás, szilveszteri szállás, stb.)

Mikulás, Valentin nap, Húsvét?

magyar internetezők keresésének trendje a 'mikulás, karácsony, szilveszter, valentin nap, húsvét' kulcsszóra

A fenti grafikon jól példázza nemcsak azt, hogy a szilveszterrel kapcsolatos témákra majdnem ugyanannyiszor keresnek, mint a karácsonyi témákra, hanem azt is, hogy létezik ez év során még egy pár további ünnep, mely szoros összefüggésben áll a keresések gyakoriságával, mint pl. mikulás, Valentin nap és a húsvét: ennek a bejegyzésnek tehát nemcsak szezonális jelleggel kell fontosságot tulajdonítani.

A „Szezonális kulcsszavak” című bejegyzést 2007. 11. 19. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 12. 20., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

2007. 11. 20. 02:07 · Névtelen hozzászóló →

A hirdetések relevánsak lettek! 🙂