Analytics adatmegosztás

március 6, 2008

Google Analytics adatainak megosztási beállításai

»2008. március 5-én vezették be a Google Analytics szolgáltatásának azt az új funkcióját, amely lehetővé teszi weboldalaink látogatottsági adatainak megosztását más Google szolgáltatásokkal, így az összes Analytics felhasználó egy sárga színű dobozzal fog találkozni Analytics fiókja kezelőfelületén, ami értesít erről a funkcióról, és ahonnan kiindulva informálódhatunk és engedélyezhetjük ezt az új funkciót.

Mi a haszna az adatok megosztásának?

A Google kétféle célra fogja felhasználni az általunk megosztott adatokat, mint ahogy azt a súgó lapon olvashatjuk (dicséretes módon magyarul, már a szolgálatás bevezetésének kezdetétől): „A megosztott adatokat az Önnek nyújtott szolgáltatások javítása és az Ön által választható hasznos funkciók létrehozása során használjuk fel.” Az első cél, a szolgáltatások javítása kevésbé megfogható dolog, a második pedig további, többszintű megosztás engedélyezését feltételezi.

Az értesítő dobozban található „Elfogadom” gomb megnyomása után csak az első szintű megosztást engedélyezzük („Csak Google termékekkel”), amikor is kizárólag a Google egyéb termékei tudnak hozzáférni az adatokhoz. (Későbbiekben változtathatunk a megosztás beállításain „Az Analytics beállításai” aloldalon elérhető linkre kattintve.) Jelenleg még nem látható tisztán, hogy mindez milyen kézzelfogható előnyökkel járhat; a lehetséges Google szolgáltatások között csak az AdWords és az AdSense került megnevezésre, több-kevesebb (inkább kevesebb) konkrétumot pedig csak a [Konverzióoptimalizáló] funkció egy jövőbeli változatával neveztek meg.

A második opció („Névtelenül a Google termékekkel és az összehasonlító szolgáltatással”) elfogadása esetén — a Google ígérete szerint két héten belül — hozzáférhetünk egy új, [Analytics Összehasonlítási szolgáltatás]nak hívott funkcióhoz, mely majd a Látogatók menüpont alatt lehetővé teszi oldalunk statisztikáinak összehasonlítását más, iparági szereplők statisztikáival. Ez utóbbi opció elfogadása nem azt jelenti, hogy mások is láthatják az adatainkat, mert azok egyrészt azonosíthatatlanul, másrészt további oldalak adataival összesítve fognak megjelenni, a képernyőképet lásd itt.

További olvasnivaló

A „Analytics adatmegosztás” című bejegyzést 2008. 03. 06. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 04. 18., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások