Oldaltörténet (első év)

december 3, 2004

Az oldal első évének összefoglalása

Előzmények

> 2003 decemberében kezdtem el csinálni az oldal elődjét, mely a http://kaixo.objectis.net címen volt olvasható. 2004 tavaszától azonban nem nyúltam hozzá érdemben. Összesen 21 oldalból állt a webhely.
kaixo.objectis.net 2004. évi statisztikája
Havonta átlagban 927 egyedi látogató volt kíváncsi az oldalra. A látogatottság stagnálónak volt mondható, ami annak tudható be, hogy nem nyúltam hozzá sokáig, és a fennt lévő tartalom nem volt eléggé átfogó, értékes. Egy év alatt csak 26 hozzászólás született, gyakorlatilag egy sem az oldal javítása, bővítése céljából. Érdekes, hogy bár abszolút nem bátorítottam, sőt semmit sem írtam arról a lehetőségről, hogy regisztrálni lehet felhasználóként az oldalon, 47 látogató regisztrálta magát. Az oldal PageRank értéke 5 volt. Az oldal Plone 1.x Tartalomkezelő rendszerrel készült, a http://objectis.net ingyenes tárhely-szolgáltató segítségével.

> 2004. november

November 1-én indult el a http://innen.hu oldal, ekkor jelentettem be a Google és a Yahoo! kereső! keresőknél. Ennek folyományként november folyamán a Keresőrobot tették ki az oldal látogatóinak többségét. A Google Inc. keresőrobotjai a hónap folyamán csak a nyitóoldalt indexelte, igaz pár napos rendszerességgel. Az [[Yahoo! kereső]! Slurp] már a hónap közepén beindexelte az aldomain összes lapját, ezt mutatja a legnagyobb csúcs. A fentieken kívül a [msnbot] keresőrobot látogatta meg az oldalt, pedig be sem jelentettem itt, mivel nincs is erre mód. Leggyakrabban, 685-ször az Inktomi, 209-szer a Google Inc. keresőrobotjai, 38-szor pedig az msnbot látogatta meg az innen.hu tartományt.
Hiába indexelte be az oldalt hamarabb a Yahoo! kereső!, egyetlen látogató sem érkezett irányából. A Google a hónap utosó napján indexelt be, viszont az adatbázisban az eredmény csak december elején konszolidálódott, ezért a hónap vége felé diszkréten növekvő forgalmat csak az oldal elődje felől mutató, közvetlen hivatkozások generálták.
webni innen hu látogatóinak száma naponta

Első lépésben a régi tartalmakat töltöttem fel ide, majd elkezdtem átdolgozni. A Tartalomkezelő rendszer testreszabását csakkismértékben csináltam meg, némi alapszintű stíluslap-átírással.

> 2004. december

Az oldal legszorgosabb látogatói a Keresőrobot voltak: a goliat.hu 1691, a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 970, a Google Inc. keresőrobotjai 829, az [MSNBot] 387 találattal. A látogatottsági statisztika kiugrásaiért is a robotok felelősek. Járt még nálam egy psbot nevű robot a http://www.picsearch.com -ról is illetve a SZTAKI Kereső crawler-ja is. Kb. 260 találat jött a Google adatbázisába beindexelt 85 lap felől. Az oldal eljutott a PageRank 2-es szintre a hó végére. Napi átlagban 52 látogatást regisztrált az oldal, melynek nagy részét a keresőrobotok generálták.
webni innen hu látogatóinak száma decemberben
> 2005. január

Januárban továbbra is csak és kizárólag a tartalom további fejlesztésével foglalkoztam, ezért más oldalakról nem érkezett látogató, csak a keresőkből, illetve az oldal elődjéről. Mindezek mellett a látogatások napi átlaga 68-ra nőtt. A Google által beindexelt oldalak száma 85-ről 90-re nőtt. Körülbelül 500 látogató érkezett a [Google] oldalai felől, továbbra is 2-es PageRank érték mellett.
webni innen hu látogatóinak száma januárban

> 2005. február

A hó elejére két startlap-os oldalra is felkerült –igaz még az oldal elődjére mutató– link: http://webmester.lap.hu illetve http://matav.lap.hu . Emiatt előzetes elképzeléseimmel ellentétben azonnal el kellett távolítanom az összes tartalmat a kaixo.objectis.net-ről, mivel a jól láthatóan elhelyezett figyelmeztetést, hogy az oldal meg fog szűnni kisvártatva, nem vették figyelembe. Az oldal forgalmának több mint megduplázódása is nagyjából e két startlap oldalról mutató linknek köszönhető, illetve annak, hogy pár fontosabb külső hivatkozás tulajdonosát megkértem, hogy aktualizálja a linkeket webni.innen.hu-ra. A látogatók száma napi átlagban 68-ról 151-re nőtt. Ezért a növekedésért tehát igen nagy részben a külső linkek számának növekvése volt a felelős, nem pedig a kereső-optimalizálás. Közel ezer találat érkezett a Google különféle oldalairól, több mint hatszáz találat a webmester.lap.hu-ról, körülbelül ugyanennyi az oldal elődjéről. Ezenkívűl pár száz találat jött egyéb oldalakról is, de 150 találatot generált például egy kedves Referrer spammer is. A Google 114 oldalt tartott beindexelve február végén, a nyitólap PageRank értéke továbbra is 2 maradt. A [[Yahoo! kereső]! Slurp] 2014 találatot generált, a Google Inc. keresőrobotjai 1946-ot, egy [Jyxobot] nevű robot 1247-et, az [MSNbot] pedig 1022-őt. Ezenkívűl offline browserekkel is cincálták az oldalt (rántották le az összes fenn levő lapot) későbbi offline olvasásra (HTTrack 5199, MSIECrawler 1636, WebZIP 510 találat).
webni innen hu látogatóinak száma februárban

> 2005. március

Rengeteg minden változott a hónap folyamán. Sok új oldal született, illetve sok meglévő oldal lett átdolgozva. Mindez azonban egyelőre nem tükröződött a látogatók számában, mely napi átlagban 151-ről 175-re nőtt. Mitegy 1100 találat érkezett a Google felől, 486 találat az oldal elődje felől, 386 találat a webmester.lap.hu felől. A keresőrobotok közül a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 3453 találatot produkált, a Google Inc. keresőrobotjai 1312 találatot, az [MSNBot] pedig 518 találatot. A használt Kereső-kifejezések száma 180-ról 191-re nőtt. A Google 416 oldalt tartott beindexelve. Valójában csak 169 tartalmi oldal található a webhelyen, a többi lap a tartalomkezelő által nyújtott egyéb lapokat, lapok változatait tükrözi. Most, hogy már a tartalom kezd a helyére rázódni, egyre nagyobb figyelmet szentelek az oldal keresőoptimalizálására is. A hónap elején bejelentettem az Open Directory Project-nél, ahol bennt volt az oldal elődje, hogy megváltozott a cím, a tartalom, a forma. Ugyanezt tettem a vizsla24.hu linktár-ral kapcsolatban is, meg is írtam, hogy nem csak az URL változott, mégis csak ez utóbbit aktualizálták. Igaz, hogy pár nap kellett csak hozzá, és levélben értesítettek. Jelöltem még az oldalt a webes keresőszolgaltatások kategóriába is, ahová még nem került be, tahát valószínű, hogy nem is fog. Bepróbálkoztam a HuDir katalógusába is, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Egy gyenge pillanatomban újból jelentkeztem az Open Directory Project Keresők kategóriájának szerkesztésére. Évekkel ezelőtt a hasonló kísérletemre kaptam egy semmitmondó géppel automatikusan generált választ üres kifogásokkal (Akkoriban asszem az volt a szlogen, hogy Humans Do It Better…) Megkezdtem a Szatelitoldalak kiépítését is: az első a webni.freeblog.hu, ahol az új oldalak és az új hozzászólások tartalma jelenik meg automatikusan. A dolog Web spam határeset, de azért talán mégsem, mert hasznos lehet a rendszeres látogatók számára látni a legújabb változásokat.
webni innen hu látogatóinak száma márciusban

> 2005. április

Április 13-án figyelem fel rá, hogy az Open Directory Project katalógusában a régi oldalra mutató bejegyzést aktualizálták, és immár erre az oldalra mutat. Szűk másfél hónap kellett hozzá, hogy megjelenjen a változás, ami jó eredmény. A vicces az, hogy a Google ezt először a dmoz.org oldalon található tartalmat tükröző egyéb oldalakon indexelte be, a saját adatbázisában még nem aktualizálódott a változás. Mindemellett hamarabb indexelte be a tükröző oldalakat, mint a dmoz.org oldalat magát. Három hét múlva érkezett meg a válasz az [ODP]-be való jelentkezésemre, géppel generálva, mindenféle szerkesztői megjegyzés nélkül. Természetesen elutasítólag. A hónap végére még mindig nem zajlott le az átállás: jóllehet a dmoz.org oldalon az aktualizált bejegyzés található, a Google még nem vette át az új adatbázist, csak egy tucat más oldal, mely szintén tükrözi az [ODP]-t.webni innen hu látogatók száma áprilisban

A látogatók száma napi 175-ről 216-ra nőtt. 1320 látogató a Google oldalai felől, 384 az oldal elődje felől, 304 a webmester.lap.hu felől, 117 a (vizsla24] szabadszavas keresője felől érkezett. A keresőrobotok közül a Google Inc. keresőrobotjai 5498 találatot, a [Jyxobot] 4719, a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 4377 , egy kurzor.hu/1.0 nevű robot 1357, egy HuRob 1.5 nevű spider pedig 785 találatot produkált. A használt Kereső-kifejezések száma 191-ről 209-re nőtt. A Google 731 oldalt tartott beindexelve (tartalmi oldalak száma 191).

A webni.freeblog.hu –az oldal történéseit időrendben loggoló blog– áprilisban 167 egyedi látogatót vonzott, ebből 59-en a webni.innen.hu oldalain kötöttek ki. A blog látogatóinak nagy része a freeblog főoldaláról jutott a blogra (ez függ attól, hogy milyen gyakran frissült az online napló), emellett 41-en érkeztek a Google felől és egy-egy látogatót hozott a Yahoo! kereső! és a vizsla24 is.

Az első komolyabb Komment spam incidensek is megtörténtek az oldalon. Mindez feketelista nyitására kényszerített (Kéretlen reklámok).

Sajnálatos történés volt továbbá, hogy szolgáltatóm a http://zettai.net technikai problémák miatt uninstallálta szerveréről azt a segéd-alkalmazást, mely az oldal kezelőfelületét fordította le magyarra. Ez újabb ok arra, hogy már végre testre szabjam a tartalomkezelő rendszeremet.

> 2005. május

Mivel a hó elején kisebb volt a látogatottság, mint áprilisban, ezért elhatároztam, hogy valamit tenni kell. Továbbra is próbálok ugyan napi átlag egy új oldalt létrehozni, továbbá a Google adatbázisában még mindig nem konszolidálódott az Open Directory Projectből származó információ, ezért érdekes módon együtt mutatja a dmoz.org oldalon már nem található régebbi címet, és az azt felváltó, immár erre az oldalra mutató címet, és ez van már legalább egy hónapja. A kaixo.objectis.net pedig fokozatosan csúszik hátrébb és hátrébb a „google” kulcsszóval kapcsolatosan. További érdekesség, hogy a múlt hónap vége felé az innen.hu már elérte a PageRank 3 értéket, de a webni.innen.hu nyitóoldalánál nem mutat PR értéket a toolbarom (nullát sem), míg a webhely többi oldala továbbra is PR kettes. Szóval annyit tettem, hogy kérelmeztem az oldal felvételét a http:/kereso.lap.hu/ , a http:/keresomarketing.lap.hu/ , a http://keresogepek.lap.hu oldalakra. Egy-két napon belül jött is a válasz általában. Már megint beleestem abba a hibába, hogy nem néztem meg az oldalt tüzetesen olyan böngészőben, amit egyébként nem használok az oldal szerkesztésére. A múltkor egyszer csak kiderült, hogy milyen csúnya oldalt is eredményez a beállított stíluslap kizárólag a Windows XP / Internet Explorer 6 kombinációval. Az összes többi kombinációval, amivel próbáltam, rendben volt, csak éppen a leggyakrabban használttal nem. Egyébként továbbra is nem teljesen kóser az oldal kinézete ebben az esetben. Most pedig rájöttem, hogy minimál nézetben indul alapból az oldal, ami csomó, hasznos navigációs segítséget nélkülöz, és gondolom, a látogatók nagy része nem jutott el odáig, hogy átkapcsoljon full vagy szimpla módba ehhez.
webni innen hu látogatóinak száma májusban

A látogatók száma napi 216-ről 206-ra csökkent, főleg az utolsó napok rendkívül alacsony látogatottsága miatt. 1550 látogató a Google oldalai felől, 595 a webmester.lap.hu felől, 173 az oldal elődje felől, 113 a vizsla24.hu keresője felől érkezett. A keresőrobotok közül a Google Inc. keresőrobotjai 3904 találatot, a [Jyxobot] 3790, a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 3663 , az [MSNBot] 1049, egy InterNetMedia.hu névre hallgató spider pedig 975 találatot produkált. A használt Kereső-kifejezések száma 209-ről 243-ra nőtt. A Google 754 oldalt tartott beindexelve (tartalmi oldalak száma 215). A Yahoo! kereső 62, az oldalra hivatkozó webhelyet tartott nyilván. Ezek zömében az [ODP] tartalmának tükrözéséből származnak.

> 2005. június

A nyárra és egyéb projektjeimre ( http://innen.hu/MagyarTiddlyWiki ) tekintettel, viszonylag csendes hónap volt. Az elején megszaporodott az olyan hozzászólások száma, ahol azt hitték a hozzászólás mezőre, hogy keresőmező. Ennek legszebb példája volt a [Matáv Tudakozó]ról szóló oldal, ahol sokan letekertek az oldal aljára, majd benyomták a keresett telefonszámot. Mindezt annak tudtam be, hogy az oldal visszaált angol nyelvű kezelőfelületre régebben, úgyhogy iszonyat hekkeléssel átírtam a legfontosabb oldal sablon dolgokat magyar hardcoded megfelelőjével. Emellett bejelentettem mág az oldalt még néhány startlap oldalra, melyekre a startlap kereső segítségével találtam rá, a fontos kulcsszavakra keresve.
webni innen hu látogatóinak száma júniusban

A látogatók száma napi 206-ről 280-ra nőtt, még úgy is, hogy az egyik nap nem igazán működött jól a szerver. 1869 látogató a Google oldalai felől, 759 a kurzor.hu, 440 a webmester.lap.hu felől, 218 a tudakozo.lap.hu felől, 123 a vizsla24.hu keresője felől érkezett. A keresőrobotok közül a Google Inc. keresőrobotjai 5695 találatot, a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 4011, a [Jyxobot] 2921, az [MSNBot] 1929 találatot produkált. A használt Kereső-kifejezések száma 243-ről 245-ra nőtt, vagyis inkább stagnált. A Google 4830 oldalt tartott beindexelve, melynek döntő hányada csak [Részleges indekszelés] volt. (tartalmi oldalak száma 218, bár néhány oldalt összevontam, töröltem a hónap folyamán). A Yahoo! kereső 111, az oldalra hivatkozó webhelyet tartott nyilván. Ezek nagyja továbbra is az [ODP] tartalmának tükrözéséből származik.

> 2005. július

A hónap folyamán megkezdtem az összes bejegyzés átnézését, frissítését, ezért rengeteget változott, aktualizálódott az oldal (Minden bejegyzésen csiszoltam valamit). A hónap végére átalakítottam az oldal sablonját úgy, hogy most már a TITLE elemek is rendesen fel lesznek töltve, bár még nem minden lapot sikerült módosítani ennek megfelelően. Az új cikkek javarészt a hiányzó lyukakat tömködték.
webni innen hu látogatóinak száma júliusban

A látogatók száma napi 280-ról 473-ra nőtt. A látogatók számának megugrása leginkább a kurzor.hu kereső felől érkező 4508 (759)látogatónak tudható be. Ha ugyanis a gyanútlan felhasználó beírja a www.google.hu címet a böngészőjébe, akkor a kurzor.hu oldalain találja magát. Ha nagy meglepetésében beírja a Google keresőszót, akkor pedig az én oldalam fog első helyezettként megjelenni a találati listában. Az ehavi változás annak tudható be, hogy megváltoztatták a Google felől érkező látogatók esetén az oldal alapbeállításait, ami így elsősorban nem a Google találati oldalaira továbbít, hanem a saját fejlesztésű kereső találataira, ahol a rendszer a webni.innen.hu/Google oldalt dobja ki elsőnek. Ezen túl 1912 (1869) látogató a Google oldalai felől, 543 (440) a webmester.lap.hu felől, 548 (218) a tudakozo.lap.hu felől, 154 (123) a vizsla24.hu keresője felől érkezett. A keresőrobotok közül a Google Inc. keresőrobotjai 5098 (5695) találatot, az [MSNBot] 4578 (1929), a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 4305 (4011), a [Jyxobot] 3526 (2921) találatot produkált. Emellett jelentős aktivitást fejtett ki a SZTAKI Kereső robotja 2769 találattal és a kurzor.hu keresőrobotja 2591 találattal. A használt Kereső-kifejezések száma 245-ről 198-ra csökkent. A Google 833 oldalt tartott beindexelve, melynek döntő hányada csak [Részleges indekszelés] volt. (tartalmi oldalak száma 236). A Yahoo! kereső 141 (111), az oldalra hivatkozó webhelyet tartott nyilván. Ezek nagyja továbbra is az [ODP] tartalmának tükrözéséből származik.

Érdekes Keresőrobot a látogatók közül:

> 2005. augusztus

A nyár miatt nem foglalkoztam annyit az oldallal. Ilyenkor értelemszerűen csökken a weboldalak látogatottsága is, és ez az én oldalamon is érezhető volt. (Ami például a *.lap.hu oldalak felől érkező forgalom csökkenésében is tetten érhető.) Mindezt csak a kurzor.hu felől érkező látogatók dinamikus növekedése ellensúlyozta.
webni innen hu látogatóinak száma augusztusban

A látogatók száma napi 473-ról 611-re nőtt. A látogatók számának megugrását továbbra is a kurzor.hu kereső felől érkező 7481 (4508)látogatónak tudható be, továbbra is nagyrészt amiatt, hogy az oldal továbbra is első helyezett volt a „Google” kulcsszóra. Ezen túl 2325 (1912) látogató a Google oldalai felől, 519 (543) a webmester.lap.hu felől, 507 (548) a tudakozo.lap.hu felől, 79 (154) pedig a vizsla24.hu keresője felől érkezett. Összességében hét különböző startlap oldalról 1473 találat érkezett. A keresőrobotok közül a Google Inc. keresőrobotjai 5439 (5098) találatot, az [MSNBot] 3710 (4578), a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 3725 (4305), a [Jyxobot] 4028 (3526) találatot produkált. Emellett jelentős aktivitást fejtett ki a „FAST MetaWeb Crawler (helpdesk at fastsearch dot com)” nevű robot 1567 találattal. A használt Kereső-kifejezések száma 198-ról 229-re nőtt. A Google 741 oldalt tartott beindexelve: egyszerűsítettem a webhely sablonját, és immár kevesebb –különböző funkciók eléréséhez szükséges– oldal érhető el. (tartalmi oldalak száma 240). A Yahoo! kereső 129 (141), az oldalra hivatkozó webhelyet (döntően [ODP] tükrözést) tartott nyilván.

> 2005. szeptember

Sokminden változott a hónap folyamán: regisztráltam az oldalt a Google Sitemaps rendszerébe, átszabtam az oldal kinézetét, melyre leginkább azért volt szükség, mert AdSense hirdetések megjelenítésével kezdtem el kisérletezni. Feladtam továbbá azt a koncepciót, hogy a Google-vel kiemelten foglalkozzon az oldal: Amikor két éve elkezdtem a témával foglalkozni, akkor a [Google]nek még a keresőszolgáltatásain kívül nem volt túl sok egyéb terméke, illetve vetélytársa sem igazán akadt akkoriban (A Yahoo! kereső az ő adatbázisát használta, és a Microsoftnak sem volt még saját keresőtechnológiája.) Mára viszont már gyakorlatilag a Google szolgáltatásairól egyedül lehetne csinálni egy ekkora méretű oldalt, úgyhogy ésszerűbbnek gondoltam a témával inkább általánosságban foglalkozni.
webni innen hu látogatóinak száma szeptemberben

A látogatók száma napi 611-ről 574-re esett vissza. A látogatók számának csökkenését az okozta, hogy 17-én megváltozott a kurzor.hu találati listája a „google” kulcssszóra (az oldal a korábbi első helyezett helyett harmadik lett) így e kereső felől érkező 5304 (7481)látogató érkezett. Jól látható az ezt követő esés a grafikonon: ekkor még a harmadik helynél is rosszabb helyen tanyázott az oldal, majd némileg javult a helyezése, ezért kissé feljebb jött a látogatottság. Ezen túl 3157 (2325) látogató a Google oldalai felől, 771 (507) a tudakozo.lap.hu felől, 430 (519) a webmester.lap.hu felől, 50 (79) pedig a vizsla24.hu keresője felől érkezett. Összességében nyolc különböző startlap oldalról 1711 (1473) találat érkezett. A keresőrobotok közül a Google Inc. keresőrobotjai 3909 (5439) találatot, a [Jyxobot] 3903 (4028), a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 3019 (3725), az [MSNBot] 2874 (3710) találatot produkált. Továbbra is jelentős aktivitást fejtett ki a „FAST MetaWeb Crawler (helpdesk at fastsearch dot com)” nevű robot 1697 találattal, illetve megjelent a toplistában a [Kurzor robot] is, 1697 találattal. A használt Kereső-kifejezések száma 229-ról 274-re nőtt. A Google 514 oldalt tartott beindexelve: csak lassan kopnak ki a máshonnan már nem elérhető, de létező oldalak, hiába vesz részt a webhely a Google Sitemaps programban. (tartalmi oldalak száma 250 volt). A Yahoo! kereső 210 (129), az oldalra hivatkozó webhelyet (döntően [ODP] tükrözést) tartott nyilván.

> 2005. október

A magyarországi jog szerinti Creative Commons licenszre változtattam az eredetileg osztrák törvénykezés hatálya alá tartozó licenszet, ez gyakorlatilag csak frissítést jelent.

A Google Jagger update során a webhely nyitóoldala elérte a PageRank 4-es értéket.
webni innen hu látogatóinak száma októberben

A látogatások száma napi 574-ről 648-ra emelkedett. 4155 (3157) látogató érkezett a Google oldalai felől (A növekedéshez nagyban hozzájárult a Közhasznú hirdetésekre adott válaszokat tartalmazó oldal.), 2415 (5304) látogató a kurzor.hu felől, 864 (771) a tudakozo.lap.hu felől, 497 (430) a webmester.lap.hu felől, 72 látogató pedig az MSN Kereső felől érkezett. Összességében nyolc különböző startlap oldalról 1766 (1711) találat érkezett. A keresőrobotok közül a Google Inc. keresőrobotjai 15391 (3909), a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 3347 (3019), az [MSNBot] 2933 (2874) találatot, a [Jyxobot] pedig 2532 (3903) találatot produkált. A használt Kereső-kifejezések száma 274-ről 396-ra nőtt. A Google 448 oldalt tartott beindexelve: továbbra is csak lassan kopnak ki a máshonnan már nem elérhető, de létező oldalak, hiába vesz részt a webhely a Google Sitemaps programban. (tartalmi oldalak száma 269 volt). A Yahoo! kereső 274 (210) hivatkozó webhelyet (döntően [ODP] tükrözést) tartott nyilván.

> 2005. november

A keresők szempontjából igen mozgalmas hónapot jól tükrözi az oldal új szolgáltatása, mely Friss hírekkel látja el az internetes keresés és kapcsolódó témáik iránt érdeklődőket. Számos új oldal született, az elmúlt év tapasztalatain alapulva elkezdtem átgyúrni a Keresőoptimalizálás fejezetét, úgyhogy a Keresés fejezet teljesebbé tétele csúszni fog még. Új AdSense hirdetési formák, [AdSense ajánlók] jelentek meg az oldalon.

A látogatások száma napi 648-ról 765-ra emelkedett. 6515 (4155) látogató érkezett a [Google] oldalai felől (A növekedéshez továbbra is nagyban hozzájárult a Közhasznú hirdetésekre adott válaszokat tartalmazó oldal.), 2272 (2415) látogató a kurzor.hu felől, 1020 (864) a tudakozo.lap.hu felől, 981 (864) az ie5.heureka.hu címről, 444 (497) a webmester.lap.hu felől, 160 (72) látogató pedig az MSN Kereső felől érkezett. Összességében hét különböző startlap.hu oldalról 1828 (1766) találat érkezett. A keresőrobotok közül a Google Inc. keresőrobotjai 14949 (15391), az MSNBot 3328 (2933) találatot, a [[Yahoo! kereső]! Slurp] 3289 (3347), a [Jyxobot] 2649 (2532) találatot, a SZTAKI Kereső robotja pedig 2009 találatot produkált. A használt Kereső-kifejezések száma 396-ról 591-re nőtt. A Google 580 oldalt tartott beindexelve: továbbra is csak lassan kopnak ki a máshonnan már nem elérhető, de létező oldalak, hiába vesz részt a webhely a Google Sitemaps programban. (tartalmi oldalak száma 284 volt). A Yahoo! kereső 236 (274) hivatkozó webhelyet (döntően [ODP] tükrözést) tartott nyilván. (zárójelben az előző havi számok szerepelnek.)

A „Oldaltörténet (első év)” című bejegyzést 2004. 12. 03. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 06. 05., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

üdvözlet és egy kérdés!

2005. 11. 02. 11:09 · Névtelen hozzászóló →

üdvözlletem!varga ferenc vagyok, cégem zenegépgyártással foglalkozik. hetek óta böngészem a keresőoptimalizálással és webhely tervezéssel foglalkozó oldalakat, de mindig visszatérek ide, mert átlátható és szenzációsan sokrétű az „innen”. csak gratulálni tudok hozzá, biztos vagyok benne, hogy rendszeres látogatója leszek a jövőben is! :-)… ha megengeded, lenne egy kérdésem is, mert meglehetősen tanácstalan vagyok! a www.musicline.hu weboldalunkat szeretném méginkább látogató és keresőbaráttá tenni, és az a nagy problémám, hogy regisztráljak egy új domaint vagy sem, ugyanis nincs benne a domain névben a bűvös szavunk (zenegép, zenegep). gyakorlatilag kész az új webhely, de nem tudom, hogy a régi vagy az új domainen indítsam? ha az újat javaslod, akkor hogy maradhatna meg a régi, anélkül hogy visszaesne a page rank és ne vegyék duplikációnak?segítségedet előre is köszönöm!üdv, varga ferencmusicline@vnet.hu

üdvözlet és egy kérdés!

2005. 11. 03. 06:06 · kaixo →

Üdvözlet!

Több szempontot kell mérlegelni a kérdés eldöntéséhez:

A Domainnév csak egy a sok egyéb tényező közül, mely az oldalak Rangsorolását befolyásolja. Először el kell döntened, hogy megéri-e emiatt az egy tényező miatt új domainnevet nyitni: mennyire lenne gond a névjegykártyákon, stb. lecserélni a domainnevet, illetve mennyire értékes a régi domainnév az interneten: Azt kell hogy mondjam, hogy amennyire néztem, leginkább startlap.hu oldalakról vannak linkjeid, amit átiratni nem probléma, másrészt csak PageRank 2-es az oldal, úgyhogy ebből a szempontból nem lenne akkora érvágás hosszútávon a domainnév-váltás.

Ha eldöntötted, hogy az új domainnév segítségével szeretnéd megjeleníteni valamely számodra fontos kulcsszót a domainnévben, akkor először annak kell utánajárjál, hogy milyen kulcsszavakra keresnek rá a legtöbben, (zenegép, zenegep, jukebox, musicbox, wurlitzer …), és ezekre a kulcsszavakra nézve mekkora a verseny a magyar oldalak között. Fontos szempont, hogy a választott kulcsszó ne ékezetes legyen. [Ékezetes domainnév] használatát nem javasolnám, ékezettelenített kulcsszót pedig a [Google] nem fogja felismerni. (Bár ez változhat a jövőben, mint ahogy a múltban volt rá példa, hogy máshogy működött.)

Ha két domainnéven lesz ugyanaz a tartalom, akkor a [Google] nagy valószínűséggel csak az egyikről fogja mutatni a találatokat, és könnyen lehet, hogy ez az a domainnév lesz, ami már régebbóta létezik (ugyanis ez is egy rangsorolási szempont) A többbi Fontos keresők tapasztalataim szerint mindkettő webhelyt megjeleníti majd találatai között.

Bár nem ismerek minden körülményt, én nem vennék új domainnevet, hacsak nem tudnék más és más tartalmat megjeleníteni a régi és az új név alatt. Egyrészt mert nincs egy kiemelkedően egyértelmű (ékezetmentes) kulcsszó, ami miatt érdemes lenne, másrészt ahogy néztem, a fontos kulcsszavaidat tartalmazó egyszerű domainnevek már foglaltak.

Üdv:

JJózsef

Domain életkora

2005. 11. 03. 14:59 · Névtelen hozzászóló →

A fenti tényező fontos, és egyre fontosabb a Google számára (ugyanis a megbízhatóság egyik fontos elemének tekinti). Ezt mindenképpen érdemes figyelembevenni, ha egy bő kétéves domaint szeretne valaki vadonatújra cserélni… Én nem tenném.

Domain életkora

2005. 11. 03. 15:35 · kaixo →

Köszönöm a megjegyzésed. Egyetértek, Az idő szerepe a Domainnév esetében is fontos lehet, viszont -mint az Általános fontosság egyéb tényezői esetén is- nehezen mérhető ennek e tényezőnek a hatása. Ezt semmiképpen sem úgy kell elképzelni, hogy az oldal egyéves koráig pl. alig érkeznek látogatók a [Google] felől, aztán meg ömlenek (lásd fent :).

JJózsef

Aging delay

2005. 11. 05. 09:27 · Névtelen hozzászóló →

Ezt semmiképpen sem úgy kell elképzelni, hogy az oldal egyéves koráig pl. alig érkeznek látogatók a Google felől

Bizonyos esetekben de, úgy kell. Attól függ, milyen kulcsszavakra van belőve a honlap. Az igaz, hogy emiatt a jelenség nem igazán érinti a magyar weblapokat, hiszen a magyar kulcsszavak jóval érdektelenebbek, kevésbé komptetitívebbek az üzletileg jóval izgalmas angol kulcsszavakhoz képest – így a Google sem hepciáskodik ezekkel.

Ugyanakkor viszont a vadonatúj domainek – a Google által is elismerten! – többnyire egyfajta karanténban vannak akár egy éven át is. Persze ilyenkor is megtalálhatóak a keresőben, de csak kisebb konkurenciájú kulcsszavakra, az igazán fontosakra a legprofibb keresőoptimalizálás mellett sincs esélyük jó helyezést elérni.

Aging delay

2005. 11. 05. 10:59 · Névtelen hozzászóló →

Ezzel pont arra céloztam, amit leírtál 😉 Hogy vannak egyes kompetitív kulcsszavak, melyekre nem igazán rúghatnak labdába az új oldalak. (Egyébként ha egy oldalt csak a értékes kulcsszavakra lőnek be és nem foglalkoznak megfelelően a kevésbé gyakrabban, de még mindig elég gyakran keresett többszavas kombinációkkal pl., akkor az azt jelenti, hogy nem jól optimalizálták az oldalt, és akkor tényleg előfordulhat ilyesmi.) Továbbá arra is gondoltam, hogy -cáfolj meg, ha Te mást tapasztaltál-, hogy tételezzük fel az „új, ficsúr oldal” állapotból a „régi, bejáratott oldal” állapotba váltás fokozatosan jelenik meg a látogatottság növekedésében. Pont emiatt a fokozatosság miatt szerintem nagyon nehéz névértékén venni ezt az időtényezőt: míg megtörténik a változás, addig annyi minden más tényező is változhat torzítva az oldal öregedésének hatását. Nézzük például ezt a webhelyt: egyéves koráig sehol sem volt a listákban a google keresőszóra, most már megjelent, még mindig valahol elég hátul. Az oldal elődje pedig még hónapokig 4-5. helyeken virított csak mert régebbi volt, noha már az összes tartalom elköltözött ide. (Ezért szoktam mondani, hogy a keresők spam filterei csak ártanak az olyan kultúrákban, ahol a Web spam gyakorlatilag ismeretlen fogalom. Szerintem ez az oldal szolgál annyi infóval a [Google]ről, hogy megérdemelné a Top 10 pozíció valamelyikét.) A simán csak google kulcsszóra adott büntetés azért elég nagy érvágás, de nem jelenti, hogy ne érkeztek volna már a kezdetektől a Google szót is tartalmazó hosszabb Kereső-kifejezésekre elegen.

Időtényező

2005. 11. 05. 11:27 · Névtelen hozzászóló →

A keresőkben rangsorolásnál nemcsak ezt, de bármi mást is elég nehéz névértékén venni 🙂

Viszont tapasztaltam egy menetben – elég jól – optimalizált, aztán végleg „békén hagyott” weblapoknál nagyon komoly utólagos előrelépést, amit egyértelműen az „öregedés” előnyös hatásaként tudok értékelni. (Tartalmi bővülés, szerkezeti vagy designbeli módosulás nem volt; a spontán linkgyarapodás pedig – céges weblap lévén – igen korlátozott lehetett.)

Amerikai fórumokon egyébként kifejezetten drámai helyezésjavulásokról is beszámolnak a feltételezett karanténból kikerülést követően.

A karantén amúgy nem törvényszerű – arról is lehet olvasni, hogy a nagyon hirtelen nagyon sok és sokféle(!) bejövő linket szerző oldalról feltételezi a Google, hogy valószínűleg nem egy erőteljes link-kampánnyal megtámogatott átlag-weblapról, hanem egy különleges, értékes új tartalomról van szó. Ez mondjuk nyilván elég ritka.

Időtényező

2005. 11. 05. 12:11 · Névtelen hozzászóló →

Köszi, hogy megosztottad tapasztalataidat velünk!

JJózsef

PlazaMarket

2005. 11. 30. 11:17 · Névtelen hozzászóló →

Üdvözletem! Gál Ferenc vagyok.Elöször is gratulálni szeretnék az oldalhoz.De lenne egy kérdésem is. Egy webáruházat üzemeltetek(www.plazamarket.hu).Olyan kérdésem lenne,hogy szeretném a keresőoptimalizálást tökéletesebbé tenni. A szolgáltatómnál nincs hozáférésem a weboldalamhoz és azt egy ugróoldallal (www.plazamarket.ini.hu) -amelyet tele raktam kulcsszavakkal-, próbálom azt elérni, hogy minél előrébb kerüljek a kulcsszavas keresésben. És hogy ez mennyire jó megoldás, nem tiltják-e a keresők?Illetve milyen javaslatai vannak.Válaszát előre is köszönöm. Gál Ferenc plazamarket@pr.hu