keresomarketing.fpn.hu

szeptember 7, 2008

Az első keresőoptimalizálással foglalkozó magyar oldal

http://keresomarketing.fpn.hu/

Vélhetőleg ezen az ingyenes tárhelyen olvasható pároldalas összefoglaló, bevezető volt az első, Keresőoptimalizálással foglalkozó weboldal. (OldalGazda annakidején 2003-ban nekilátott a webni.innen.hu elődjének megírásához, úgy emlékszik, más oldal nem szólt magyarul érdemben a SEO-ról, de örülne annak, ha a kollektív emlékezet is alátámasztaná a sejtését.)

Régebben az oldalhoz kapcsolódóan még egy — szintén ingyenes tárhelyen működő — fórum is működött, ami azóta megszűnt. Ettől eltekintve érdemben az elmúlt években nem bővült az oldal, ennek ellenére is a mai napig az egyik legösszeszedettebb magyar nyelv bevezető a keresők, a SEO és a SEM világába.

Az oldal írójának kiléte ismeretlen, szerzője látszólag se közvetett, se közvetlen formában (akár hirdetések megjelenítésével, akár oldala révén szerzett megbízásokkal) nem akart előnyökhöz jutni oldalával, learatni a babérokat: hosszú évek óta ugyanis ez a weboldal az élen található volt mind a keresőoptimalizálás, mind a keresőmarketing kulcsszavakra generált Google találatok között. (Nemegyszer volt rá példa arra, hogy például Oldalgazdán keresztül akarta valaki megtudni az oldal írójának kilétét, például azért, megbízást adjon keresőoptimalizálásra.)

Nemrég azonban a webhely nyitóoldala egy kapcsolódó, ám jellegében és végkicsengésében más témával lepte meg olvasóit, vélhetőleg az utóbbi idők egyik legaprólékosabb, legösszeszedettebb Google kritikáját tárva a magyar nyelvű olvasók elé. Legjobban talán az oldal záró gondolatával lehet összefoglalni a Google Inc. működésével, ezek lehetséges következményivel kapcsolatos eszmefuttatás lényegét:

„Az internetet használók azon – túlnyomó – többsége, akik az ingyenes szolgáltatások használatán kívül nem kerülnek semmilyen kapcsolatba a Google-lal, bizonyára még sokáig lelkes pompom-lányként fognak ugrálni minden Google-fejlesztés, minden új alkalmazás és szolgáltatás körül; és buzgón terjesztik a »Google a barátod« igéjét.

Megalapozottabb és védhetőbb álláspont, hogy a fokozódó dominancia, arrogancia és adat-felhalmozás ellenére a Google működése és annak eredménye – egyelőre talán – összességében pozitív.

A fenntartások nélküli rajongás, a vállalat kritikátlan körüllihegése azonban olyan akadálytalan, valódi ellenőrzéstől mentes szabad utat biztosít számukra, hogy idővel – akár néhány éven belül – kijelenthető lesz: a Google léte és tevékenysége, üzleti-piaci hatalma és a birtokában koncentrálódó mérhetetlen mennyiségű adat az internetes ökoszisztémára, sőt a személyes adatbiztonságra nézve mindent egybevetve kártékony.”

Természetesen, mint mindent (akár azt is, amit ezeken a lapokon lehet olvasni), ezt is érdemes némi egészséges kétkedéssel és távolságtartással olvasni, mindenesetre az itt felvetett és rendszerezett gondolatok érdekesek és elgondolkodtatóak, bár azok számára, akik nemcsak a Google ingyenes szolgáltatásaival, hanem üzleti érdekeivel is nap mint nap találkoznak, nem feltétlenül számítanak újdonságnak.

A „keresomarketing.fpn.hu” című bejegyzést 2008. 09. 07. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 10. 04., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

érdemes azért elgondolkodni rajta

2008. 09. 08. 06:16 · Névtelen hozzászóló →

Már elég régen váltott – már vártam, hogy valahol észreveszik és írnak róla…

re: érdemes azért elgondolkodni rajta

2008. 09. 08. 14:06 · Névtelen hozzászóló →

Igen, érdemes.Érdemes végigolvasni is.De azért szerintem nem egy nagy cucc.

Ezt a globális mindenfélét meg kell csinálni valakinek/valaminek, mert igencsak kevesebb lenne a világ nélküle.Lehetne mondjuk non-profit módon az ENSZ-re bízni, mert olyan fontos. Kb. 2050-re született is volna arról döntés, hogy igen, szükség van rá. És soha nem léptek volna a tettek mezejére.

Lehetett volna Microsoft nélkül is PC+oprendszer, pl. szintén non-profit alapon a szabadszoftverközösségek által, (amiket ma gyakorlatilag kizárólag az MS ellenesség fog össze), mondjuk a Win98 szerűig el is jutottunk volna mára (ha nem számítjuk, hogy az egésznek szintén egy üzleti alapú UNIX volt az őse).

Lehetett volna sok minden, de nem lett.

Ha ide írom, hogy holnaptól ne használja senki a keresőjüket, arra semmiképp ne optimalizáljon, ne számítson edszenszel, edvörcel, ne használjon Gmail, Docs-ot, hagyja a francba a Maps-et, Earth-öt, jutyubot áá és meddig írhatnám, valaki megtenné?

Lehet azt mondani, hogy mindez szar és inkorrekt. Lehet. És sok dologban igaz is az írás, de annyira áthatja valami keserűség és parányi paranoia, hogy ettől hiteltelen lesz az egész. Legalábbis számomra.

Főleg attól aki ilyen „nagy” Google-s múlttal rendelkezik.

Olyan ez (bár senkit sem hasonlítok vele össze szívesen) mint a híres pólógyáros, akinek csak akkor lett zsidó a gugli, mikor kidobták, mikor elkezdte az üzletet velük, akkor nem számított.

De a politika az amitől (oldalfüggetlenül) igazán hányok.

Még csak arra lennék kíváncsi, hogy ez a mocsok, szemét vállalat adómentesen (azokat nem értem ide akik adóznak utána)éves szinten hány milliárdot (!) „hoz” az országba.És még arra, hogy mennyivel jobb az aki nem nő ekkorára? Attól lesz valaki jófej mert balf”sz és tehetségtelen, csak ahhoz ért hogy irígységből szidja azt aki minden lehetőségét kihasználta, s mindezt úgy, hogy szinte minden lépésével hasznot hoz mindenkinek? Persze ez is csak egy „ellensarkított” vélemény.

Azt tudom csak mondani, hogy valaki írja be a Yahoonál, hogy miskolc mozi (innen írok) aztán a Google-nál is, és döntsön, de más dolgokkal is próbálkozhat…

Ennyi…

Amúgy valóban hasznos az írás, és nem kell semmit csak úgy elfogadni, de nekem sok a „jóból”, mert mára a G szidása is divat, még ha ez esetben szakmai is ez a kritika.

Érdekes,

2008. 09. 08. 15:34 · WebIro →

bár kissé hosszú eszmefuttatás az Internethez szokott, gyors információt kereső szemnek. A legnagyobb részével egyet lehet érteni, de szeretnék jelezni egy félreértést, ami miatt sok SEO szakember mellett e kitűnő cikk irója is neheztel a Google-re. Szerintem nem kellene megsértődni azon, hogy a Google bünteti azokat a külső linkeket, amelyeket nem tisztán az oldal által érzett lelkesedésből tett fel az adott oldal gazdája. Ha Google célja őszintén az, hogy a legértékesebb találatokat adják az olvasóknak, ebből a szempontból radikálisan csökkenti a hatékonyságot a linkek kereskedelme, sőt még az is, ha nem pénzért, hanem szívességből tesz ki valaki linket. Gyakorlatlag bármilyen SEO csökkenti a keresők hatékonyságát, amely az oldal értékétől függetlenül próbál trükkökel forgalmat generálni. (És ezzel magam ellen is beszélek, mert természetesen én is játszadoztam már ilyesmivel :-)) Ebből a szempontból teljesen érthető, ha a Google megpróbálja az algoritmusaiban csökenteni az ilyen oldalak értékét. Ez nem „büntetés” – a Google szemponjából egyszerű keresőhatékonyság-növelés.És ismétlem, amit az elején írtam, a cikk nagy része szimpatikus, főleg az, hogy vigyázni kell ezel a globális információmonopóliummal…

Óvakodj a Google-től

2008. 09. 15. 03:26 · Névtelen hozzászóló →

index.hu/tech/net/gov2008/

ManiAc

2008. 09. 24. 09:22 · Névtelen hozzászóló →

Nem jó, ha valaki sértődöttségből ír cikkeket, elég sok csúsztatás is van a szövegben, amellett sok igazság is.