Legnépszerűbb keresések a Google.hu-n 2008 májusában

július 2, 2008

A legnépszerűbb utazással kapcsolatos keresések a Google.hu-n 2008. májusában

Újabb, már szokásosnak mondható havi rendszerességű sajtóközlemény egy az egyben a Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft.-től a Szezonális kulcsszavakkal kapcsolatban. Persze, ha jön a nyár, akkor utazás, ha utazás akkor pedig vendéglátó-ipari kisvállalkozások, melyeket a magyar Google kiemelten kezel, ha az AdWords hirdetési rendszer potenciális ügyfeleiről van szó. Mindezt az alábbi sajtóközleményben is tetten lehet érni.:

Hova utazunk a Google-lel?

Budapest, 2008. július 2. – A Google minden hónapban nyilvánosságra hozza a legnépszerűbb és a legnagyobb mértékben növekvő keresőkifejezések listáját. Az országonkénti és témánkénti bontás alapján érdekes trendeket és területi jellegzetességeket figyelhetünk meg. Májusban az utazás felé fordult a figyelmünk.

Az utazás témakörében legnépszerűbb keresőkifejezések listája:

A legnépszerűbb kulcsszavak

  1. balaton
  2. útvonaltervező
  3. horvátország
  4. strand
  5. etyek
  6. nyaralás
  7. balatoni szállás
  8. utasbiztosítás
  9. last minute
  10. kréta
  11. horvátország térkép
  12. zakynthos
  13. zamárdi
  14. hajduszoboszló
  15. fürdőruhák
  16. valutaváltás
  17. trogir
  18. málta
  19. lakókocsi
  20. tiszafüred

A legdinamikusabban növekvő kulcsszavak

  1. útvonaltervező
  2. üdülési csekk
  3. horvátország
  4. utazási irodák
  5. nyaralás
  6. valuta árfolyam
  7. dubai
  8. görögország
  9. wellness
  10. hajdúszoboszló
  11. ferihegy
  12. tunézia
  13. zalakaros
  14. last minute
  15. fapados
  16. egerszalók
  17. párizs
  18. bora bora
  19. bibione
  20. Korfu

Érthető módon, a nyár közeledtével és a hőmérő higanyszálának egyre feljebb kúszásával az emberek figyelme a nyaralásra koncentrálódik. A legtöbb információt a különböző szálláslehetőségekről, utazási módokról és célállomásokról praktikusan egy helyen, az interneten található.

A híres balatoni nyarat számos dal és film is megörökítette már, sőt a legnépszerűbb keresőkifejezések 20-as toplistájának élén is a Balaton (1.) található. Ez nem meglepő, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készített felmérés szerint a belföldre tartó utazók csaknem fele (42,7%) ide szeretne ellátogatni a nyáron[1]. Ehhez kapcsolódóan a listán kiemelkedő helyen található még a balatoni szállás (7.), illetve Zamárdi (13.) is. Akik testi-lelki felfrissülésre vágynak, a hazai wellness szállodákat és élményfürdőket is szívesen felkeresnék. A wellness (legdinamikusabban növekvő kulcsszavak között 9.) még mindig felkapott pihenési forma. Sokan regenerálódnának olyan gyógyvizükről híres településeken, mint Hajdúszoboszló (14., ill. 10.), Tiszafüred (20.), vagy az egyre népszerűbb Egerszalók (16.).

Nemcsak a Magyar Turizmus Zrt. statisztikái szerint, hanem a Google keresési toplistáiban is a legnépszerűbb külföldi nyaralási célpont Horvátország (3.)[2]. A ranglistából jól látható, hogy Horvátország térképe (11.) és a gyönyörű történelmi város, Trogir (17.) is nagyon érdekli az internetezőket. A horvát tengerparton kívül Görögországot (legdinamikusabban növekvő kulcsszavak között 8.) és annak gyönyörű szigeteit (Kréta 10., Zakhynthos 12., illetve a feltörekvő Korfu a 20.) találják egyre többen csábító úticélnak.

A lista alapján megállapítható, hogy a magyarok körültekintőek, és nem csak maga a nyaralóhely érdekli őket, hanem annak megközelítése, az útvonaltervezés is (2. ill. 1.). Jó látni, hogy a nyaralás alatt biztonságukat sem hagyják figyelmen kívül, hiszen sokan gondolnak az utasbiztosításra (8.). Megfontoltságról árulkodik az is, hogy a valutaváltásról (16.) és valuta árfolyamokról (6.) még itthon tájékozódnak az emberek.

Sokan gondolkodnak pénztárcakímélő nyaralásban, valószínűleg ezért keresnek rá annyian a last minute (9.) ajánlatokra, az üdülési csekkre (2.) és a fapados (15.) repülési lehetőségekre.

A divatban hódít a retro, de úgy tűnik, hogy az utazás területén is. Sok internetezőnek jut eszébe, hogy a nyaralásra lakókocsival (19.) induljon útnak, vagy hogy a ’90-es évek közkedvelt olasz üdülőhelyére, Bibione-ba (19.) látogasson.

Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője a lista kapcsán elmondta: „Jól látható, hogy a lakosság nemcsak az olyan felkapott külföldi üdülőhelyek iránt érdeklődik, mint amilyen Bora Bora, Málta vagy Dubai, hanem sokan belföldön kívánják kipihenni az elmúlt időszak fáradalmait. Ez jó lehetőség a hazai kisvállalkozásoknak, akik például Egerszalókon, Zalakaroson vagy a Balaton partján üzemeltetik idegenforgalomra épülő vállalkozásaikat, hiszen az AdWords hirdetési rendszer segítségével könnyedén tudnak látogatókat csábítani honlapjukra. A releváns hirdetésekről érkező internetezők pedig hamar vendéggé vagy vásárlóvá válhatnak.”

A „Legnépszerűbb keresések a Google.hu-n 2008 májusában” című bejegyzést 2008. 07. 02. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 07. 02., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások