Egy üzlet születése a weben

augusztus 20, 2014

Egyrészt a webes információk döntő hányadát jelentő, milliónyi kisebb weboldalon közzétett tartalom keresi az érdeklődők figyelmét, másrészt pár, az összlátogatottság döntő hányadával bíró, milliók figyelmét vonzó weboldal igyekszik kiszolgálni a látogatóit tartalommal. De hogyan jön létre ebből a „nagy találkozás” a weboldal-tulajdonos és a látogató között?

A figyelem kiindulópontjai

Az internetezők figyelme elsősorban azokra az oldalakra összpontosul, ahol napi rendszerességgel hozzájuthatnak minden fontos tartalomhoz: legyenek azok hírek, ismerőseink tevékenységei, videók, térképes adatok, vagy akár általánosabb lexikális tudás és gyakorlati ismeretek.

A tartalmak gyűjtőhelyei

A milliónyi webes információközlő korában egy weboldal csak akkor képes rendszeresen minden fontos tartalommal ellátni látogatóit, ha számottevő részben a mások által létrehozott információk aggregálására és megjelenítésére összpontosít.

A figyelem elosztása

Mivel mindenki másra lehet kíváncsi akár egy adott témában is, ezért a tartalomaggregátor oldalak sosem egy, hanem több, különböző forrásból származó tartalmat kínálnak fel látogatóiknak választásra. A különböző érdeklődésű emberek figyelmét így végső soron az egyik vagy másik weboldalra terelik.

A tartalmak leképeződései

Nehéz lenne választani az adott témában felkínált weboldalak között, ha mindegyik oldal tartalmát teljes terjedelmében legalábbis át kellene szkrollozni, ezért az eredeti tartalmak csak egy könnyen befogadható terjedelmű kivonat erejéig jelenhetnek meg az aggregátor oldalakon.

A tartalom és a figyelem találkozása

Az emberek figyelme először a népszerű aggregátor oldalak által az eredeti tartalmakra nyitott, „kis ablakokon” át látható információkkal találkozik. A látogatók vásárlási döntéseit, információfogyasztási szokásait tehát tehát már a kezdetekkor csupán e nagy forgalmú oldalak által kiragadott részinformációk határozzák meg.

Többszintű közvetítés

Egy tartalomaggregátor oldal számára gyakran édes mindegy, hogy egy eredeti tartalomforrást vagy egy másik aggregátor oldal tartalmát kínálja fel látogatói számára. Így gyakran előfordul az is, hogy az érdeklődők figyelme első lépésben egy már több lépésben kivonatolt, áttételesen megjelenített információval találkozik.

Összefoglalás

Képletesen fogalmazva a látogatók figyelme fentről lefelé indulva oszlik el egyre több és több weboldal között, míg a weboldal-tulajdonosok által közzétett eredeti információk a különböző aggregátor funkciójú oldalak felületén megjelenve lentről buborékolnak felfelé úgy, hogy e „tartalombuborékok” az áttételek növekedésével egyre kisebbek lesznek. Ami pedig közben történik, az maga a „mágia”, melynek megfejtésén tulajdonképpen az online marketing ügyködik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük