Google Analytics statisztikák megosztása (régi felületen)

augusztus 11, 2009

Könnyen lehetővé tehető, hogy más (pl. oldalunkat optimalizáló szakember) is lássa weboldalunk látogatottsági statisztikáit. Egy adott Google Analytics fiókhoz tartozó látogatottsági statisztikai profilok ugyanis egyszerűen megoszthatóak más Google Fiókkal rendelkező felhasználókkal.

A látogatottsági adataink megosztásához először az Analytics fiók nyitóoldalának alján található Felhasználókezelő elérését lehetővé tevő linkre kell kattintani (a link alatt láthatjuk, hogy jelenleg hány felhasználóval került megosztásra a kérdéses link):

Google Analyitcs profil megosztása 1.

 

A felhasználókezelő megnyitásakor láthatjuk e-mail címük alapján, hogy mely felhasználóknak, milyen jogosultságaik vannak jelenleg az Analytics profil eléréséhez. Ahhoz az e-mail címhez, mellyel létrehoztuk ezt az Analytics fiókot, érdtelemszerűen kiszürkített „Törlés” link tartozik.

Google Analyitcs profil megosztása 2.

 

A táblázat jobb felső sarkában található „Felhasználó hozzáadása” linkre kattintva az alábbi űrlapon találjuk magunkat:

Google Analyitcs profil megosztása 3.

  • A megosztás beállításához először meg kell adni egy olyan e-mail címet, melyre már regisztráltak Google Fiókot. A közhiedelemmel ellentétben Google Fiókot  bármilyen e-mail címmel létre lehet hozni, nemcsak gmail-os címmel, ezért nyugodtan adjuk hozzá a yahoo.com-os e-mail címeket is, ha ilyet kérnek.
  • Ki kell választani a hozzáférés típusát, mely korlátozódhat csak az általunk kijelölt weblapok statisztikáinak megtekintésére, vagy pedig szinte teljes körű hozzáférést is adhatunk a felhasználónak, ha a Fiókrendszergazda opciót választjuk.
  • Ha nem fiókrendszergazdai jogosultságot választottunk, akkor a következő lépésben ki kell jelölni, hogy mely oldalak statisztikáit szeretnénk megosztani: először a baloldali listában kijelölve, majd a középső Hozzáadás gombot megnyomva a jobboldal listába kiválasztva.
  • Gyakori hiba, hogy felveszik a felhasználót fiókrendszergazdai jogosultság nélkül, viszont nem adják hozzá egyetlen weboldal profilját sem ehhez a felhasználóhoz. Ilyenkor az általunk felvett felhasználó számára csak az Analytics fiókunk neve fog megjelenni, azon belül azonban egy webhely profilja sem lesz listázva.

A fiókrendszergazdai hozzáféréssel az adott felhasználó többek között

  • láthatja a fiókban található összes weboldal statisztikáját

  • szerkesztheti a fiókhoz tartozó beállításokat

  • összekapcsolhatja AdWords fiókjával az Analytics fiókunkat annak érdekében, hogy az AdWords adatai is megjelenjenek a statisztikákban.