Hozzáférés a Google Analytics látogatottsági statisztikákhoz (régi felületen)

december 10, 2010

Rövid összefoglaló leírás a Google Analytics látogatottsági statisztikai rendszerbe való belépésről, az Analytics főbb menüpontjairól és az ott található látogatottsági statisztikák fajtáiról.

A szolgáltatás a www.google.com/analytics címen érhető el. Google Analytics bejelentkező gomb (magyar és angol) Bejelentkezni az oldal jobb felső részén található, kék hátterű, „A Google Analytics elérése” vagy, nyelvi beállítástól függően „Access Analytics” feliratú gombra kattintva lehet, ami a bejelentkező oldalra visz. Itt adjuk meg a felhasználói fiókunkhoz tartozó email címet és jelszót, majd nyomjunk returnt vagy kattintsunk az egérrel a Bejelentkezés (angol változatban: Sign in) feliratú gombra.

Sikeres bejelentkezés után a beállításoldalon találjuk magunkat, ahol áttekinthetjük a korábban létrehozott webhely profiljaink főbb adatainak állapotát, vagy új weboldalakat vehetünk fel.

Az Analytics beállításai

A Jelentések megtekintése linkre kattintva (vagy a fejlécben a legördülő menüből kiválasztva a kívánt oldalprofilt) lehet behívni az Irányítópultot (Dashboard):

Google Analytics irányítópult

Itt egy oldalra gyűjtve lehet áttekinteni a legfontosabb forgalommérési eredményeket.
Szemléletes grafikonokon láthatjuk a weboldalunk forgalmának adatait. Alapértelmezésben az első grafikonon a webhelyhasználatról, egy értéket követhetünk nyomon (a többiről előnézeti képet láthatunk), de lehetőség van egyszerre több mutató megjelenítésére, amit a grafikon bal felső sarkában található legördülő menüből választhatunk ki.
(A grafikonok megjelenítéséhez Adobe Flash-re van szükség)

További jelentések megtekintéséhez a baloldali menüben található pontokat, vagy a doboz láblécében található, „jelentés megtekintése” feliratú linket kell követni.

A Látogatók áttekintése oldalon szerepelnek bontásban a látogatottsági adatok (új, visszatérő, egyedi stb látogatók adatai), az oldal megtekintéséhez használt böngésző és operációs rendszerek, az oldalon eltöltött idő stb.

Látogatók áttekintése

A Forgalmi források menü alatt megtekinthető: honnan érkeztek a látogatóink? Milyen oldalakról, keresőmotoroktól, milyen kulcsszóra keresve találták meg az oldalt.

Forgalmi források áttekintése

A Tartalom áttekintése menü alatt ellenőrizhetjük a honlapunk különböző oldalaira érkező látogatottsági adatokat mint például mely aloldalakat tekintették meg a legtöbbször, mely oldalakra érkeztek leggyakrabban látogatók, vagy melyik oldalról hagyják el legtöbben a honlapot. Természetesen a fenti információkat itt is kiegészítik a látogatói adatok (új vagy visszatérő, honlapon eltöltött idő stb.) amik segítenek az elemzésben.

Google Analytics tartalom áttekintő oldal