Új Google keresőfelület?

november 26, 2009

Felfrissített arculattal és új, bal oldali oszloppal jelentkező Google felhasználói felület tesztelését kezdte meg a Google. Az egyelőre csak a google.com-on tesztelhető új felülethez mi is hozzáférhetünk, ha a különböző oldalakon (mint pl. a gizmodo vagy a blogoscoped) keringő javascript kód címmezőbe írásával létrehozzuk a megfelelő cookie-t böngészőnkben.

A Google kereső új kezelőfelületének egyik újdonsága, hogy az eddig meglehetősen semleges, mondhatni pasztell felületen ezen túl több szín jelenik majd meg, jobban felhívva a figyelmet az egyes elemekre,  illetve maga a Google logó is teltebb színű, letisztultabb, nagyobb méretű lett. Ezek a változások hatványozottabban kiütköznek, ha egymás mellé tesszük a régi és az új Google CSS sprite képeket:

Régi és új Google CSS sprite

 

Új nyitólap design

 

 

Új Google nyitólap design

Új találati oldal design

 

Google új találati oldal design

 

 

A legszembetűnőbb változás a bal oldali oszlop megjelenése: nyilván kell egy hely, ahonnan elérhetővé lehet tenni az egyre növekvő számú keresési funkciót, továbbá a mai képernyőkön sokkal több információt meg lehet jeleníteni, mert elfér. Az oldal tetején még mindig megtalálható linkcsík a jelenlegi helyzetben redundánsnak tűnik, hiszen lényegében ugyanazt a funkciót látja el, mint az új baloldali oszlop színes kis ikonokkal feldobott elemei. Kíváncsi leszek, hogy hogy oldják fel ezt a problémát, ugyanis a többi Google szolgáltatással többé-kevésbé egységes általános navigációs opció megtartásához szükség lesz erre (hiszen nem vezethetik be minden Google szolgáltatásnál a keresésnél megjelent új oszlopot.)

Az új felület előhívása

Végül a kód, melyet a böngésző címsorába kell beírni, majd entert nyomni, utána pedig behívni a google.com-ot. Ha pedig ezután átdobna a google.hu-ra, akkor ne hagyjuk magunkat, a nyitólap alsó felében található „Google.com in English” feliratra kattintva menjünk vissza a google.com-ra, hogy élvezhessük az új felületet:

javascript:void(document.cookie="PREF=ID=20b6e4c2f44943bb:U=4bf292d46faad806:TM=1249677602:LM=1257919388:S=odm0Ys-53ZueXfZG;path=/; domain=.google.com");