A karácsony online szelleme

december 28, 2008

A karácsonyi készülődés időszakának legnépszerűbb és legnagyobb mértékben növekvő keresőkifejezései: Budapest, 2008. december 23. – Közeleg az év vége és ezzel együtt az év végi összesítések ideje is. Az elmúlt esztendőkkel ellentétben a Google idén nem az egész év, hanem csupán egy rövid, de keresések tekintetében annál intenzívebb időszak, a karácsonyi hajrá utolsó hete legnépszerűbb és legnagyobb mértékben növekvő keresőkifejezéseinek listáját adja közre. A toplista az aktualitás maga, főszerepben az iwiw, a máv és az alternatív utazási lehetőségek.

A legnépszerűbb keresőkifejezések listája:

A legnépszerűbb kulcsszavak

1. iwiw
2. youtube
3. játékok
4. tv
5. freemail
6. torrent
7. térkép
8. szótár
9. ingyen
10. játék

A legdinamikusabban növekvő kulcsszavak

1. iwiw belépés
2. startlapjatekok
3. máv
4. használtautó
5. volán
6. menetrend
7. receptek
8. hírek
9. elvira
10. bkv

Az ünnepi hangulat – a nehezedő gazdasági helyzet ellenére – alapvetően meghatározza keresési szokásainkat is. Ilyenkor a régi ismerősök is előkerülnek, és bizony sokkal többet ülünk otthon a meleg szobában. Az iwiw (1.) közösségi oldal nem véletlenül vezeti tehát a legnépszerűbb kulcsszavak listáját, sőt az sem meglepő, hogy utána a youtube (2.) a legkedveltebb a magyar netezők körében, hiszen a videomegosztót a világon mindenhol milliók nézik rendszeresen. A játékok (3.) és a játék (10.) kulcsszavak a legnépszerűbb karácsonyi ajándékokat jelzik, míg a tv (4.) és a torrent (6.) már a karácsonyi kikapcsolódásra való készülődés két fajtáját mutatják: van, aki megelégszik a dobozból áradó kínálattal, mások pedig letöltik, ami érdekli őket. Az ingyen (9.) kifejezés népszerűsége több dologra utalhat, idén talán többen szeretnék drága ajándékok helyett olcsóbb, de kreatívabb, ötletesebb dolgokkal meglepni szeretteiket. A hazánkban legelterjedtebb levelezőrendszer, a freemail (5.) a karácsonyi üdvözletek várható óriási tömege miatt nem hiányozhat a listáról.

A legdinamikusabban fejlődő kulcsszavak között is ott találjuk az iwiw-et (1.) és a játékokat, bár utóbbiak már nem annyira ajándékként, hanem inkább kikapcsolódási formaként jelennek meg (startlapjatekok, 2.). A másik listához képest itt sokkal erősebb nyomot hagytak az elmúlt időszak hazai eseményei a Google keresőjében. A december középétől gördülő MÁV-sztrájk fenekestül felforgatta a közéletet, így az ünnepekre való hazautazás időszakában nem csoda, hogy megnőtt az érdeklődés a máv (3.), a volán (5.), a menetrend (6.), az elvira (online vasúti menetrend, 9.) iránt. A pénzügyi válság hatására az új autók iránti kereslet csökkent, ezért nem véletlen, hogy a használtautókra (4.) most többen keresnek. Ezeken túl még a bkv (10.) esetleges sztrájkja és a karácsonyi és szilveszteri menü (receptek, 7.) sürgető közelsége ösztönözte keresésre az internetezőket.