Google AdSense reklámok a Google Answers oldalán

január 11, 2009

A Google Answers szolgáltatást már beszüntette a Google, de a webhely összes tartalmával együtt továbbra is elérhető. Ez az oldal jelenlegi állapotában jó példa arra, hogyan lehet bevételt szerezni egy megszűnt oldalból, továbbá abban is támpontot adhat, hogy a Google szerint milyen a legjövedelmezőbb AdSense hirdetési formátum.

Például az alábbi kérdés-felelet oldalon is jól látható, hogy mennyire feltűnő hirdetési egységeket helyezett el a Google az Answers szolgáltatásának a megszüntetés miatt mára tetszhalottá vált oldalára:

AdSense a Google Answers oldalon

Melyik a leghatékonyabb AdSense hirdetési egység?

Valószínűleg ha valahol, akkor a Google-nél aztán pontosan tudják, hogy melyik ((AdSense)) hirdetési formátum az, mely segítségével a legtöbb bevételhez lehet jutni. Ráadásul mivel a Google Answers már egy megszűnt szolgáltatás, ezért gyakorlatilag teljesen mindegy, mennyire csúnya, zavaró vagy elborzasztó hirdetési egységek jelennek meg az oldalon, hiszen ha már egyszer ide is tévedt valaki, úgysem valószínű, hogy visszajönne. Ezért hát vélhetőleg a lehető leghatékonyabb hirdetési formátumokat láthatóak ezen az oldalon.

Ennek eredményeként egy vastag fekete kerettel ellátott fekvő, négy hirdetést tekinthetünk meg — az egyébként speciális, más oldalakon nem nagyon használt — hirdetési egységekben, a hirdetések színes hátterétől csak kevéssé elütő szövegszínekkel. Érdekes továbbá, hogy mennyire nincsen köszönőviszonyban a hirdetési egység színvilága az oldal színeivel. A képernyőképen nem látszik az oldal alja, de a témánkkal kapcsolatban irreleváns is, hiszen a ((hajtás alatt)) a látható két egységen túl már nem jelenik meg további hirdetési egység.

A tartalom örök érték

Az oldal tanulsága az még, hogy nem szabad egy már létező tartalmat eltüntetni a webről, csak azért mert már megszűnt a tartalmat előállító szolgáltatás, tehát tulajdonképpen bezárták az oldalt, hiszen amíg egy szöveg fennt van az interneten, addig esélyes arra, hogy látogatókat vonzzon a keresők felől, tehát arra is esélyes, hogy pénzt termeljen nekünk, a „síron túlról” is.