Magyarul is elérhető a Google Hírek

december 23, 2008

Budapest, 2008. december 23. – A Google News megérkezett! A Google mától magyarul is elérhetővé tette több mint 200 hazai hírforrásból táplálkozó hírgyűjtőjét, a News néven közismert Google Hírek-et.

A Google Hírek egy negyvenhárom földrajzi régióban, huszonnégy eltérő nyelven elérhető komplex szolgáltatás, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy könnyedén hozzáférhessenek a különböző hírportálok által a világ bármely részén történő eseményekről írott cikkekhez, beszámolókhoz. A Hírek oldalán főcímek és a cikkek rövid összefoglalói találhatók, valamint egy szám, amely azt mutatja meg, hogy az adott hírt hány forrás közölte le valamilyen formában. A címekre kattintók az eredeti cikkekhez, míg az alaposabb ismereteket szerezni kívánók a számra klikkelve az összes, abban a témában írott anyaghoz juthatnak el. Így a felhasználók ahelyett, hogy csak egy internetes lap egyetlen írását olvasnák el, az adott eseményt számos nézőpontból ismerhetik meg és további információkat is kereshetnek róla.

A Google Hírek a keresőhöz hasonló elven működik: a Google robotjai által automatikusan figyelt, azaz indexelt hírportálok tartalma különleges algoritmusok közreműködésével kerül fel az oldalra. A felhasználók ezek között kereshetnek és böngészhetnek. Egy-egy sztori főcíméről, azaz vezető cikkéről – a keresési találatok sorrendjéhez hasonló módon – szintén számítógépes algoritmusok, nem pedig emberi szerkesztők döntenek.

A Google Hírek angol verziójának, a Newsnak az ötlete 2001-ben született meg egy a Google-nál dolgozó fejlesztőmérnök fejében. Ő és csapata 2002 áprilisában indította el a szolgáltatást kísérleti jelleggel, húsz százalékos projektje keretében.

Peresztegi Zoltán, a Google maqyarországi képviselője elmondta: „Nagyon örülök neki, hogy mostantól már a hazai hírforrások között, magyarul is kutakodhatnak és böngészhetnek felhasználóink, így egy-egy őket érdeklő eseményt alaposabban és egyszerűbben körbejárhatnak, mint korábban. A Google Hírek kiváló eszköz mind a felhasználók, mind a hírek közreadói számára, hiszen mivel könnyebben hozzáférhetővé és kereshetővé tettük a híranyagokat, várhatóan több internetező fogja megtalálni és elolvasni ezeket. Ráadásul az olvasók az oldalon való böngészés közben olyan oldalakra is eljuthatnak, amelyekről korábban még sosem hallottak, így a kisebb marketing-költségvetéssel rendelkező, ismeretlenebb lapok is számos új látogatót szerezhetnek.”

A Google Hírek mellett a cég egy másik népszerű programjának legfrissebb verziója is elérhetővé vált magyarul az utóbbi napokban. A képek rendszerezésére és kisebb mértékben történő módosítására szolgáló programnak, a Picasának a legtöbb szolgáltatást nyújtó utolsó kiadása mindezidáig kizárólag angolul volt letölthető, mától azonban az idegen nyelven nem beszélő hazai felhasználók is bátran használhatják. A 3-as verzió legfontosabb újdonságai közé tartozik többek között a retusálási opciók megjelenése, a Picasa Webalbumokkal történő automatikus szinkronizáció lehetősége, a videók szerkesztése, a képernyőmentések készítése, a vízjelezés vagy az automatikus vörösszem-korrekció is.

A Google Hírek magyar nyelvű változatához látogasson el a  http://hirek.google.hu vagy a http://news.google.hu oldalra. Azon híroldalak tulajdonosai, akik nincsenek benne, de szeretnének bekerülni a Google Hírek által figyelt hírforrások közé, a  http://www.google.com/support/news_pub/ angol nyelvű oldalon jelezhetik ezen igényüket. A Picasa 3-as verziója a   http://picasa.google.com/ weboldalról tölthető le.