Internetgalaxis.com: digitális útikalauz (nem csak) stopposoknak

május 11, 2009

Új online médiatérkép-alkalmazást mutatott be a Neo Interactive ügyvezetője, Soós Gergely a DigitalFestival konferencián. Az ingyenesen használható 3D web-térkép nem csak a médiatervezők, hanem a szélesebb, az online médiakínálat iránt érdeklődő közönség számára is átláthatóvá és rendszerezhetővé teszi a magyarok által böngészett webes kínálatot.

A Neo Interactive digitális reklámügynökség által fejlesztett, www.internetgalaxis.com  címen elérhető vizualizáló eszköz a Szonda Ipsos – Gemius S.A. által mért látogatottsági adatatokat egy animált 3D térképen jeleníti meg. Az adatok a gemius/Ipsos Audience felméréséből származnak, és a 15 évesnél idősebb magyar felhasználók által leglátogatottabb 100 weboldalról közölnek bővebb információt.

A flash alkalmazásban méretük, színük és egymáshoz viszonyított elhelyezkedésük alapján válik áttekinthetővé és rendezhetővé a top 100 weboldal. Az adatok alapján további hasznos rendezési szempont szerint is formálható a médiatérkép: az oldalak leválogathatóak havi látogatószámuk, illetve a havi látogatószámban mért növekedésük alapján (előző év azonos időszakához viszonyítva), valamint a tartalomfogyasztás minőségét tükröző, a site-on eltöltött átlagos1 és összes2 idő alapján is rangsorolhatóak.

A rendezés szempontjai kiegészíthetőek további szűrési feltételekkel is, mint például az azonos tulajdonoshoz tartozó portfóliók bemutatása, valamint az oldalak funkció szerinti rendezése. Utóbbira a bolygóként megjelenő egyes weboldalak színe utal. (Azokban az esetekben, ahol egy weboldal két csoportba is besorolható, kétféle színnel jelenik meg a médium.) A fenti szempontokon túl lehetőség van egyetlen kiválasztott site adatainak megtekintésére is, valamint az egyes site-ok látogatóinak nemek szerinti összetétele is lekérdezhető. A kiválasztott oldalakra való könnyebb navigálást linkkapcsolat segíti.

A különleges térképnek köszönhetően – táblázatokban való böngészés helyett – vizuális kódok segítségével, könnyebben és gyorsabban áttekinthető az online médiakínálat. Az eszköz bárki számára ingyenesen használható.

Webcím: www.internetgalaxis.com
Videó: www.youtube.com/watch?v=hVZvOgyXtfU&feature=player_embedded