Keresőmarketinges és hirdetői megközelítés

október 12, 2011

A Google AdWords keresőhirdetési rendszer segítségével hirdető ügyfelek számára gyakran az elsődleges probléma, hogy a hirdetésük megjelenik-e bizonyos kulcsszavakra, illetve egy adott összegű licit esetén miért nem jelenik meg jobb helyen. A keresőmarketinges megközelítés viszont a másik oldaláról nézi mindezt: mennyi pénzért hány, valóban érdeklődő látogatót tudtunk szerezni, függetlenül attól, hol is jelent meg a hirdetés.

Hirdetők prekoncepciója

A Google AdWords hirdetéseket feladó ügyfelek gyakran úgy gondolkoznak, hogy amennyiben hajlandóak voltak fizetni egy bizonyos összeget a Google-nek, azért cserébe minden alkalommal, és a lehető legjobb helyen kellene megjelenniük az általuk fontosnak tartott kulcsszavakra. Ez a hozzáállás praktikusan azzal jár, hogy a megrendelők a kulcsszavaknak csak egy igen szűk, általuk gyakran ad hoc módon kiválasztott körét kísérik figyelemmel, és a hirdetési kampányok sikerességét azon mérik le, hogy mikor, hol jelennek meg a kérdéses kulcsszavakra. Amennyiben úgy látják, hogy rosszabbak a helyezéseik, akkor hajlandóak akár az egekbe is srófolni a licitek összegét erre a néhány kiválasztott kulcsszóra.

Mi ezzel a probléma?

A tény, hogy nálunk éppen nem jelenik meg a saját hirdetés, nem feltétlenül jelenti azt, hogy másoknál ugyanebben a pillanatban ne jelenne meg, hiszen a Google rengeteg tényező alapján igyekszik minél személyre szabottabb hirdetéseket és találatokat felkínálni a különböző látogatóknak. Másfelől pedig lehet, épp azért nem jelenik meg a hirdetésünk, mert már kifutottunk a napi keretből, pont az általunk fontosnak tartott kulcsszavakra fizetett drága átkattintási összegek miatt.

Ha pedig nem jó helyen jelenik meg a hirdetésünk egy adott kulcsszóra, az koránt sem jelenti azt, hogy ugyanannyi pénzért egy másik kulcsszó esetén ne tudnánk hasonlóan értékes látogatókat szerezni. Két fő tényezőnek köszönhető ugyanis, ha nem jó helyezésen jelenik meg a hirdetésünk:

  • túl nagy a konkurencia, így több konkurenshez képest kell nagyobb licitet adnunk, ahhoz, hogy előkelő helyen jelenjünk meg.
  • kevesek érdeklődését kelti fel a hirdetési szövegünk, emiatt ritkábban kattintanak, így a Google kevesebb bevételhez jut, ezért lejjebb sorolja hirdetésünk.

Mi lehet a megoldás?

Ha más kulcsszavakat keresünk, köztük olyanokat, melyek a legtöbb konkurensünknek eszébe sem jutottak még, akkor ott jóval kisebb konkurenciát kell túllicitálnunk. Fontos persze, hogy ezek a kulcsszavak a közkeletű kulcsszavakhoz hasonló minőségű látogatottságot hozzanak, vagy ha kevésbé érdeklődő látogatókat érhetünk el általuk, akkor arányosan kevesebbet kelljen fizetni értük.

Hogy több kereső ember érdeklődését felkeltsük, ahhoz át kell alakítanunk a hirdetési szövegeinket és a mögötte álló üzleti ajánlatot és/vagy a lehető legnagyobb mértékben a megcélzott kulcsszavaknak megfelelően kell testre szabjuk őket ahhoz, hogy mindig a megfelelő üzenettel jelenhessünk meg a különböző kulcsszavakra, így növelve a hirdetésünkre kattintások gyakoriságát, ezzel pedig a Google bevételeit is.

Keresőmarketingesek megközelítése

A keresőhirdetési rendszerek működésének megértése után talán egyértelműbb, hogy a keresőhirdetési kampányok célja mindig az, hogy ugyanabból a pénzből minél több látogatót, minél több érdeklődőt, egyszóval minél nagyobb és jobb minőségű látogatottságot hozzunk. Ennek érdekében minél nagyobb hálót érdemes kivetni, tehát több kulcsszót érdemes felhasználni a keresőmarketing kampányokban: mindezt úgy, hogy a lehető leginkább differenciált, de mindenképpen releváns üzenetekkel jelenjünk meg a különböző kulcsszavakra.

A Google AdWords nemcsak azt tudja mérni, hogy mennyibe került egy látogató, hanem azt is, hogy mennyibe került, míg annyi látogató jött az oldalunkra, amiből egy megrendelés összejött, sőt azt is, hogy egy adott értékű vásárlás megszerzése mennyi reklámköltségbe került. Ha pedig jól tudjuk mérni ezeket az adatokat, nem állhat fenn a veszélye, hogy a mindenki által ismert és licitált kulcsszavak helyett olyan kulcsszavakra költsünk sokat, melyek bár sok látogatót hoznak, de megrendelést alig.

Rábízhatjuk tehát magunkat a Google rendszerére, hogy eldöntse mely kulcsszavak révén, mikor mennyi látogatót, mekkora licittel érdemes megcélozni annak érdekében, hogy az adott hirdetési költségből minél több profitunk származzon. Ha megadtuk ezt a lehetőséget az AdWords rendszerének, tehát lehetővé tettük a pontos mérést és kellően széles kulcsszó-bázisra építettük a kampányainkat a megfelelő számú téma köré csoportosított hirdetésekkel, akkor már csak egy dolgunk van: csökkenteni a liciteinket mindaddig, amíg olyan alacsony szintet nem érünk el, hogy éppen csak el tudjuk költeni a hirdetési keretünket.

Összefoglalás

Az, hogy a keresőhirdetésekre költött összegek mekkora profitot termelnek számunkra, csak igen laza összefüggésben vannak azzal, hogy néhány, a hirdető által kiválasztott kulcsszóra milyen gyakran és milyen helyezéseken jelenik meg az oldal. Itt is igaz ugyanis, hogy a lehetséges utak nagyon változatosak lehetnek, míg egy, a Google nyitólapját behívó érdeklődő látogató végül ügyfelünkké válik. Ezeknek a különféle utaknak pedig csak kis hányadát, és annak is csak az első lépéseit határozzák meg a hirdetők által gyakran figyelt keresőmegjelenések.