Kapcsolatfelvétel a Google Magyarország munkatársaival

november 11, 2009

Noha a Google felhasználói és partnerei számára rendelkezésre áll néhány lehetőség a Google munkatársaival történő kapcsolatfelvételre, sem a Google Magyarország (azaz a Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft.), sem a Google anyacége nem az a cég, ahová csak úgy simán betelefonálhatunk vagy e-mailt írhatunk, mivel hagyományos értelemben vett ügyfélszolgálat e cégeknél nem létezik.

FIGYELEM! OldalGazdának semmi köze a Google-höz, ezt az oldalt is leginkább azok kedvéért hozta létre, akik nem veszik észre, vagy nem fogják fel ezt a nyilvánvaló tényt; ezért rajta keresztül szeretnének kapcsolatba lépni a Google-lel. Az ő kedvükért leírom még egyszer: én csak keresőmarketinggel kapcsolatos kérdésekben tudok segíteni: ingyenesen itt, a fórumban, megbízás keretében pedig, ha felveszi velem a kapcsolatot.

 

Miért nem érhető el olyan egyszerűen a Google?

A Google felhasználók milliói számára nyújt egy meglehetősen bonyolult módon működő, összetett szolgáltatást, ezért értelemszerűen rengeteg emberben merülnek fel kérdések a cég szolgáltatásaival kapcsolatban. Az, hogy a Google munkatársai válaszoljanak ezekre a kérdésekre, könnyen belátható, hogy gyakorlatilag lehetetlen, hiszen annyi embert kellene alkalmazni erre a feladatra, akkora ügyfélszolgálatot kellene fenntartani, hogy a cég akár le is húzhatná a rolót. Ennek megfelelően a Google igyekszik a legtöbb felhasználóját távol tartani a kérdezés lehetőségétől, kiváltképp azokat a felhasználókat, melyek kevés bevételhez juttatják a céget. A helyzet azért nem teljesen reménytelen, hiszen attól függően, hogy milyen felhasználói ill. partnerei vagyunk a Google-nek, más és más módon juthatunk a minket érdeklő információkhoz, akár magyarul is.

Valóban csak a Google tudja megoldani a problémát?

Gyakori eset, hogy olyan problémákkal kapcsolatban keresik a Google-t, melynek megoldását nem a Google-től kell várni, ezért gondoljuk át, hogy tényleg csak a Google tudja megoldani problémáinkat?

  • Ha például a Google keresőben ránk vagy cégünkre nézve becsmérlő, becsületsértő vagy nem helytálló információk jelennek meg, akkor a kérdéses információk eltávolítását elsősorban az információkat megjelenítő weboldal üzemeltetőjétől kell kérni.
  • Ha például bejelentett támadó webhelyként jelenik weboldalunk a Google keresőben, akkor sem a Google-t kell megkeresni a probléma megoldásáért.

A Google Magyarország címe és telefonszáma

Bár a http://www.google.hu/intl/hu/corporate/address.html oldalon található néhány telefonszám, azonban a Google Magyarország elérhetőségeinél csak a postacímet találhatjuk meg (ami az Óbuda Gate irodaház címe), ami a Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. irodájának címével egyezik:

Google Budapest
Árpád Fejedelem útja 26-28.
Budapest, Hungary
1023

A „legközelebbi” Google iroda (ahol magyar munkatársak is dolgoznak), melyhez telefonszám is tartozik, az az Írországi Google, melynek száma: +353 (1) 436 1001. Bár én sosem próbáltam, azért nehezen tudnám elképzelni, hogy egykönnyen élő embert kapcsolnának be, pláne, hogy mindezt magyar nyelven.

„Egyszeri” felhasználók

A keresésekkel illetve az egyéb Google szolgáltatások használatával kapcsolatos kérdésekre leginkább a Google súgói tudnak választ adni. Hivatalos válaszok híján pedig különféle, Google-től független fórumok tudnak segíteni, mint például amilyen jelen weboldal fóruma is.

Google Térkép (Google Maps) hibabejelentés

A térképkészítés természeténél fogva számtalan hiba, pontatlanság, aktualitását vesztett információ jelenhet meg egy térképen, ezért a Google is biztosít egy külön lehetőséget a hibák bejelentésére. Ehhez mindössze a Google térkép jobb alsó sarkában megjelenő Hibabejelentés linkre kell kattintani, majd a megjelenő felugró ablakban levő adatokat értelemszerűen megadni.

Hirdetésmegjelenítők

Régebben a magyar Google AdSense programban részt vevő webmesterek akár e-mailban is megkereshették az AdSense munkatársait, továbbá volt rá kezdeményezés (pont a régi oldalamon), hogy egy nyilvános fórumon hivatalos válaszokat adjanak az AdSense Csapat tagjai a hirdetésmegjelenítőknek, azonban manapság mindez már a múlté: csupán egy leginkább csak súgóbejegyzésekre irányító oldal található a  Kapcsolatfelvétel címszó alatt. Mindez vélhetőleg annak tudható be, hogy nagyon sok olyan webmester használja vagy szeretné használni az AdSense szolgáltatásait, aki rossz minőségű és gyéren látogatott oldala miatt alig hoz bevételt a cégnek, kérdései viszont lennének számosak. Angol nyelven azért létezik Hivatalos AdSense fórum is.

Webmesterek

Webmesterek számára (akik például szeretnék tudni, hogy miért nem jelennek meg a keresőben, vagy miért így vagy úgy jelennek meg) kicsit több lehetőség van a Google-lel való kommunikációra. Egyrészt létezik egy hivatalos magyar nyelvű fórum, másrészt pedig a Google Webmestereszközökbe bejelentkezve is van némi korlátozott lehetőség a kommunikációra.

  • Régebben a Google Webmester Súgó Csoport (magyarul Fórum) a Google Csoportok keretében volt elérhető, azonban már új helyén működik, a Google Webmester Központhoz kapcsolódva.
  • Ha a webmester regisztrálta oldalát a Google Webmestereszközökbe, akkor ezzel kapcsolatosan üzeneteket kaphat a Google-től, melyeket akár e-mail címére is továbbíttathat. Ezek az üzenetek az oldallal észlelt (technikai jellegű) problémák kommunikációjára szolgálnak.

Hirdetők

Magyarországi AdWords hirdetők számára a körzetszáma alapján ingyenesen hívható    

Egy átlag AdWords hirdető ezen a számon túl ügyfélszolgálat tekintetében nem számíthat sokkal különb elbánásra, mint a webmesterek, első körben ők is csupán az AdSense felhasználók számára biztosított, súgótartalmakat kérdések szerint csoportosító Kapcsolatfelvételi oldalhoz férnek hozzá. A webmesterekéhez hasonló külön hivatalos fórum áll rendelkezésre az AdWords hirdetők számára, ahol feltehetik kérdéseiket, továbbá létezik egy magyar nyelvű hivatalos AdWords blog is. Elméletben van a magyar AdWords Csapatnak nyilvános e-mail címe is, amit régebbi interjúkban említettek, a manapság viszont nem reklámoznak:

Egyéb

Az [email protected] e-mail címet szintén említették néhány alkalommal a Google Magyarország munkatársai, elsősorban hibabejelentések, észrevételek közlése és még néhány egyéb speciális esetben való kapcsolatfelvétel céljából. 2010 júliusától azonban biztos nem érdemes már erre a címre írni, ugyanis az alábbi automatikus válaszlevél jött az [email protected] címről, mely egyben vélhetőleg a Google hivatalos álláspontját tükrözi — hogy a különböző Google termékekkel kapcsolatos kérdésekkel hova érdemes fordulni:

Ezúton értesítjük, hogy 3 év után jelen emailcímre érkező levelek
figyelését nem folytatjuk, mivel az eltelt idő alatt több olyan
fórumot is indítottunk, ahol a Google alkalmazásaival kapcsolatos
észrevételeiket megtehetik, kérdéseiket feltehetik:

Website-tal, keresési találati oldalakkal kapcsolatos ügyek:
http://www.google.com/support/forum/p/webmasters?hl=hu

AdWords-szel kapcsolatos kérdések: a fiókon belüli súgóközpont
(kapcsolatfelvételi lehetőséggel), illetve az AdWords blog:
http://adwords-hu.blogspot.com/

Minden más termék esetében a termék súgóközpontja ad felvilágosítást.