Google Analytics statisztikák megosztása

szeptember 24, 2012

Könnyen lehetővé tehető, hogy más (pl. oldalunkat optimalizáló szakember) is lássa weboldalunk látogatottsági statisztikáit. Egy adott Google Analytics fiókhoz tartozó látogatottsági statisztikai profilok ugyanis egyszerűen megoszthatóak más Google Fiókkal rendelkező felhasználókkal.

A látogatottsági adataink megosztásához először az Analytics fiók felső vízszintes menüjének jobboldalán az Adminisztrálás gombra kell kattintani. A megjelenített oldalon láthatjuk az Analytics profiljainkat, itt kattintsunk a megosztani kívánt profil nevére.

 

Analytics felhasználókezelő

A profil oldalán a Felhasználók fülre kattintva találjuk a felhasználókezelőt, ahol egy táblázatban láthatjuk láthatjuk e-mail címük alapján, hogy mely felhasználóknak, milyen jogosultságaik vannak jelenleg az Analytics profil eléréséhez. Ahhoz az e-mail címhez, mellyel létrehoztuk ezt az Analytics fiókot, érdtelemszerűen kiszürkített „Törlés” link tartozik.

A táblázat bal felső sarkában található „Felhasználó hozzáadása” gombra kattintva az alábbi űrlapon találjuk magunkat:
 
  • Analytics - új felhasznaló létrehozásaA megosztás beállításához először meg kell adni egy olyan e-mail címet, melyre már regisztráltak Google Fiókot. A közhiedelemmel ellentétben Google Fiókot  bármilyen e-mail címmel létre lehet hozni, nemcsak gmail-os címmel, ezért nyugodtan adjuk hozzá a yahoo.com-os e-mail címeket is, ha ilyet kérnek.
  • Ki kell választani a hozzáférés típusát, mely korlátozódhat csak az általunk kijelölt weblapok statisztikáinak megtekintésére, vagy pedig szinte teljes körű hozzáférést is adhatunk a felhasználónak, ha az Adminisztrátor opciót választjuk.

A fiókrendszergazdai hozzáféréssel az adott felhasználó többek között láthatja 
  • a fiókban található összes weboldal statisztikáját
  • szerkesztheti a fiókhoz tartozó beállításokat
  • összekapcsolhatja AdWords fiókjával az Analytics fiókunkat annak érdekében, hogy az AdWords adatai is megjelenjenek a statisztikákban.