Domainnév értéke a keresők szemében

május 10, 2011

A domainnevek sokak számára nyilvánvaló értékein túl rendelkeznek még néhány olyan tulajdonsággal, melyek alapján a keresők számára kifejezetten értékesnek vagy éppen teljességgel értéktelennek tűnhetnek.

Kulcsszó a domainnévben

Mivel a domainnév az egész webhely egyik legfontosabb helye, továbbá nagyon nehéz az egyik napról a másikra megváltoztatni, ezért az itt megjelenő kulcsszavak különösen nagy súllyal esnek latba akkor, amikor a Google elkészíti a találati rangsorokat az adott kulcsszóra. 

Ezért tehát ha egy fontos kulcsszó szerepel a domainnévben, az nagy segítség a keresőoptimalizálás és a linképítés során abban, hogy az adott domainnéven szereplő tartalom kevesebb erőfeszítés árán is jobb helyezéseken jelenjen meg a Google keresőben.

Harmadrészt pedig egy olyan domain, amely csak és kizárólag egy igen gyakran keresett kulcsszót tartalmaz, nemcsak a leghatékonyabb segítség abban az esetben, ha az adott kulcsszóra szeretnénk optimalizálni az oldalt, hanem könnyű megjegyezhetősége és nyilvánvalósága okán elsődleges értéket is jelent.

A domainnévre mutató linkek

Hiába szerepel azonban egy adott kulcsszó — akár kizárólagosan is — egy domainnévben, ha nem mutat rá semmilyen külső link, úgy a kutya sem fog rátalálni a keresők felől, maximum csak akkor, ha valamilyen indíttatásból közvetlenül beírja a kulcsszót és utánaírja a .hu végződést.

Ha tehát bejegyzünk egy rakás új domainnevet és mindegyiken indítunk egy-egy oldalt, akkor az adott domainnév a keresők szempontjából még tökéletesen értéktelen és érdektelen lesz, hiába bármilyen jól hangzó domainnév, ill. hiába jelenik meg akár egy korrekt weboldalnak látszó tárgy az adott domainnéven.

Ha pedig korábban használatban volt egy domainnevünk, de a továbbiakban már nincs vele semmilyen célunk, abban az esetben is érdemes megtartani a domainnevet mindaddig, amíg számottevő mennyiségű és minőségű link mutat rá.

Domainnév egyedi tartalommal

A másik tényező, ami egy domainnevet értékessé tesz a keresők szemében, az az, hogy a domainnév rendelkezik-e olyan egyedi tartalommal, mely máshol ebben a formában nem fellelhető, vagy legalábbis a keresők számára nem ugyanolyanként azonosítható tartalom.

Hiába veszünk egy rakás domainnevet, és akár még linkeket is építhetünk rájuk, ha a domainneveken nem található egyedi tartalom, úgy nem sok értelme volt a befektetésnek, sőt még a duplikált tartalom meglétéből adódó bonyodalmakba is sodorhatjuk magunkat.

Ha pedig van egy már meglévő tartalommal rendelkező domainnévünk, de valami miatt kukába dobnánk a rajta található tartalmat — netán a domainnévvel együtt —, fontoljuk meg, hogy milyen kreatív módokon tehetnénk lehetővé a tartalom további létezését.

Domainnév kora

Egy domainnév kora önmagában még nem jelent semmit. Néhányan abban a tévedésben élnek, hogy egy olyan domainnév, ami hosszú évekkel ezelőtt egyszer már használatban volt, vagy egy olyan domain, amit már régóta birtokol valaki, önmagában értékes lehet. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha az adott domainnévre értékes linkek is mutatnak még régről. A linkek kora ugyanis számít a keresők számára, ezáltal — és csakis ezért — tehát a domainnév kora is fontos szempont lehet.

Összefoglalás

A keresők szemében egy domainnév akkor számíthat úgy általában értékesnek, ha egyedi tartalommal rendelkezik és értékes linkek mutatnak rá. Egy adott kulcsszóval kapcsolatban relevánsnak pedig akkor fog tűnni a keresők számára, ha a domainnév tartalmazza a kulcsszót, vagy netán kizárólagosan abból áll.