Webhely

február 18, 2014

A webhely az ugyanazon domainnév vagy aldomainnév alatt található, különböző tartalmakat megjelenítő weblapok összessége. Amikor egy webhelyen belül böngészünk, akkor a  weblapokat összekötö belső linkek segítségével mozgunk a számos weblap között. E belső linkek hálózata az, amely meghatározza egy weboldal strukturáját, hierarchiáját.

Webhely mint weblapok összessége

A webhely fogalma már egy bizonyos szintű absztrakciót jelent. Technikai értelemben ugyanis egy link, egy hivatkozásablak nem tud egy adott webhelyre mutatni, csak egy konkrét weblapra. Hasonlóképp: egy adott tartalom technikai szempontból nem egy webhelyen, hanem több különböző weblapon szétszabdalva jelenik meg.

Webhely hierarchiája

Egy adott weblap webhelyen belül betöltött szerepét a belső linkek határozzák meg. Annál fontosabb egy weblap, minél több belső link mutat rá, ill. minél fontosabb weblapokról érkeznek ezek a belső linkek. E linkek láthatósága alapján érdemes két különböző hierarchiát figyelembe venni:  a minél láthatóbb linkek (pl. főmenü legfelsőbb szintjén előforduló linkek) alapján épül fel a látogatók számára érzékelhető hierarchia, ami nincs feltétlenül összefüggésben a webhely belső linkjeinek elemzése alapján összeálló technikai hierarchiával.

Webhely elemei

A hierarchián belül háromféle weblaptípust különböztethetünk meg. A struktúra legalján, ahonnan már nincs tovább menni, ott találhatók a véglapok: a tulajdonképpeni elsődleges tartalmi elemeket megjelenítő lapok. Ezeket az információkat szervezik fogyasztható méretű egységekké a gyűjtőlapok, melyeknek lehet saját egyedi tartalma, de legfőképp a tartalom építőkockáit, a véglapokra mutató hivatkozásokat  jelenítik meg. E gyűjtőlapok között pedig kiemelt jelentőségű a nyitólap.

Összefoglalás

Noha a webhely mint gyűjtőfogalom, kellő szintű egyszerűsítést és absztrakciót tesz lehetővé a stratégiai kérdések kezeléséhez, a webes jelenlétoptimalizálás mindennapi aprómunkája során a legtöbb konkrét teendő a weblapokkal történik: például e weblapokból kell a megfelelő webhelystruktúrát felépíteni, továbbá az egyes hivatkozásablakok is a különböző weblapjainkra fognak mutatni, így látogatóink is egy adott weblapra fognak érkezni, nem egy webhelyre általában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük