Weblap

február 20, 2014

A weblap a webes jelenlét legkisebb építőeleme. Míg a weblap a tégla, addig a linkek a habarcsot jelentik: a különböző linkek fűzik össze a lapokból a webhelyeket, majd a sok különböző domainen található weblapokat összekötő linkek által jön létre a web maga.

Weblap definíciója

Új weblapot akkor látogatunk meg, amikor egy kattintásunk nyomán böngészőnk címsorában változik a kijelzett webcím (URL) — azaz pontosabban annak # előtti része. Nem számít új weblapnak, amikor amikor ugyanazon lapon belül ugrálunk az weblapon belüli linkek segítségével (ilyenkor csak a # utáni rész változik a megjelenített URL-ben),  és vannak olyan kattintások is, amikor a klikk eredményeképpen a tartalom ugyanabba az oldalba töltődik be dinamikusan, pl. AJAX hívások segítségével.

Egy weblap, egy tartalom

A ránk hivatkozó oldalak formailag a tartalmainkat hivatkozzák, de a linkjeik technikailag mindig egy adott weblapra, annak URL-jére mutatnak. Emiatt tehát nagyon fontos, hogy e két dolog összhangban legyen: egy weblap egyértelműen meghatározza a tartalmat, és több szempontból az is fontos, hogy egy tartalom lehetőleg  csak egy meghatározott URL-hez köthető legyen.

Weblap részei

Egy weblapnak tartalmi szempontból két fő része van: a „test”, és a meta elemek. A „test” kódja azt határozza meg, hogy milyen szöveges, képes, stb. információk jelennek meg a böngésző által legenerált weblapon. A meta elemek a weblap tartalmához kapcsolódó kiegészítő információkat és a weblap témájának rövid terjedelművé sűrített összefoglalását tartalmazzák, melyek az automatikus információfeldolgozás esetében fontosak (pl. keresőoldalak, vagy közösségi oldalak esetén).

Összefoglalás

Bár elméletben egy weblap is tovább bontható kisebb elmekre, praktikus szempontokból mindig a weblap leginkább az, amit legkisebb egységként figyelembe kell vegyünk, és kezeljünk. A weblap legfőbb ismérve, hogy kívülről, más weblapokról hivatkozható, ezért minden olyan tartalom, amihez nem tartozik külön URL (tehát saját weblap), az gyakorlatilag láthatatlan, nem létező lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük