API

március 22, 2005

Hozzáférés a keresők adatbázisaihoz

A keresőcégek bizonyos feltételekkel hozzáférést engednek keresőik és az egyéb általuk üzemeltetett weboldalak adatbázisaihoz más, online szolgáltatást nyújtó oldalak számára:

Google Web API

http://www.google.com/apis/

A Google Web API segítségével szabványos metódusokkal férhetnek hozzá a programozók saját programjaikkal a Google adatbázisához, és különböző lekérdezéseket végezhetnek. A keresési eredmények tetszőlegesen dolgozhatóak fel és jeleníthetőek meg akár egy weboldalon, akár egy futtatható program segítségével saját számítógépünkön. (lásd Keresők egyéb felhasználási területei)

Nem szükséges azonban feltétlenül programozónak lenni, hogy élhessünk a szolgáltatás által nyújtott lehetőségekkel, hiszen léteznek mások által kiadott programok, használatukhoz csupán a Google kereső adatbázisához való hozzáférés jogát kell megszerezni a Google-nál történő regisztrációval.

Felhasználás lehetőségei

  • Egy adott témakörrel kapcsolatban felbukkanó új információk automatikus figyelése.
  • Piackutatás és trendkutatás céljaira is használható
  • Online játékok létrehozásához is felhasználható
  • Vadonat új felhasználói felület kialakítása webes kereséshez

Egyéb

Az API jelenleg még béta verziójú, a (licenc kulcsonkénti) lekérdezések száma napi 1000-re limitált , viszont ingyenes.

A Google szolgáltatásához hasonló szolgáltatást nyújt a Yahoo! is:

Yahoo! Search Web Services

http://developer.yahoo.net/

A Google Web API-hoz hasonlóan a Yahoo! Inc. is nyújt hozzáférési felületet keresője, és egyéb, tulajdonában levő oldalak adatbázisához (pl. Flickr, del.icio.us) más weboldalak számára.

Yahoo! Web API-val készült alkalmazások

http://developer.yahoo.net/wiki/index.cgi?ApplicationList

A fenti címen böngészhetünk a Yahoo! technológiáját felhasználó alkalmazások között.

A „API” című bejegyzést 2005. 03. 22. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 04. 21., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások