Saját kereső

november 9, 2006

Saját szerverre installálható, egyedi fejlesztésű keresőrendszerek

Léteznek mind hagyományos üzleti alapokon (fizetős), mind nyílt forráskódal (ingyenes) fejlesztett megoldások, melyek lehetővé teszik adatok gyűjtését nagyobb számú weboldalról, vagy akár saját kereső létrehozását és üzemeltetését. Néhány példa ezekre:

Gigablast

http://gigablast.com/license.html

A Gigablast keresőrendszer megvásárolható, egy adott összeg ellenében saját keresőt építhetünk a cég technológiájával: a csomagban benne foglaltatik a terméktámogatás, a szoftver, a hardver és a sávszélesség biztosítása is.

Lucene

http://lucene.apache.org/

A webszerveréről híres Apache Alapítvány égisze alatt fejlesztett, többéves múlttal rendelkező komplex nyílt forráskódú keresőtechnológia-megoldások.

Larbin

http://larbin.sourceforge.net/index-eng.html

Kizárólag nagyszámú weboldalak letöltésére szolgáló megoldás. Többek között a SZTAKI Kereső kifejlesztésénél is felhasználták.

Altémák:

A „Saját kereső” című bejegyzést 2006. 11. 09. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2009. 01. 30., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások