Kiegészítő adatok fórumos találatokról

október 27, 2008

Plusz információk a hozzászólások és szerzők számáról

Noha már idén májusban is észlelték, 2008 október folyamán bukkant fel rendszeresen a Google találati listák kivonatai között egy új, speciális kivonat: Ha a Google észlelte, hogy egy fórumról származik a találat, akkor a szokásos adatokon túl — igaz egy, a többi adathoz képes kevésbé feltűnő világosszürke szöveggel — újabb sorban jelzi ki, hogy hány hozzászólás érkezett az adott poszthoz, hány szerzőtől, illetve mikori az utolsó hozzászólás.

Google találati listái a fórumokról

Weblapok értelmezése

Bár ez a funkció már akkor is hasznos lehetne, ha csupán a két-három legelterjedtebb fórum-motor esetén lenne képes kijelezni ezeket az adatokat (hiszen a phpBB és társai rengeteg fórum működését biztosítják), azonban a tapasztalatok szerint ennél jóval többről van szó: úgy tűnik, hogy a rendszer még egyedi fejlesztésű fórum-motorok esetén is képes bizonyos információk kinyerésére.

Olykor azért nem lehet minden adatot megállapítani is kijelezni, de még így is egy fontos változás szemtanúi lehetünk: immár nemcsak a HTML kód értelmezéséről tesz tanubizonyságot a Google rendszere, hanem a különböző formátumú weblapok egyfajta szemantikai feldolgozásáról is: a weblapok tartalmának elemzése révén felismerve, hogy milyen típusú weblapról van szó, azonosítva az egyes hozzászólásokat, szerzőjüket, és a kapcsolódó dátumot.

Mi az értelme a funkciónak?

Mivel a fórumokon megjelenő témák esetén igen gyakran a hasznos információkhoz képest túlsúlyban vannak a kereső szempontjából haszontalan információk (társas érintkezés lenyomatai, stb.), ezért az ilyen típusú weboldalak csak bizonyos esetekben lehetnek hasznosak: ha például az adott weblap nemcsak azt a kérdést, vagy problémaleírást tartalmazza, amivel mi is feltettük kérdésünket a keresőnek, hanem a választ is. Klasszikus esete az ilyen típusú kereséseknek, amikor egy hibaüzenetre keresünk rá: ha egy olyan fórumbejegyzést találunk, melyhez még nem érkezett hozzászólás, pusztán egy hozzánk hasonló tanácstalan felhasználó megválaszolatlan kérdését tartalmazza, akkor vajmi kevés esélye van, hogy elégedettek legyünk a keresők által elénk hozott találattal.

A mi szemszögünkből tehát egyértelmű a funkció haszna, de látni kell, hogy a Google szempontjából is ugyanolyan fontos, hogy minden eszközzel próbáljon bennünket a saját oldalán tartani. Ha ugyanis a találati rangsorban megjelenített kivonat linkjére kattintunk, akkor elhagyjuk a kereső oldalait, ezáltal esélytelen, hogy a továbbiakban a keresőoldalakon megjelenő hirdetésekre kattintsunk. Ha hasznosabb kivonatok jelennek meg a találati rangsorokban, akkor hamarabb megtaláljuk a keresett információt (akár már a kereső által megjelenített kivonatok segítségével), így kevesebb figyelmünket köti le a keresés, ezáltal nagyobb esélye van annak, hogy a figyelmünk a megjelenített szponzorált linkek felé terelődjön…

A „Kiegészítő adatok fórumos találatokról” című bejegyzést 2008. 10. 27. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 12. 28., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Nem árt tudni …

2008. 10. 27. 19:12 · jattila →

Azt azért nem árt tudni, hogy ezek az adatok – a dolog bonyolultságából fakadóan – az esetek jó részében elavultak, így megtévesztőek lehetnek. A találatoknál mutatott utolsó hozzászólás dátuma alapján rég elhaltnak tűnő topikokban is sokszor van friss információ és a találatok szerint egy hozzászólással rendelkező topikokban is sokszor megtalálhatók a válaszok.Juhász Attilahttp://forumkereso.hu

Csalfa

2008. 11. 01. 14:03 · Névtelen hozzászóló →

Az autólinkert (átalakítja az szavakat linkre, ha van olyan téma) mi is úgy állítottuk, hogy a legújabb hozzászólásra mutasson, hátha segít, de nem. Mert csalfa adat a „10 hozzászólás”, ugyanis 10 hozzászólásonként lapozható az oldal. Van hogy 200 hozzászólás van, de akkor is 10-t ír mindre. Ráadásul soha nem az újakat listázza. Más: azért jöttem, mert most néztem a statisztikát és volt egy ilyen találatom „celeb vagyok ments ki innen.hu” 😀 jót röhögtem. g-easy

Google Groups search

2008. 12. 28. 15:50 · Névtelen hozzászóló →

A Google Csoportok keresője már más fórumokban is keres. Ugyanaz a technológia mint amiről a cikk szól. Tudja valaki, hogyan lehetne rábírni a Google-t hogy saját fejlesztésű fórumunkról is közöljön infókat?