Webhelyek feltérképezésének mértéke

október 28, 2008

Egy webhely feltérképezésének mértékét az határozza meg, hogy mennyi weblapról van tudomása a keresőnek, illetve mennyire aktuális állapotot tart nyilván róluk adatbázisában. Más megközelítésben, hogy milyen mélységben fedezik fel a keresők az oldalt, és milyen gyakran frissítik a nyilvántartott adatokat.

Nyilvántartott weblapok száma

A webmesterek számára alapvető kérdés, hogy a keresők egy adott webhelyről mennyi weblapot tartanak nyilván adatbázisukban, hiszen az általuk nem ismert információt (választ) nem tudják felkínálni a felhasználók kérdéseire, így nem tudnak akkora látogatottságot közvetíteni a webmestereknek, mint amekkora látogatottság potenciálisan érkezhetne a keresők felől.

A keresők elsősorban azoknak a weblapoknak a tartalmáról nem fognak tudni, melyeket nem tartanak annyira fontosnak. Minél kevésbé tűnik fontosnak egy webhely, annál több weblapja marad ismeretlen és feldolgozatlan. Hasonlóan minél kisebb fontosságúnak tűnik egy weblap egy webhelyen belül, elméletben annál kisebb az esélye, hogy felfedezik a keresők (illetve gyakorlatilag annál később veszik fel adatbázisukba, minél jelentéktelenebb a weblap).

Azok a weblapok, melyek nemrég jöttek létre, gyakran nem látszódnak még a keresőkben, hiszen időbe kerül, míg a keresők felfedezik őket. A nyilvántartott weblapok számát a tehát az új lapok felfedezéséhez szükséges idő is befolyásolja.

Nyilvántartott adatok frissítési gyakorisága

Az, hogy milyen gyakran frissítik a keresők egy adott webhelyről nyilvántartott információikat, befolyásolhatja tehát a nyilvántartott weblapok számát is, kiváltképp az olyan oldalak esetében, ahol gyakran születnek új weblapok.

Nem csak új weblapokra kerülhet fel azonban új információ, hanem a már létező weblapok is igen gyakran változnak, ezért fontos tényező az is, hogy a kereső mennyire aktuális állapotot tart nyilván a már korábban nyilvántartásba vett, de változó tartalmú weblapokról.

Ha ugyanis egy weblap tartalma bővebb annál, mint amiről a kereső tud, akkor az ismeretlen weblapokhoz hasonlóan a kereső nem fog tudni az összes információról (válaszról), ezért kisebb látogatottságot fog közvetíteni.

Ha pedig egy weblapon már kevesebb információ található, mint amiről a kereső tud (hasonlóan, ha már megszűnt a weblap maga), akkor a kereső tévesen fogja felkínálni találatként az adott weblapot, és a felhasználó nagy valószínűséggel nem fogja megtalálni a választ a webmesterek oldalain.

Gyakran előfordul, hogy egy adott információ megmarad, azonban máshová kerül egy webhelyen belül, így noha a webhely továbbra is szolgál a kérdéses válasszal, a kereső azonban még a régi helyre fogja irányítani a látogatót, ezzel nehezítve a válasz fellelését.