Tudományos publikációk

április 21, 2005

Néhány, a témához kapcsolódó publikáció

The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine

http://www-db.stanford.edu/~backrub/google.html

(Egy nagyléptékű hipertextuális web kereső anatómiája. Szerzők: Lawrence Page, Sergey Brin, Rajeev Motwani, Terry Winograd. 1998. Stanford Egyetem)

The PageRank Citation Ranking: Bringing Order to the Web

http://dbpubs.stanford.edu:8090/pub/1999-66 ((letöltés PDF formátumban))

(A PageRank hivatkozás-rangsorolás: Rendszert vinni a webbe. Szerzők: Sergey Brin and Lawrence Page. 1998. Stanford Egyetem)

A fenti két publikáció a Google kereső működésének eredeti leírásai közé tartozik. Nagyvonalakban leírja a rendszer működését és a PageRank kiszámításának elvét. Az azóta eltelt évek alatt minden bizonnyal rengeteget változott a technológia, azonban érdekes elolvasni, hogy mi volt az, amit már akkor is fontosnak tartottak, ugyanis valószínű, hogy jelentőségük azóta is változatlan a rangsorolásnál. Emellett sokat meg lehet tudni a publikácuókból arról, hogy hogyan is működik egy szabadszavas keresőprogram.

Tématérkép (topic map) alkalmazások az Interneten 1. rész.

http://www.ki.oszk.hu/kf/kfarchiv/2005/4/pajor.html

Pajor Enikő cikke, mely a Kartoo.com-on kívül a Grokkert és a Mapstansearch-ot és más hasonló ilyen keresőket mutat be.

A „Tudományos publikációk” című bejegyzést 2005. 04. 21. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 03. 29., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások