Google Sajtóreggeli (2007.szept.4.)

szeptember 5, 2007

Sajtótájékoztató: Collaboration, Communication & Content termékek

A sajtótájékoztató apropója a Google Apps magyar nyelvű változatának [Google Alkalmazások] néven és a Picasa Web Albums Picasa Webalbumok néven történő bevezetése volt. Emellett szó esett a Blogger magyar nyelvű változatának bevezetéséről (2007. június 20.) és a Google Docs & Spreadsheets magyar nyelvre fordításáról is. (Google Dokumentumok és Táblázatok, 2007. június 27.)

A sajtótájékoztató első felében Amanda Jones, a Google termékmenedzsere mutatta be alapszinten a fent említett szolgáltatásokat angolul, de magyar nyelvű diák kíséretében, amit ráadásul ahol lehetett, magyar vonatkozású tartalmakkal illusztráltak. A sajtótájékoztató második felében pedig Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője válaszolt a jelenlevő újságírók kérdésére. Ezek közül sok kérdés olyan dolgokra irányult, amit a webni.innen.hu rendszeres látogatói minden bizonnyal tisztában vannak, mint például, hogy mennyit lehet keresni az AdSense hirdetésekkel.

Volt azonban egypár érdekesebb felvetés is: egyikre válaszolva Peresztegi Zoltán elmesélte, hogy a Google szolgáltatások magyarítása legelőször a Google önkéntes alapon, a felhasználók fordításai alapján működő rendszerére épült, majd később a cég egyes programozóinak 20%-os projektjei révén kerültek lefordításra az egyes Google felhasználói felületek, míg manapság már külsős fordítók és nyelvész segítségét is igénybe veszik a magyar nyelv sajátosságai miatt sokszor igen nehéz fordítási és lokalizációs munkák során.

Összefoglalva: talán a jövő héten – ha nem is Magyarországon –, de sokkal érdekesebb bejelentés várható a Google Collaboration, Communication & Content termékcsoportjával kapcsolatban (A pletykák szerint (http://blogoscoped.com/archive/2007-09-03-n64.html) hamarosan bejelenthetik a JotSpot-ből fejlesztett [Google Wiki]t), azonban addigis örüljünk, hogy apránként egyre több Google szolgáltatás érhető el magyar nyelven: lassanként úgy tűnik, beindul valamilyen pezsgés a magyar piacon is. Bár a jövőről túl sok konkrétumot nem lehetett megtudni, azonban a sajtótájékoztatón elhangzottak és úgy általában az esemény külföldi vendégének jelenléte mindenképpen bizakodásra adhat okot: remélhetőleg lassanként egyre több figyelem fog irányulni a mienkéhez hasonló kis piacokra is.

További tudósítások:

A „Google Sajtóreggeli (2007.szept.4.)” című bejegyzést 2007. 09. 05. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 09. 05., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások