Touchgraph

május 11, 2005

Hálózatok interaktív megjelenítése

http://touchgraph.sourceforge.net/

A Touchgraph nyílt forráskódú Java alapú alkalmazásával látványos és áttekinthető formában jeleníthetőek meg az egyes webhelyek és weblapok közötti összefüggések. Előbbire jó példa a Googlebrowser, az utóbbira pedig a különböző, Wiki oldalak sűrűn egymásra hivatkozó lapjainak megjelenítése.

Touchgraph Google Browser

http://touchgraph.com/TGGoogleBrowser.html

A TG Googlebrowser segítségével általánosságban vizualizálhatóak különböző hálózatok, Java-képes Böngészők használatával. A Googlebrowser alkalmazás segítségével pedig a „related:” Speciális kereső-kifejezés felhasználásával kapott találati oldalak közötti összefüggésről lehet képet kapni. (Hasonló szolgáltatást nyújt a http://rangsorolo.hu is, régebbi magyar weboldalak vonatkozásában. )

Ez az alkalmazás tehát nem a kiválasztott oldal és a tőle pár kattintásra lévő oldalak hálózatát mutatja be, hanem a Google kereső Klaszterezésének eredményeképpen kapott webhelyek csoportján belüli hivatkozásokét. (Nagyjából, persze nem egészen pontosan: lesznek olyan oldalak, amiket nem ábrázol, illetve olyan oldalak is, amiket feleslegesen ábrázol.)

Kicsi, kevés kapcsolattal rendelkező, vagy újabb webhelyekre nem működik, mert ezekkel az oldalakkal kapcsolaban a Google nem ad találatot a „related:” Speciális kereső-kifejezésre.

A hőskorban oly fontos kiinduló oldal, a Hungarian Home Page (http://www.fsz.bme.hu/hungary/homepage.html) kapcsolatait bemutató hálózat:
Touchgraph GoogleBrowser képernyőkép

A hasonszőrű webhelyek másik érdekes hálózatát térképezhetjük fel, például az SZDSZ honlapjától (http://www.szdsz.hu) kiindulva:
Touchgraph GoogleBrowser képernyőkép

Wiki vizualizálása

A sűrűn egymásba kapcsolódó, fejlődésüknél fogva jó eséllyel kaotikussá váló wiki lapok rendszerében való könnyebb eligazodást teszi lehetővé, és nem mellesleg látványos is, ha a Touchgraph képességeit összeeresztjük például a Zwiki (lásd: WikiPedia:Zwiki) képességeivel:

http://page.axiom-developer.org/zope/mathaction/TouchGraph/withNavigator : Jó kiindulási oldal.

http://zeck.floop.org.uk/mathis/WikiLiver/withNavigator : Másik szép példa.

Hasonló zenék, filmek kapcsolatainak vizualizálása

http://www.liveplasma.com/

A „Touchgraph” című bejegyzést 2005. 05. 11. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 07. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások