Java

május 11, 2005

Java nyelven írt, beágyazott dokumentumok

A Flash és JavaScript alapú megoldások elterjedésével és az általuk biztosított lehetőségek bővülésével a Java-ban írt weboldal-elemek ma már egyre ritkábbnak számítanak. (A Java nem tévesztendő össze a JavaScript-tel!)

Ha operációs rendszerünkön telepítve van a Java programozási nyelven (http://java.sun.com) írt programok futtatásához elengedhetetlen komponens (JRE), akkor jó esély van arra, hogy böngészőnk képes a weboldalba beágyazott, Java nyelven írt objektumok megjelenítésére. Ezek általában bonyolultabb funkciójú programok weboldalakon történő megjelenítését teszik lehetővé a Macromedia Flash objektumokhoz hasonlóan (pl. Touchgraph). A legtöbb Java applet-et nincs túl sok értelme beindexelni, ezért a keresőoldalak nem is foglalkoznak azzal, hogy bármilyen információt is kinyerjenek belőle. Ha a Java elemek csak kiegészítő funkcióval bírnak az oldalon, akkor arra kell csak vigyázni, hogy még véletlenül se java applet-ekkel legyen megoldva az oldal navigációs rendszere, menüje; ezáltal blokkolva a Keresőrobotok hozzáférését a weblap egészéhez.

A „Java” című bejegyzést 2005. 05. 11. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 07. 09., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások