GoogleFight

február 16, 2005

Népszerűség megállapítása a találatok száma szerint

http://www.googlefight.com

Egy egyszerű, de nagyszerű ötlet alapján készült oldal grafikusan is megjeleníti az általunk összeeresztett két rivális kifejezés előfordulásának gyakoriságát, vagyis hogy hány, Google által felgöngyölített oldalon szerepel a két megadott kifejezés. Ezzel pedig – némi áttétellel – az egyes személyek, márkák, termékek, fogalmak népszerűségére következtethetünk. A saját kulcsszavak megadása helyett megnézhetünk még egyéb örökzöld Google fight eredményeket, mint például „god” vs. „satan” vagy McDonald‘s kontra Burger King vagy Coca-Cola kontra Pepsi-Cola.

Magyar változat: Google Csata

http://www.googlecsata.hu/

Jó sok reklám, semmi egetverő újítás, egyszerűen csak a Google Fight magyar nyelvű változata. Érdekessége mégis ebben rejlik: megnézhetjük, hogy miket írtak be már mások, és ezek közül melyik párharc a legnépszerűbb.

 

 

2005. november 15. GoogleFight: Például ha beírjuk a (jelenlegi) parlamenti pártokat, akkor az alább eredményeket kapjuk:

  1. Fidesz: 667000 találattal
  2. MSZP: 647000 találattal
  3. SZDSZ: 342000 találattal
  4. MDF: 2270000 találattal,

A fenti példa mutatja, hogy nem minden esetben kapunk pontos eredményt kérdésünkre, és ha nem közvetlenül a keresőben hasonlítjuk össze a kifejezéseket, akkor nagyobb az esélye, hogy nem tűnik fel a probléma. Az MDF ugyanis egy rövid, csupán három betűs rövidítés, ami sok egyebet is jelent, mint például az MDF lapnak hívott építőanyag (medium density fiberboard). Ezeket a hibákat úgy is elkerülhetjük, ha részletesebben meghatározzuk a keresést, jelen esetben a pártok teljes nevére rákeresve rövidítésük helyett, vagy pedig csak a magyar nyelvű oldalak között keresünk.

  1. Magyar Szocialista Párt: 104000 találat
  2. Magyar Demokrata Fórum: 72000 találat
  3. Fidesz Magyar Polgári Szövetség: 57900 találat
  4. Szabad Demokraták Szövetsége: 16700 találat

Jól látszik, hogy a Fidesz időközbeni névváltoztatásai miatt értelemszerűen hátrébb csúszott a rangsorban. Néha még akkor sem lehet jól összehasonlítani dolgokat, ha ennyire részletesen keresünk rá.

A „GoogleFight” című bejegyzést 2005. 02. 16. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2014. 03. 19., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Google fight találat növelés

2011. 02. 10. 12:15 · Névtelen hozzászóló →

Tisztelt Cím!Olyan kérdésem lenne, hogy a GoogleFight.com oldalon, amit kihoz eredményként, azt úgy növelhetjük, ha minél több oldalon szerepel a linkünk?Ha rosszul gondolom, kérem írja meg, hogy milyen módon növelhetjük az eredményt. Előre is köszönöm.

Érdeklődés

2014. 03. 19. 11:07 · Névtelen hozzászóló →

Tisztelt OldalGazda! Hogyan növeljem a találatok számát? Vagy ezt csak a kulcsszavak variálásával lehetséges?