Szabadszavas keresők

december 1, 2004

Információkeresés kulcsszavak alapján

A Szabadszavas keresők technológiának lényege, hogy lehetővé teszi a beindekszelt információhalmazban (Pl. weboldalak, képek, stb.) a Kulcsszavak, Kereső-kifejezések alapján történő keresést. A szabadszavas keresők a Céltudatosan kereső felhasználók által messze leggyakrabban használt keresési formát jelentik.

A szabadszavas keresők minőségét elsősorban a Kereső-adatbázisok mérete, az adatbázisok frissessége és a Találati rangsor Rangsorolásának minősége határozza meg. Emellett olyan szolgáltatásokkal is segíthetik a keresést, mint a Klaszterezés

Az internetes keresés másik gyakori formája a Tematikus katalógusok segítségével történő keresés.

Nemzetközi szabadszavas kereső programok

Manapság már csak pár cég rendelkezik annyi erõforrással, hogy a rengeteg weboldalon található tartalomról kielégítõ méretû és rendszeresen aktualizált adatbázist tarthasson fel. (Becslések szerint a Google Inc. mintegy 250.000 PC-t futtat!) Nemzetközi viszonylatban Fontos keresőknek tartják a Google kereső, Yahoo! kereső, MSN kereső, Ask.com szabadszavas keresőit. A négy nagy mellett említésre méltó még a Gigablast vagy a Wisenut keresõje is.

Metakeresők

Metakeresőnek hívják az olyan keresőszolgáltatást, ami több kereső találatait összegzi; a Találati rangsorat több kereső találata alapján állítja össze, tehát nem saját adatbázisból dolgozik. (Hasonló hangzása ellenére semmi köze a Meta tagokhoz, tehát a Meta tagokat nem a Metakeresők miatt találták ki.) A metakeresőket akkor érdemes használni, ha szükség van az egyes metakeresõk plusz szolgáltatásaira, mint például a Klaszterezés: a Clusty nevű metakereső a különböző keresőkből származó találatokat csoportokba is rendezi.

Magyar keresőszolgáltatások

A magyar nyelvû keresés esetén kapásból kiesik az Ask.com illetve mindkét említett feltörelvõ keresõ (Gigablast,Wisenut), mivel se magyar nyelvû keresõfelületük nincs, se magyar nyelvre nem lehet leszûkíteni a keresést. A Google kereső és az MSN Kereső saját oldalain nyújtja mindezt, míg a Yahoo! kereső keresõtechnológiája csak a vizsla24.hu oldalon érhetõ el magyar nyelven. A saját fejlesztésû a Magyar nyelvet figyelembe vevő keresést megvalósító oldalak közül a két legrégebben mûködõ szolgáltatás közül az egyik, a goliat.hu élőhalott zombioldallá vált; míg a másik oldal, a heureka.hu használhatóságát is lekörözi sok újabb fejlesztésű rendszer, mint pl. a tango.hu, vagy a kurzor.hu, melyek jobb találatokat és érdekesebb szolgáltatásokat nyújtanak. Sajnos azonban egyik magyar feljlesztésű oldal sem közelíti meg a Fontos keresők használhatóságát, kivéve talán a 2005 végén indult új keresőt, a tango.hu-t.

Melyik a legjobb kereső?

Az egyes keresõk használhatóságának részletesebb vizsgálata megtalálható a Keresők összehasonlítása fejezetben, mely segít megválaszolni, hogy melyik a legjobb kereső a magyar weblapok tekintetében

Melyik keresőt érdemes használni?

  • Ha tudod, hogy mit keresel, akkor élj a Google kereső és a startlap.hu szolgáltatásaival. Ha itt nem találtál rá a keresett információra, akkor próbáld meg a Yahoo! keresővel vagy az MSN keresővel.
  • Ha böngészni szeretnél, akkor érdekesek lehetnek még a tango.hu és a kurzor.hu találati listái is.
  • Ha oldalad látogatottságát szeretnéd növelni, akkor elsősorban arra figyelj oda, hogy hogyan szerepel oldalad a Google találatai között, illetve hogy hány és milyen látogatottságú startlap oldalról mutat rád link. Másodsorban pedig a Kurzor és a Tangó találati eredményeire figyelj.

További témák

A Tematikus katalógusok bemutatása mellett még szó esik még a Kereső rendszerek működése‘éről és a Keresők egyéb felhasználási területeiről is.

A „Szabadszavas keresők” című bejegyzést 2004. 12. 01. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 12. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Re: HotelMesh.com

2006. 08. 18. 03:46 · OldalGazda →

Ha linkjeid számát szeretnéd szaporítani, akkor az a minimális elvárás, hogy a megfelelő témájú oldalhoz szóljál hozzá. Mivel egyik sem szabadszavas kereső, ezért törlöm.

The Top 100 Alternative Search Engines

2007. 01. 30. 03:41 · Névtelen hozzászóló →

http://www.readwriteweb.com/archives/top_100_alternative_search_engines.php

Összefoglaló cikk és lista a szerző által legjobbnak ítélt 100 alternatív keresőszolgáltatásról.

webtelefonkonyv

2007. 07. 20. 03:51 · Zsolti →

Használta már valaki a webtelefonkonyv.hu-t? Az oldalamra érkező találatoknál a top 10-ben van lassan 2 hete, előtte mégcsak nem is hallottam róla. Viszont a legfontosabb kulcsszavaimmal nem találtam meg a keresőjével az oldalam. Én nem jöttem rá, hogy mire jó ez a webtelefonkonyv. Másoknak vannak tapasztalatai?

webtelefonkonyv

2007. 07. 20. 04:40 · Névtelen hozzászóló →

Nem hallottam róla..de hogy lehet egyáltalán a találatok közé kerülni?Szinte csak egy keresőből áll az oldal első ránézésre..

webtelefonkonyv

2007. 07. 20. 04:56 · Zsolti →

Hát ezaz, én sem értek belőle semmit. Csak a lapom statisztikájába belekerült egy ideje és elég magas helyen. Ezért gondoltam, hogy megnézem, mi is ez, de nem jutottam 1-ről 2-re.

webtelefonkonyv

2007. 07. 20. 05:57 · Névtelen hozzászóló →

Ezt találtam róla, de ez se mond sokat.. megaport.hu/portal/review.php?sid=23249

Re:webtelefonkonyv

2007. 07. 21. 16:22 · OldalGazda →

Figyelj, és az nem lehet esetleg, hogy valaki úgy látogatja az oldalad, hogy Referrer-ként ezt a webtelefonkönyvet állítja be a böngészőjében? Nem lehet esetleg, hogy ezt valami robot csinálja esetleg, ami adatot gyűjt az oldaladról, aminek vagy a Referrer spam miatt vagy nem amiatt azt állították be, hogy azt mondja a referrerben, hogy ő márpedig erről a webtelefonkönyvről jött?

analyzer

2007. 08. 07. 02:34 · Névtelen hozzászóló →

Úgylátszik mostanában vannak érdekes látogatói másnak is. Nekem ő a 3. legjobb referrer oldalam: online-utility.org/webmaster/backlink_anchor_analyzer.Kétlem, hogy valós ember lenne mögötte. Cirka 2-3 hete bukkant fel a statisztikámban, azóta dobogós helyen van.

analyzer

2007. 08. 07. 04:20 · OldalGazda →

Ez egy online eszköz, amivel egy domainra mutató Linkre rakott kulcsszavakat lehet elemezni. Valószínűleg olyasvalaki használta, akire hivatkozol.

analyzer

2007. 08. 07. 04:31 · Névtelen hozzászóló →

Köszi! Csak fura volt, hogy közel 200 találat érkezett erről a helyről. 🙂

Wikia Search alpha verzió

2008. 01. 07. 11:15 · OldalGazda →

http://alpha.search.wikia.com/

Bejelentették ( http://search.wikia.com/wiki/Search_Wikia ) a találati rangsorok wiki-szerű gazdagítását és finomítását előmozdító kereső alfa verzióját. Mivel ez az újszerű keresőrendszer a felhasználók nagyszámú visszajelzése alapján lehet csak használható és sikeres, ezért értelemszerűen még csak próbálgatni lehet, használni nem érdemes. Lesznek majd felhasználók által írt mini cikkek a találati listák élén, meg lehet vitát nyitni a találati rangsorról. Például a http://re.search.wikia.com/search#obama címen vagy az „obama” linkre keresve már megfigyelhetjük, hogy néz ki egy ilyen mini cikk, plusz már egy, a rangsort vitató bejegyzés is született („miért van olyan sok japán találat a listában?”)

új shortcut icon

2008. 05. 30. 04:49 · Névtelen hozzászóló →

Nem tudom hova lenne érdemes beírni, legfeljebb majd OldalGazda átrakja.

Tehát: Érdekes shortcut icon fogadott ma reggel a Goggle összes szolgáltatásán. Persze Ez Ie felhasználóknak nem nagyon tűnik fel.

új shortcut icon

2008. 05. 30. 08:06 · OldalGazda →

Igen, köszi, nekem is feltűnt ma reggel, hogy a nagy G helyett most már csak kis g van :). Bővebben itt is írnak róla: http://blogoscoped.com/archive/2008-05-30-n48.html

re: új shortcut icon

2008. 05. 30. 12:45 · Névtelen hozzászóló →

„Persze Ez Ie felhasználóknak nem nagyon tűnik fel.”

Miért is?

re: új shortcut icon

2008. 05. 30. 13:07 · ElMundo →

Mert míg (pl.) a Mozilla a címsorban, ill a könyvjelzőkben megjeleníti a shortcut icon-t ld.: http://hu.wikipedia.org/wiki/Favicon , addíg az Internet Explorer (szegény kis tudatlan :D) ügyet sem vet annak létére, kvázi sehol nem látszik.

re: új shortcut icon

2008. 05. 30. 13:55 · Névtelen hozzászóló →

Az IE 7-es verziójában ugyan úgy megjelennek az iconok a címsorban. (kvázi látszik :D)

2008. 05. 30. 14:45 · Névtelen hozzászóló →

: így megadva az Ie 7 sem mutatja (lásd ez az oldal). így valóban mutatja az IE7, úgyhogy igazad van! Nem voltam elég körültekintő, ill. ie használatára csak új oldal írásakor „vetemedek”.

2008. 05. 30. 14:49 · Névtelen hozzászóló →

1.: <link rel_=”shortcut icon” type=”image/x-icon” href_=”favicon.ico”>2.: <link rel_=”shortcut icon” href=”transparent.ico”>