hunvista.hu

március 4, 2007

Hunvista.hu – Webkatalógus egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal

http://www.hunvista.hu/

Interjú a Hunvista.hu fejlesztőjével, tulajdonosával:

Kérlek, mondj pár szót magadról: ki vagy, mivel foglakozol, milyen egyéb weboldalak köthetőek hozzád?

A nevem Golyha Lajos, 36 éves vagyok. Képzettségem szerint a távközlésben kellene dolgoznom, de ennek ellenére a megélhetésemet egy kis vagyonvédelmi vállalkozás biztosítja. A HunVista.hu-n kívül jelenleg nincs másik oldalam. A HunVista is csak hobbi számomra.

Mikor született meg az ötlet, hogy linkkatalógust kellene csinálni, és mi motivált akkortájt?

Annak idején kezelhetetlen volt a rengeteg kedvenc weboldal nyilvántartása és elsőként ezt exportáltam egy html fájlba. Ez saját részre volt, de még saját használatra sem tetszett. A többit már magam sem tudom pontosan, egyszerűen ideáig sodródtam. Mostanra a katalógusban lévő linkek 95%-a beküldött és nem pedig általam beszerkesztett honlap.

Az igazi motiváció tavaly alakult ki bennem, amikor az sg.hu-n (http://www.sg.hu/cikkek/41920) megemlítettek, mint népszerű webkatalógust. Nem akartam hinni a szememnek, mivel az ezt megelőző kb. 1 évben pusztán annyit tettem, hogy 2-3 naponta benéztem az admin felületre. Bevallom ez feldobott, és azóta foglalkozom komolyabban az oldallal. Aztán jött még egy löket az egyik szakembertől (http://onlinemarketing.blog.hu/2006/11/17/alternativ_csatornak) és most itt vagy te, aki szintén említésre méltónak tartod. Jó dolog pozitív visszajelzéseket kapni.

Milyen szkriptekkel dolgozol? Saját fejlesztés az egész, vagy egy már kész rendszerre alapoztál?

Nem teljesen saját fejlesztés. Remélem nem leszek udvariatlan, de a támadások elkerülése érdekében nem árulnám el a kezdeti forrást. Annak idején volt egy béta 0. valamilyen verzió és ezt alakítottam át az elképzeléseim szerint. Funkcionalitásában és külsőben sokat kellett rajta gyúrni, mert eredetileg ez egy nagyon egyszerű script volt ill. olyan szolgáltatásai voltak, melyeket nem, vagy nem abban a formában képzeltem el.

Milyen kiegészítő szolgáltatásokat nyújtasz, és mennyire keresettek ezek a linkkatalógushoz képest?

A weboldalba illeszthető PageRank kijelző bannert említeném meg. Annyira használják a webmesterek, hogy a tárhely szolgáltatóm már szóvá tette a terhelést, de nem lesz gond vele, mert kiegyezünk a folyamatos és megbízható szolgáltatás érdekében. A napokban elindítottam egy zárt fórumot is a regisztrált oldalgazdáknak, melynek célja egymás segítése, tapasztalatcsere ill. partnerkapcsolatok kiépítése. Remélhetőleg lesz rá érdeklődés, és kialakul egy közösség.Vannak még a linkkatalógushoz nem kapcsolódó szolgáltatások a látogatók számára: apróhirdetések, online tv és rádió csatornák, világtérkép, foci eredmények, de ezekből a hírszolgáltatást emelném ki. Ennek a lényege, hogy az adott kategórián belül a legfrissebb kapcsolódó hírek is megjelennek (jelen pillanatban ez még csak részben működik, de napok kérdése).

Naponta mennyi idődet emészti fel az oldal? Mi a legnehezebb számodra az HunVista működtetésében?

Az időről. Ha be van állva a rendszer akkor a napi adminisztráció kb. 1 óra (2 x ½ óra). Benézek az admin felületre, megnézem a bejegyzésre érkezett honlapokat és ellenőrzés után engedélyezem a megjelenésüket. Körbeklikkelem az oldalt, hogy minden rendben működik-e. Ellenőrzöm a látogatottsági statisztikákat. Ellenőrzöm az Adsense számlámat (tudjuk, hogy nem a bevételek számolgatása miatt).

Nehézségek. A legnagyobb gondot a halott linkek kiszűrése jelenti. Ezt szoftveresen lehetetlen ellenőrizni, mivel a halott link alatt rendszerint átirányítás van. Átirányítás pedig az élő oldalaknál sem ritkaság. Nehézséget jelent még az oldalgazdák honlapregisztrálásai is, mivel rendszerint nem jól választanak kategóriát, szűkszavú leírást adnak, egymás után többször próbálnak regisztrálni és bosszantóan sok a helyesírási hiba. Sajnos napi probléma, hogy egy weboldalt minél több – nemcsak témába illő – kategóriába regisztrálnának. Ez látszólag nem nagy dolog, de napi szinten idegesítő.

Hogyan változott az oldal forgalma és a linkregisztrációk gyakorisága a kezdés óta?

Jelenleg nagyságrendileg napi 3000 látogatót szolgál ki az oldal folyamatos növekedés mellett. 2006 februárjában volt egy szolgáltató váltásom, majd pár hónap múlva még egy. Kitették a szűrömet, mert állítólag nagyon leterheltem a szervereket.

Az új szabályok bevezetésével 2006 márciusától nagyon megcsappant a regisztráció. Ekkortól ugyanis csak saját domain-el és megfelelő tartalommal rendelkező oldalakat fogadok be. Jelenleg napi 2-6 elfogadott regisztráció van.

Mennyire vagy elégedett az oldaladon megjelenített AdSense és egyéb reklámok jövedelmezőségével? Tervezel kipróbálni más reklámmegjelenítő rendszereket?

Tapasztalatom szerint a legjobb az AdSense. Az általam kipróbált –nem kevés– partnerprogramokkal össze sem lehet hasonlítani. Viszont úgy látom folyamatos a fejlődés a web magyar részén is. Amennyiben az Adsense szabályzatával nem ütközik, ki fogom próbálni az új és ígéretes magyar programokat is.

Mennyiben változtak az oldallal kapcsolatos eredeti elképzeléseid menetközben? Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Mint említettem a kezdetekben szinte csak sodródtam. Mára viszont célom egy igazán jó és tartalmas webkatalógus fenntartása. Ez kezdődött el azzal, hogy mára már nem a mennyiség, hanem a minőség számít a befogadott honlapoknál. Ez persze lassú folyamat és emiatt nem kezdtem el törölni a régi regisztrációkat. Nem lesz a HunVista a legnagyobb katalógus, de remélem, hogy idővel ki tudom alakítani azt az általános véleményt, hogy érdemes benézni hozzám, mert itt minden témakörben csak tartalmas és színvonalas honlapokat találni, mely garancia a keresett információ eléréséhez.

Köszönöm az érdeklődést!

Köszönöm az interjút, és sok sikert!

Archivált hozzászólások

forgalom

2007. 03. 06. 11:51 · Longhand →

Jó kis cikk és sok sikert a Hunvistának!

Forgalommal kapcsolatban:Én csak kinti/külföldi tárhelyeket használok,ott mindegyiknél korrekten definiálva van, hogy mennyi a havi forgalom amit használhatsz.Megkérdezhetem egyébként, hogy mennyi volt az a forgalom mi miatt „kitették a szűrödet”?

forgalom

2007. 03. 06. 12:09 · hunvista →

Régebben időnként föltettem statisztikákat, hogy mit mérnek. Az első költözésem 2006 februárjában volt, előtte 1 hónappal még így álltam aztán a két költözés után jelenleg ez van.

forgalom

2007. 03. 06. 12:17 · Longhand →

természetesen adtforgalomra gondoltam, csak nem fogalmaztam pontosan.Mit jelent ez kb. adtforgalomban?

forgalom

2007. 03. 07. 10:36 · hunvista →

Nem tudom saját statot nem vezettem erről, nem figyeltem. JJózsi, ezzel a linkkel csinálj valamit léci, mert kinyújtottam vele a széleket 🙂

Re: forgalom

2007. 03. 07. 10:39 · OldalGazda →

OK. javítva, kösz, hogy szóltál!

Kizárták a hunvistát?

2007. 10. 01. 04:28 · Névtelen hozzászóló →

Kizárták a hunvista.hu az Adsense rendszerből?!

:O

miért

2007. 10. 01. 07:00 · CsillagPor →

Miért gondolod, hogy kizárták ?

Kizárták a hunvistát?

2007. 10. 01. 07:02 · hunvista →

Nem zártak ki. A hunvista.hu domain alatt volt egy oldal (nem a katalógusban), ahol szerintük nem a szabályoknak megfelelően volt hirdetés. Azt írták, ha kijavítom okés újra minden. Igazából nem értettem mi volt a szabályellenes, de töröltem a felszólításra az egész vitatott oldalt. Most várom, hogy történjen valami, de sajnos időm sincs most még vagy 2 hétig foglalkozni az egésszel, pedig teljesen fel akarom forgatni az egészet.

hunvista

2007. 10. 01. 07:09 · Névtelen hozzászóló →

Figyi, HunVista Lajos! Te nem vitorlázol véletlenül? 🙂 Adria, ilyesmi? (bocs a kérdésért a többieknek)

hunvista – miért?

2007. 10. 01. 07:12 · Névtelen hozzászóló →

CsillaPor.

Mert a Google Adsense helyén – lap nem jeleníthető meg üzenet található.

Ekkor ez mindig kizárást jelent.

hunvista

2007. 10. 01. 07:45 · CsillagPor →

Szerintem nem. Meg most írta…. Amúgy, ha mélyebben belemászol az oldalba, sok helyen van hírdetése a Google-nek.

hunvista

2007. 10. 01. 09:31 · Névtelen hozzászóló →

Csillagpor.

Ha mélyen belemászol, akkor sem találsz Google hirdetést, ha találsz, az nem a hunvist.hu oldala, hanem a hunvista.webmedia.hu weblap.

De persze ettől még igaza van / lehet hunvistának, és én ettől függetlenül is neki szurkolok, csak hogy értsd: nekem a kezdőlapnak a hunvista.hu honlap van beállítva. Szal nekem se mindegy mi lesz… Csak reggel ezt észrevettem, és megijedtem.

Re:Kizárták a hunvistát?

2007. 10. 03. 11:21 · OldalGazda →

Remélem, hamarosan megoldódik a probléma, én mindenesetre drukkolok Neked!

Eladó a hunvista.hu?

2007. 10. 08. 08:25 · Névtelen hozzászóló →

HunVista.hu 5.500.000

forrás: domainabc.hu/domainabc.php?rendezes=5&menu=&kategoria=&tipus=&reszlet=&f=3&a=1

hunvista

2007. 10. 08. 14:36 · Névtelen hozzászóló →

Lehet, hogy van ennek köze az AdSense kizáráshoz. Nagyon sajnálnám, ha valóban kizárásról lenne szó, jó oldalnak tartom, az eladásból arra következtetek. Mi volt az indok, ha így volt?

hunvista

2007. 10. 08. 23:25 · Névtelen hozzászóló →

Engem az érdekelne inkább, hogy miért nem lehet regisztrálni a rendszeretekbe. De még ez is rendben lenne, de az már kicsit gázos, hogy azt írja ki az oldal: ha regisztrálni szeretnél, látogass vissza augusztus második felében. Ez 2008 augusztus lenne? 🙂 (Bocs, csak én is szeretnék felkerülni a népszerű oldalra 🙂 )

hunvista

2007. 10. 09. 03:30 · hunvista →

Mostmár érzem, hogy meg kell szólalnom 🙂 Nem vitorlázom az Adrián. Komolyan mondom, hogy a Balaton jobban tetszik.

// A kizárásról bővebben, hogy tanuljatok más hibájából(?). Az Adsense ismertető oldallal volt gondjuk, de nem írták le konkrétan mi. Teljesen átlag szöveg volt, olyan amiket itt is és máshol is olvashattok. Két dologra tudtam csak gondolni. Az egyik, hogy kitettem csekket és OTP-s bizonylatot, persze adatok nélkül. A másik, hogy kimertem írni: „Csatlakozáshoz klikkelj a bannerre”. Azt írták, ha kijavítom a (meg nem nevezett) szabálytalanságot, akkor a továbbiakban semmi gond. Kijavítottam az említett két dolgot. Vártam pár napot. Semmi. Töröltem az egész oldalt. Azóta is várok, másfél hónapja. Semmi. Viszont a számlám nincs törölve konverzió most is jött és más domain alatt is megjelennek a hirdetések. 2005 májusában léptem be és le sem sz*rnak egy válasszal. Merthogy levélben is kérdeztem.

//A regisztrálásról. Nagyobb átalakításon gondolkodtam és ezért állítottam le a regisztrációkat. Ma vagy holnap visszaállítom. Most egyenlőre csak annyi változás lesz, hogy átállok a betűrendes kategorizálásra és lehet majd több szócikk alá is regelni. Érdekes, hogy ebben a betűrendes dologban, hogy elvész az az 5000 link. Nem baj. Majd bővülünk.

//Az eladást pedig le fogom vetetni.

Re:hunvista

2007. 10. 09. 03:34 · Névtelen hozzászóló →

Lajos! A reakcióidő miatt ne agggódj annyira, max. bosszankondj: nekem sem válaszolnak már hetek óta: mivel ez korábban nem volt tendencia csak arra gondolok, hogy vagy valamin nagyon dolgoznak, vagy elmehetett az a munkatárs, aki ezzel foglalkozott…

Re:hunvista

2007. 10. 09. 03:45 · hunvista →

Júniusban azt írták, hogy áűtmenetileg nem küldenek levelet, de már október van. Vagy ez is olyan, mint az én augusztusi ígéretem? 🙂

Újra HunVista Linktár!

2007. 12. 06. 07:44 · hunvista →

Sziasztok! Rég szóltam, de szemem a pályán volt, mert kaptam az emaileket 🙂 Szeretném értesíteni a T. Oldalgazdákat, hogy lassan beízzik az új linktár. A mai naptól lehet már regisztrálni oldalakat. Sajnos nulláról indul újra, mert a teljes struktúra váltás miatt az adatok importálása nem volt lehetséges. Megköszönöm, ha regisztráljátok oldalaitokat és az ott megadott elérhetőségeken építő észrevételekkel bombáztok majd. Persze a régi linktárban regisztrált közel 3000 oldalgazdát is értesítem emailben, így remélem gyors linkhízókúrám lesz. Az előnyökről. Ezentúl egy regisztrációval könnyedén lehet adminisztrálni több weboldalt is. A weboldalakat már több kategóriában is el lehet helyezni (ami nagy hátránya volt az előző verziónak). Megjelenhet a weboldal RSS tartalma és videóreklámot is be lehet illeszteni a link mellé. Lehet értékelni a weboldalakat és lehet hozzászólásokat írni hozzájuk. Betűrendes címszavas struktúra, ahol szerintem könnyebb keresni. Az új linktár címe: http://hunvista.net/linktar/ Ha itt beállt a normál üzemmód, akkor a hunvista.hu rendbetétele következik, ami részben ebből az új adatbázisból fog táplálkozni.

Re: Újra HunVista Linktár!

2007. 12. 09. 12:50 · OldalGazda →

Sok sikert az új oldalhoz! Lehet tudni, hogy miért váltottál ennyire drasztikusan?

Re: Újra HunVista Linktár!

2007. 12. 09. 14:41 · hunvista →

Több gondolatom volt a változásokkal kapcsolatban és amikor ezeket összegeztem rájöttem, hogy ez nem lesz egy egyszerű menet. Mindenképpen át akartam térni a betűrendes címszavas kategorizálásra. Meggyőződésem, hogy a látogatók így könnyebben boldogulnak az információ kereséssel. Aztán gondoltam, hogy jó volna ha egy weboldalt több címszó alá is el lehetne helyezni (ez súlyos hiányossága volt az előző scriptnek) és ha felhasználóbarát felületen egy regisztrációval több weboldalt is lehetne menedzselni. Szerettem volna ha kicsivel több promóciós anyagokkal jelenhetnének meg a honlapok. Gondoltam itt kép, videó feltöltésre és rss tartalom megjelenítésére. Ebből az rss és a videó megvalósult (képfeltöltésre is lehetőséget nyújtana a rendszer, de ez még nincs, pedig biztosan többen igénybe vennék, mint a videó feltöltést). Aztán gondoltam, hogy jó lenne véleményeztetni/értékeltetni is a honlapokat. Ezzel már egyszer próbálkoztam és akkor letettem róla, mert minden új honlapnak a regisztrációt követően egyből volt 2-3 vagy több kiváló értékelése (nyilván az adott oldalgazda által elért ip címekről és a haverok szavazataiból). Ez most is így van, ez ellen megpróbálok védekezni és majd meglátjuk ez mennyire fog sikerülni. Viszont itt a látogatói értékelés mellett van tagok weboldal értékelése is. Ezt a részt nem lehet manipulálni, mert minden tag egy oldalt egyszer értékelhet és kész, így ez lesz az igazán figyelemre méltó mérce. Itt már ki fogom tudni szűrni a kölcsönös bagy lánc értékeléseket ill. azokat a regisztrációkat melyeknek az aktivitása csak honlapok értékelésében merül ki. Aztán gondoltam, hogy a linktárnak is jó volna saját rss. Aztán gondoltam, hogy a fizetett linkek menedzselését is (adminisztrátori és hirdetői oldalról is) felhasználóbarát módon be kellene integrálni a rendszerbe. Közben persze haladni a korral és az online fizetési rendszereket is alkalmazni (Paypal). Aztán ott van a halott linkek kiszűrése, aminek a problémáiről most nem írok részletesen, de a fejemben már megvan a megoldás, ezért fogadok be újra ingyenes szolgáltatóknál lévő oldalakat újra. De még folytathatnám milyen gondolataim voltak. Éppen ezért is volt beállva majd félévig a linktár. Először nekiálltam szerény tudásommal továbbfejleszteni, de nem láttam az alagút végét. Aztán szétnéztem mit lehet kapni a script piacon és mennyiért. Aztán tesztelések hosszú sora, majd választás, majd némi továbbfejlesztés, majd myagyarítás, majd kiírni, hogy ismét lehet regisztrálni. De rosszul csináltam. Óriási hiba volt ilyen hosszú időre befagyasztani az eredeti linktárat. Ráadásul közben a hunvista.hu is szét van esve. Komolyan szinte nulláról kezdek mindent, de tanulok a saját hibáimból. Elnézést a hosszú bejegyzésért, pedig egész bekezdéseket töröltem mielőtt posztolom 🙂

Re: Újra HunVista Linktár!

2007. 12. 09. 16:22 · OldalGazda →

Köszi az összefoglalást! Szerintem lassan egyre több oldalgazda fog majd hozzád hasonló helyzetbe jutni, ezért is nagyon érdekesek a tapasztalataid mások számára is. Köszi mégegyszer!

Re: Újra HunVista Linktár!

2007. 12. 09. 17:17 · hunvista →

Igazán nincs mit. És látod egyre többen nyúlnak az audió-vizuális komunikációhoz is, tehát trendinek kell lenni 🙂 Most futott be ez a link: http://hunvista.net/linktar/detail/240/j%c3%a1t%c3%a9kos-mozg%c3%a1sfejleszt%c5%91-foglakoz%c3%a1s-1-3-%c3%a9ves-gyermekeknek.html

Videó reklám

2008. 10. 31. 08:02 · hunvista →

Lehet le vagyok maradva, az adsense-be jönnek a magyar videó reklámok? Nem a videó reklámon csodálkozom, hanem azon, hogy magyar a hirdető. Az egyik oldalon 250×250-be jött és úgy rácsodálkoztam, hogy ide írtam 🙂 Kiváncsi vagyok mennyire lesz ebből rendszer, de szerintem ennek több klikket kéne hoznia, mint egy átlagos bannernek.

RE:Videó reklám

2008. 11. 03. 10:02 · OldalGazda →

Végülis egy ideje már él a lehetőség az AdWords oldalon, hogy ilyen reklámot csináljanak, úgyhogy… Tényleg, mit is reklámozott az a videó?

RE:Videó reklám

2008. 11. 03. 10:56 · hunvista →

A rumbumm.cerbona.hu linket. Valami csoki meg videó küldés meg nyeremények. Egyébként a csatorna adataiból úgy látom ebben a 250x méretben nincs túl nagy verseny – ez az információ remélem nem ütközik gugli törvénybe, ha szerinted igen akkor gyorsan satírozd ki 🙂