keresni.hu

április 10, 2007

Online üzleti lexikon wiki alapokon

http://keresni.hu

Idézet az oldalról: „A Keresni.hu nem egy üzleti tudakozó és nem is egy linkgyűjtemény. Az itt szereplő cégekről, weboldalakról – a többi tartalomhoz hasonlóan – hosszabb, vagy rövidebb leírást olvashatnak a látogatók. … Az online üzleti lexikonba bárki ingyenesen bekerülhet. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy egy minimum 1000 karakter hosszúságú egyedi bemutatkozást írjon.”

Technikatörténetileg ez az első olyan magyar nyelvű „reklámcsinálta” weboldal (= AdSense hirdetési bevételeken alapuló üzleti modellre épülő fejlesztés), melyet Wiki Tartalomkezelő rendszerrel hoztak létre, de a profitorientált magyar nyelvű wiki oldalak között is az elsők közé tartozik. Jelen esetben a Wikipedia rendszerét is működtető MediaWiki szoftver hajtja az oldalt.

Hozzászólások a Külső hivatkozás oldalról bemásolva.

A „keresni.hu” című bejegyzést 2007. 04. 10. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 05. 28., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Keresni.hu

2007. 04. 08. 13:26 · harzol →

Sziasztok!

Bár még csak most indítottam a http://www.keresni.hu/ oldalt, de remélem, hogy a jövőben sok látogatót és pagarank értéket fog jelenteni az ottani szereplés.Röviden egy MediaWiki-re épülő oldalról van szó, melybe bárki hozhat létre szócikket cégéről, weblapjáról, de másról is. A szócikk végén pedig elhelyezhető egy teljes értékű link. (Nofollow nincs bekapcsolva.)Aki tehát szeretne, az itt könnyen tud külső hivatkozást szerezni, csak írjon 1000 karakternyi bemutatkozást magáról.Bocs, az önreklám miatt.

Üdv,Harzol

Keresni.hu

2007. 04. 08. 14:39 · hunvista →

Harzol, nekem van a bíróságon egy ügyem (4 éve, már egyszer megjártam a másodfokot is ami új eljárásra kötelezte az elsófokú bíróságot, tehát most fog minden ellölről kezdődni), aminek az a lényege, hogy egy oldalra szabadon lehetett tartalmat feltölteni. A tartalom nagy volt, lehetetlen volt ellenőrizni, de a rendőrség talált törvénysértő dolgokat benne. Tudnod kell, hogy mivel magánszemélyként tied a domain, adott esetben perelhet téged bárki akiről nem valós információk vannak az oldalon. Ez mind magánszemélyeknél, mind cégeknél előfordulhat. Csak egy rosszakaró kell és valótlan tartalommal módosíthatja pl. egy cég ismertetőjét. Ha rámhallgatsz papíron átadod az üzemeltetést vagy tanácsot kérsz ügyvédtől ebben a kérdésben, hogy hogyan tudsz jogilag, mint magánszemély kihátrálni egy esetleges perben. Nekem röviden annyi volt a tanács, hogy: Lajos, ilyet többet ne csinálj. Előre szólok a wikipédia nem jó példa ebben a kérdésben hiába van a wikipedia.hu magánszemély birtokában, de ebbe ne menjünk bele.

Keresni.hu

2007. 04. 08. 14:48 · harzol →

Köszi a figyelmeztetést. Utána fogok járni a dolognak.Egyébként az nem elég, ha első felszólításra eltávolítja az ember e kifogásolt tartalmat?

Keresni.hu

2007. 04. 08. 15:06 · hunvista →

Nálam az első figyelmeztetés az volt, hogy reggel 7 óra körül csengettek, hogy rendőrség és házkutatás. Ráadásul az oldal aljában – nem kisbetűvel – kiírtam, hogy ha valaki törvénysértő stb. stb. tartalmat talál, akkor azt jelezze felém. Az előzetes felszólítást csak személyek, szervezetek alkalmazzák, akiknek egyszerűbb a módosítást kérni, mint egy perbe belemenni. A rendőrség ha törvénysértést észlel, akkor törvényi kötelezettsége lépni és nem úgy, hogy megkér téged, ne csinálj ezt vagy azt. Gondolod nekem nem az volt az első reakcióm, hogy miért nem szóltak?! Hiszen ha szóltak volna, akkor leveszem a vitatott tartalmat és kész. Sajnos én már megtanultam, hogy ez nem így működik. Valszeg ez az oka, hogy nem vagyunk tele wikis oldalakkal. Még valami: ha céget raksz mögé az nehogy vállalkozói igazolvány vagy bt. legyen! Gondolom ezt nem kell magyarzázni miért:)

re: Keresni.hu –hunvista

2007. 05. 14. 06:04 · JazzBery →

Huh, Lajos!Valahogy nekem ez a topik eddig kimaradt…Azért ez kemény lehetett, mind lelkileg, mind pedig a meghurcoltatást figyelembe véve.Ugyan a a keresőnkön világosan megfogalmazzuk elvárásainkat, ( http://kereso.wyw.hu/addurl.php ), de menten beépítem a link küldés elfogadási feltételei közé is a fenti link tartalmát. Nem szeretnék rendőri ébresztést… 🙂

re: Keresni.hu –hunvista

2007. 05. 17. 11:16 · hunvista →

Köszönöm együttérzésedet :). Ez nem a webkatalógussal kapcsolatos ügy. Most egyébként úgy gondolom, hogy a végén, majd le kellene írnom a történetemet, mert nagyon tanúlságos. A nagy szívás az benne, hogy a büntetési tétel nagysága miatt az eljárás ideje alatt egy rakás hátrány ér. Az elején még szerencsém is volt, mert a házkutatásnál a két nyomozóval jött egy informatikus is, és amíg a kávét majszolták meg tudtam az informatikus segítségével győzni őket, hogy a notebook-ot ne vigyék el, mert azt csak munkára használom és az asztali pc-ből csak a vincsit vigyék, mert az a lényeg. De ami utána történt arra nincs szmájli. A rendőrségi szakértő lepirított, hogy ne magyarázzam meg neki, hogy a chelló hálózatába föl lehet lépni fnév és jelszó nélkül. Még azt sem tudta, hogy a chelló kábelmodem és hálókártya alapján azonosítja az ügyfelet. Az ügyészség naplófájlokkal akart bizonyítani, ami éppen az ártatlanságomat bizonyította, de az elsőfokú bíróság ennek ellenére elítélt!!! Egy másik kirendelt szakértő azt állította, hogy az IP címet nem lehet manipulálni. Könyörgön, egy első éves informatikai tanuló is fel tud jelentkezni nyilvánosan elérhető legális eszközökkel bárhová, 5 percen belül 5 különböző host-ról és 5 különböző IP-ről. Még szerencse, hogy a másodfok belátta, hogy nincs ez rendben így. Dehát nem mentettek föl, csak újra kezdődik az egész az elsőfoktól, így nem írok többet, mert már így is dúlnak bennem az indulatok és nem akarom magam alatt vágni a fát.

re: Keresni.hu –hunvista

2007. 05. 17. 11:25 · OldalGazda →

Remélem azért könyvet nem fogsz tudni írni belőle, de csak azért, mert remélem nem fog annyit kiadni ez a történet, és hamarosan megnyugtató módon rendeződik a dolog…

re: Keresni.hu –hunvista

2007. 05. 17. 11:42 · hunvista →

🙂 ahogy a Tanksapka mondja: „…néhány csepp könnyet elmorzsolok, de könyvet soha nem írok róla…” csak az a baj, hogy van egy nagyon igaz mondás: Aki sárral bírkozik hiába győz, akkor is sáros marad.

Keresni.hu –hunvista

2007. 05. 18. 05:49 · Akron →

írd le a sztorit légyszi. Engem (is) nagyon érdekel.Régebben nálam is volt házkutatás. Ott szerzői jogsértésről volt szó. A szakértő informtikából, szoftverismeretből nulla volt, de viszont a nyomozó nő férje volt. A winyó átnézésére 3 hét munkaidőt számlázott nem kis pénzért! Egy ismerősömnél a károkozási tételekhez felvett egy cracker csapatot is, mert talált a vinyón tőlük egy adatbázist. Csak azt nem tudom, hol nézet utánna, hogy ennek mennyi a piaci ára??? 🙂 Vagy szintén beárazta a VB ingyenes futattó dll-jét (a teljes visual basic fejlesztőcsomagot számlázta). Itt hálisten sikerült a birót meggyőzni, hogy a szakértő hülye. Újat rendeltek ki. A korábbinak semmi baja nem származott belőle, csak felvette a 800 ezer forintos szakértői díjat és röhögött rajtam/rajtunk. Az én költségeimet, veszteségemet amit okozott persze senki nem téritette meg.

Egy másik ügyben egy nyomtatott ujságunkat jelenték fel. A biróság elmarasztalta a céget, mint utóbb kiderült egy textil(!) ipari szakértő véleményére hallgatva. Mindegy milyen hülyeséget mond. A biróság inkább neki hisz, mert ő a szakértő és hát ki tudná, ha nem ő. Felháborító! Milliókat számláznak a diletáns munkájukért az álamnak. Őket kellene lecsukni, vagy kamatostul visszafizetni az állam pénzét plusz az ügyfél meghurcoltatását egy-egy hozzánemértő vagy direkt rosszindulatú, pénzhajhász, de téves véleményük után.