Kelet-európai Google anti-spam offenzíva

április 16, 2007

Találati rangsorok tökéletesítése közép-kelet-európai nyelveken

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a Google központjában a kelet-európai piacokra, ennek egyik jele, hogy egyre-másra jelennek meg a Google Webmaster Central blogon az itteni webmestereknek szóló üzenetek:

Tips for Eastern European webmasters – Tippek kelet-európai webmestereknek

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/03/tips-for-eastern-european-webmasters.html

A bejegyzés bevezetésében megemlítik, hogy az utóbbi időben nagyobb figyelmet fordítottak a nemzetközi webmesterekkel kapcsolatos kérdésekre, különösen a kelet-európai régión belül. Noha az egyes nyelvi piacok nagyon különbözőek, véleményük szerint abban egyeznek, hogy az online piac még igencsak fejlődőnek számít, de ennek ellenére rengeteg webmester és SEO szakértő dolgozik a különböző nyelveken, és ennek következtében bizonyos mértékű Web spam is létrejött. E spam ellen pedig mind algoritmikusan, mind manuálisan küzdeni szándékoznak. Ennek jegyében az alábbi tanácsokat adják:

  • Linkcsere programok kerülendőek, ehelyett javasolt a minőségi tartalomra, majd ezt követően a Weblog közösség és a Közösségi linkoldalak segítségével elérni, hogy minél több webmester magától hivatkozza az oldalt.
  • Ne használjanak regionális domainneveket spammelésre: ez nem kifejezetten érinti a magyar közönséget. Néhány országban lehetőség van egy régió vagy város domainneve alá regionális jelleggel aldomaiként regisztrálni oldalakat (pl. szczecin.pl).
  • Ne éljenek a cibersquatting lehetőségével (magyarán híres márkákkal egyező nevű domainek lefoglalása, pl. www.google.hu, google.cz előtörténete, google.by, stb.)
  • Gondolkodás hosszú távra: minőségi weboldalak -» minőségi internetes piac

Linkowanie – Linkelés

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/04/linkowanie.html

Mint azt a címe is mutatja, ez a bejegyzés a lengyel webmesterek számára íródott elsősorban. A webni.innen.hu hűséges olvasói olvashattak régebben is arról, hogy a Fizetett linkek megjelenítése lengyel barátainknál akkora népszerűségnek örvend, hogy saját helyi szolgáltatók is léteznek erre. Ez a bejegyzés gyakorlatilag a Fizetett linkek elleni offenzíva része.

An update on spam reporting – A Spam bejelentésről mégegyszer

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/03/update-on-spam-reporting.html

Erről a bejegyzésről bővebben a Spam bejelentés bejegyzésben lehet olvasni. Amiért itt is felsorolásra került, az az, hogy eredetileg németül jelent meg, ami újabb jelét mutatja annak, hogy a Google egyre jobban koncentrál a nem angol nyelvű találati listák webszeméttől való megtisztítására.

bejegyzés forrása: http://www.seo.hr/blog/251

A „Kelet-európai Google anti-spam offenzíva” című bejegyzést 2007. 04. 16. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 10. 25., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

találati rangsor

2007. 05. 15. 08:28 · mocivince →

Egy kérdésem lenne: Eddig egy bizonyos, számomra a legfontosabb keresőszóra a Google találati listáján az első 10 között volt a honlapom, de hirtelen visszacsúszott a 160. helyre, akkor ennek lehet-e az oka a következő:Két domain nevet foglaltam le, egyet .com egyet .hu véggel. Kezdetben csak a .hu-s volt regisztrálva a Google adatbázisába, de mikor elkezdtem az angol változatot is készíteni, regisztráltam a .com-osat is. Egy ideig a .com-os is ugyanarra a magyar nyelvű lapra mutatott. Lehet, hogy emiatt spam-nak vette?Mostanra különvált a két lap, van esély, hogy visszakerüljön az oldalam az első 10 közé?Köszönettel: Mocivince

találati rangsor

2007. 05. 16. 04:32 · OldalGazda →

erre a kérdésre érdemben nem lehet válaszolni a kérdéses domainnevek ismerete nélkül…

találati ransor

2007. 05. 16. 05:25 · mocivince →

Köszönöm a visszajelzést! A honlap : www.arthomegaleria.hu és www.arthomegallery.com Az említett kulcsszó pedig: festményekTermészetesen nem a .com-os oldalt szeretném optimalizálni, hanem a magyar nyelvűt.Annyit még hozzátennék, hogy nem vagyok profi, és főleg az Ön lapjait böngészve próbálkozom. /Ami az elmúlt 3 hétig sikeres is volt…/Már ami a rangsorbeli elhelyezkedést illeti/Egyébként pedig minden jó tanácsot előre is köszönök!

oldalak

2007. 05. 17. 06:18 · Gabber →

MInden esetre elég furcsán oldottad meg. Felraktál egy sima angol kezdőlapot a .com-ra, és minden további link a magyar oldalra mutat. Szerencsétlen google nem tudja mit gondoljon. A .com-os verziót nem is veszi külön domainek, mivel a domainre mutató linkeknél is a .hu verzió linkjeit mutatja, és ugyan azt a pr értéket.

Egy biztos, a .com-ról szedd le a .hu-ra mutató linkeket, és maximum csak egyet hagyj meg, ami a magyar nyelvmű oldalra mutat. Továbbá szerezz több linket .com oldalra, ha azt is nyomatni akarod.

Javíthat a helyzeten még az is, hogy a .com verziót nem magyarországon hostolod.

találati rangsor

2007. 05. 17. 09:46 · OldalGazda →

Aggodalomra semmi ok: jó úton jársz: csináld meg, hogy teljes legyen az angol fordítása az oldalnak, aztán az angol nyelvű katalógusokba, egyéb oldalakon a .com-os verziót nyomjad, a magyar nyelvű katalógusokban pedig a .hu-s verziót. Ha a magyar verzió egyértelműen prioritást élvez, akkor szerintem csak az angol nyelvű webhelyről mutassanak linkek a magyar webhelyre, a magyar webhelyről pedig egyáltalán ne, vagy ha szükség van rá, akkor keresők által nem értékelt formában helyezz el a magyar oldalról az angol oldalra mutató linket. (pl. onclick esetén működésbe lépő JavaScript segítségével, Flash-sel, stb.). Ja, és próbáld ki, hogy mi lesz, ha az angol oldalról a magyarra mutató link felirata (Linkre rakott kulcsszavak) számodra fontos kulcsszót tartalmaz, plusz mi lesz akkor, ha ez a link az angol site minden egyes weblapjáról hivatkozik a magyar nyitóoldalra pl.

találati rangsor

2007. 05. 17. 11:08 · mocivince →

Köszönöm a tanácsokat, valószínű, hogy egy kicsit elsiettem az angol oldal felrakását…Mindenesetre bíztató, hogy nem rontottam el teljesen. Még egy kérdésem van „Gabber” hozzászólásával kapcsolatban. Mivel az a célom, hogy teljesen külön úton járjon a két oldal, egy az angol Google számára, egy a magyar nyelvű találatoknak, akkor jelenthet-e hátrányt, hogy pl. a képek ugyanonnan töltődnek be – jelen esetben a magyar oldal egy könyvtárából. És az oldal jellegéből fakadóan rengeteg kép van. Tehát érdemes lenne-e az egészet duplázni, vagy ennyi átfedés nem jelent gondot?+1 kérdés: van-e igazság abban, hogy az angolszász országokban inkább a Yahoo-t preferálják? Mégegyszer kösz a válaszokat, manapság meglepő tapasztalat, ha vadidegen emberek segítenek önös érdek nélkül…

Re: találati rangsor

2007. 05. 17. 11:33 · OldalGazda →

A képekkel kapcsolatban egy eléggé speciális kérdést tettél fel. Arról, hogy a [Google Képkereső] hogyan rangsorolja a képeket abban az angol illetve magyar keresőkifejezésekre, ha a képek forrása ugyanaz, viszont különböző weboldalakon, különböző szövegkörnyezetben jelennek meg, szerintem nem nagyon fog senki sem tudni érdemlegeset mondani. Ha nem tervezel elmélyedni a Nagyipari kereső-optimalizálás világában, akkor még akár nem is jelenthetne akkora gondot, hogy ez a felállás, de amennyiben nem jelent különösebb anyagi terhet, én azért az egyszerű, tiszta képlet miatt az angol szájt képeit az angol szájt alól raknám be, és nem a magyar alól.Az pedig nem igaz, hogy az angolszász országokban Yahoo! keresőt preferálnák. Az viszont inkább igaz, hogy szemben Magyarországgal, nem szinte kizárólag Google-t használnak, hanem jelentékeny gyakorisággal Yahoo!-t, Live keresőt és az elvetemültebbek talán még az Ask.com keresőt is.

h2o

2007. 07. 21. 09:29 · Névtelen hozzászóló →

Figyeljetek!! Ez nem spam honlap?? programozo-allas.blogspot.comAllast kerestem a neten, es ez jott ki. eleg magasan. Nem lehet ezt bekuldeni a Google-nak??

h2o

2007. 07. 21. 15:46 · Névtelen hozzászóló →

„Nem lehet ezt bekuldeni a Google-nak??”Zavar, ha valaki pénzt keres?

h2o

2007. 07. 21. 16:07 · Névtelen hozzászóló →

Re: h2o

2007. 07. 21. 16:11 · Névtelen hozzászóló →

Határeset, bár mondjuk senki sem tiltja, hogy értéktelen szar oldalakat csinálj… A Blogger esetén egyszerűen közölheted a Google-vel a kételyeidet: csak nyomd meg a Blogger fejlécben található Flag Blog gombot, és nem kell semmi mást csináljál, már tudattad is a fenntartásaid a GOogle-vel…

:)))

2007. 07. 23. 18:28 · Névtelen hozzászóló →

ingyen_letoltes.blogter.hu/

a cikkeket nyissátok meg, >>> többet is 🙂

Re: :)))

2007. 07. 24. 04:21 · Névtelen hozzászóló →

Ezt hol találtad? ingyen_letoltes.blogter.hu/

:)))

2007. 07. 24. 09:52 · Névtelen hozzászóló →

ingyen_letoltes.blogter.hu/

A Google már szinte minden keresésre kidobja. 🙁

h2o

2007. 07. 24. 10:24 · Névtelen hozzászóló →

Olvasgattam az oldalt (programozo-allas.blogspot.com) és végülis állást ajánl a gyerek egy jó programozónak.Gondolom a reklámbevételeit akarja növelni remélhetőleg értékes tartalmak fejlesztésével.Amúgy meg olyan típusnak tűnik, aki már gondolkodás közben is kulcsszavakat használ és az agyában kulcsszó szerint keres, közben figyelmen kívül hagyva a „flashback”-ként bevillanó adsense hirdetéseket. 😀

Re: :)))

2007. 07. 25. 12:54 · OldalGazda →

Lassan azt hiszem nyithatnánk egy új bejegyzést „Érdekes oldalak” címmel…

Spam oldalak

2007. 07. 27. 11:55 · Névtelen hozzászóló →

Itt a legújabb spam site: ingyenes.blogspot.comAz egész egy átverés és csak az adsense-ről szól!

Spam oldalak /ingyenes/

2007. 07. 30. 02:07 · Névtelen hozzászóló →

Ez közel sem mfa oldal. Felül van egy pár adsense hirdetés, szinte észre sem veszi az ember. A többi link pedig a külső, ajánlott oldalakra mutat. /Olyanokra, ahonnan ráadásul már én is kaptam ingyen cuccot, pl: ferraris matrica)

Ismét

2007. 09. 30. 06:06 · Névtelen hozzászóló →

Ismét:

ingyendvd.blogter.hu

ingyenletoltes.blogter.hu

Spam oldalak

2007. 09. 30. 13:22 · Névtelen hozzászóló →

Hihetetlen, hogy a magyar ember mire nem képes, csak hogy dolgoznia ne kelljen! :-)Ezt a Made For Adsense farmot lessétek meg:

clicknread.googlepages.comclicknread.googlepages.com/cheatclicknread.googlepages.com/cheat2clicknread.googlepages.com/cheat4clicknread.googlepages.com/cheat22clicknread.googlepages.com/onlineprofit22clicknread.googlepages.com/online-profitingyenjatek.googlepages.comingyenjatek.googlepages.com/ingyenesfps222ingyenjatek.googlepages.com/ingyenesstrategiaingyenjatek.googlepages.com/ingyenesfpsingyenjatek.googlepages.com/ingyenesfps3ingyenjatek.googlepages.com/ingyenesfps22ingyenesjatekok.blogter.hu

Nulla tartalom és adsense hirdetések ezerrel, természetesen jól összelinkelve!Az ilyeneket miért nem zárja ki a google?

Spam oldalak

2007. 09. 30. 13:24 · Névtelen hozzászóló →

Bocsi az előző összecsúszott… Tehát:

Hihetetlen, hogy a magyar ember mire nem képes, csak hogy dolgoznia ne kelljen! :-)Ezt a Made For Adsense farmot lessétek meg:

clicknread.googlepages.com

clicknread.googlepages.com/cheat

clicknread.googlepages.com/cheat2

clicknread.googlepages.com/cheat4

clicknread.googlepages.com/cheat22

clicknread.googlepages.com/onlineprofit22

clicknread.googlepages.com/online-profit

ingyenjatek.googlepages.com

ingyenjatek.googlepages.com/ingyenesfps222

ingyenjatek.googlepages.com/ingyenesstrategia

ingyenjatek.googlepages.com/ingyenesfps

ingyenjatek.googlepages.com/ingyenesfps3

ingyenjatek.googlepages.com/ingyenesfps22

ingyenesjatekok.blogter.hu

Nulla tartalom és adsense hirdetések ezerrel, természetesen jól összelinkelve!Az ilyeneket miért nem zárja ki a google?

spam oldalak

2007. 09. 30. 14:38 · btamas →

Véleményem szerint ezek az oldalak összesen hoznak napi 1 dollárt. vagy annyit sem.

MFA

2007. 10. 01. 03:57 · Névtelen hozzászóló →

Engem az MFA nem annyira zavar. Mint látogató persze utálom, ha egy oldalon nem azt találom amit kerestem. De mint hirdetőnek meg nem olyan rossz, mert ez is egy látogatót hoz, olyat aki azért tévedt az MFA oldalra mert keresett valamit. Azthiszem csak az irigység miatt haragszanak rájuk.

Az egymásra linkelgető társaságok sokkal nagyobb kárt jelentenek. Azokat viszont ténylegesen is büntetni kellene.

MFA és BHS

2007. 10. 01. 04:47 · Névtelen hozzászóló →

Valahol azért mindenki jól jár ezekkel az oldalakkal – még ha nehéz is ezt bevallani. Google: hirdetést jelenít meg témareleváns oldalon, rákattintás után bevétele származik. Hirdető: kifejezetten a témára kereső-kutató látogatót kap a hirdetés útján, ergo: lehet, hogy ügyfelet. Hirdetésmegjelenítő: bevétele van belőle. A hirdetőnek meg tök mindegy, hogy MFA oldalról, vagy az index.hu-ról jön az az ügyfél, mert szerintem úgysincs nagy eltérés a kettő között abból a szempontból, hogy melyikből lesz ügyfél és melyikből nem. Mielőtt folytatnám a véleményemet, csak közlöm, hogy nekem NINCS MFA oldalam, mert mindig is értékes tartalom megjelenítésére törekedtem (más szempontból is nagyon jó ez a stratégia, nem csak google bevétel szempontjából). Szóval – valahol béna ez a feljelentgetősdi gyerekek. Engem is irritál néhány spam oldal, de ettől függetlenül nem kezdek el jómagyar szokás szerint feljelentgetni. Attól nem leszek több és jobb, nem lesz több bevételem, és a google-nek meg biztos megvan az eszközparkja, hogy ilyen „szorgalmas” emberkék nélkül is szabályozni tudja a piacát. A szorgalmas szót szért tettem macskakörmök közé, mert szerintem igazából akinek érdeke lehet itt feljelentgetni, az olyan – szintén valamilyen szinten MFA oldallal rendelkező – megjelenítő, akinek az üzletét zavarja a feljelentett oldal, és valahogy így próbálja kitiltatni a keresőkből (merthogy a kulcsszóra előrébb van a feljelentett oldal, mint az övé). Ezzel a mondatommal meg akár már a Black Hat SEO rovatba is írhattam volna, mert aki a fentebb említett módon halad előre, azt bizony ekként tisztelhetjük.

Re:MFA és BHS

2007. 10. 03. 11:30 · OldalGazda →

Szerintem ezt ne vedd feljelentgetésnek: ennek az oldalnak a témaköreihez igenis hozzátartoznak a Made for AdSense oldalak. Ráadásul az előző hozzászólásban bemutatott „hálózat” kifejezetten a kispályás kategóriába tartozik, ahol nincs is értelme a feljeletgetésnek. Egyébként meg számomra szimpatikus lenne egy olyan társadalom, ahol nemcsak az állami/erőszakszervezetek tesznek meg mindent az írott és közvetve az íratlan szabályok betartásáért és az effajra vadhajtások nyesegetéséért, hanem az egyének is. Ha nem tetszett a hozzászólónak, amit látott, hát posztolja ide nyugodtan, és ha Neked ez nem tetszik, hát Te is nyugodtan fejtsd ki a véleményed. 🙂